Waarom moet ik hier heen?

De Putucusi (wat 'blije berg' betekent in de Quecha-taal) is een van de bergen rond Machu Picchu. Doordat de berg niet eenvoudig te beklimmen is staan hier de toeristen niet in een rij.

De Putucusi is een bijzondere beklimming, waarbij je een uniek uitzicht krijgt op de ruïnes van Machu Picchu. De beklimming van de Putucusi is niet eenvoudig, en dat is eigenlijk maar goed ook. Anders zou het hier veel te druk worden denk ik.

Wat kan ik verwachten bij de Putucusi?

Een van de ladders op de weg naar boven.
Een van de ladders op de weg naar boven. James Harris

Om de Putucusi te beklimmen moet je wel eerst zo’n tweeënhalf uur (stevig) klimmen, waaronder een stuk via houten ladders. Deze zijn opvallend steil, waarbij je je vast kunt houden aan de ladder of een touw. De top ligt op zo’n 2.500 meter hoogte.

Dit is het uitzicht over Machu Picchu en meer:

Putucusi Peru

Onderweg heb je ook een mooi uitzicht over Rio Urambamba, die door het landschap slingert. Dit was de belangrijke rivier voor de Inca’s in deze regio.

Eenmaal boven krijg je een heerlijk voldaan gevoel en de oude Inca-stad zich aan je ontvouwt. Je kunt goed zien hoe de stad op de bergrug ligt, veel beter dan vanaf Machu Picchu zelf. Daarnaast heb je ook een heerlijk over het Andesgebergte. En je hebt iets gedaan wat niet veel mensen doen hier. Wat redelijk bijzonder is.

Putucusi bij Machu Picchu.
De Putucusi vanaf Machu Picchu gezien. Ben Miller

Hoe kom ik hier?

De berg ligt direct tegenover de Machu Picchu Sanctuary Lodge bij de ingang van Machu Picchu. Vraag ter plekke naar het pad. En ga vroeg op pad, zodat je niet te veel last hebt van de warmte.

Corno’s reistips:

De beste uitvalsplek is Aguas Calientes, een stadje op zo’n 6 km van Machu Picchu. Een drietal belangrijke tips:
1. Vlakbij Machu Picchu ligt de Belmond Sanctuary Lodge, een ideale plek om te overnachten, waardoor je ook bijvoorbeeld ’s avonds naar binnen kunt.
2. Zorg dat je om zeven uur in de ochtend bij de ingang bent. Dan is het licht zacht en ben je de grote mensenmassa voor die vooral rond tien uur arriveert.
3. Regel vooraf ook een toegangsbewijs hebt voor Huayna Picchu; de heilige berg. De beklimming is voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun trip.

Let op!

Hou er rekening mee dat soms delen van het pad weg worden gevaagd door de regen. Waardoor de beklimming een hachelijk avontuur kan worden. Check dus naar de status van het pad. En zorg dat je goede schoenen bij je hebt. En eigenlijk ook een touw om je altijd te kunnen vast maken als je omhoog of naar beneden gaat.

Bekijk mijn reisverhalen over Peru:

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn belevenissen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.


Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Inca's