Raqchi

Inca ruïnes met bijzondere tempel

Raqchi is een archeologische vindplaats van de Inca's in Peru. Het is uniek door de Tempel van Wiracocha, waarvan de centrale muur nog overeind staat. De ruïnes liggen op 3.480 meter boven de zeespiegel. Deze Inca overblijfselen zijn relatief onbekend, maar echter zeer de moeite waard. Die je eenvoudig kunt bezoeken. Dit zijn de bezienswaardigheden van Raqchi. 

Als je door Peru reist staat Raqchi waarschijnlijk niet op je wensenlijstje. Maar toch is er een redelijke kans dat je deze oude Inca stad zult bezoeken. Hoe dat kan, leg ik je in dit artikel uit. Waarbij ik ook uitleg hoe je deze excursie het best kunt organiseren. Zodat je het beste haalt uit je bezoek. 

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De karakteristieke Inca bouw

Als je aan komt lopen herken je diverse typische eigenschappen van de Inca's. Wat je onder meer aan de kenmerkende Inca muren te zien, waarbij stenen zo zijn bewerkt dat ze perfect in elkaar passen. Deze bouw was bijzonder ingenieus, al moet het een heidens karwei zijn geweest. Ook zijn er aquaducten en ondergrondse tombes gevonden.

De bijzondere muren van de tempel.

De meeste gebouwen in Raqchi dateren uit de tijd tussen 1450 en 1532. Al zijn er bewijzen dat de eerste gebouwen in dit gebied dateren uit de periode van 200 voor Christus. Deze zijn gebouwd in de minder bekende Qaluyu-Marcavalle cultuur. In en rond Raqchi zijn talloze Inca en pre-Inca voorwerpen gevonden van meerdere beschavingen. Denk aan de Wari (700-100 na Christus), maar ook de Collao en de Inca-Collao (1100-1450).

Tempel van Wiracocha

De Wiracocha tempel.

De Wiracocha Tempel is het meest opvallende bouwwerk in Raqchi. Je ziet de opvallend hoge muren nog staan, de muren zijn hier 14 meter hoog. Helaas is het dak van de tempel verdwenen. Het is volgens kenners de hoogste gebouwde tempel die de Inca's hebben gebouwd, waarbij met name het dak bijzonder was. Deze tempel is volgens archeologen gebouwd in de regeerperiode van Tawantinsuyu. Dit betekent dat dit na het jaar 1450, al is niet helemaal wanneer precies. Bijzonder is dat op de karakteristieke Inca-muren een bakstenen muur is geplaatst. Ook hiervan is niet helemaal duidelijk hoe en waarom.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De honderden qolqas, oftewel opslagruimtes

Een van de vele opslagplaatsen in Raqchi. ©Corno van den Berg

Bij binnenkomst zie je eerst qolqas, dit waren de opvallend ronde opslagruimtes van de Inca's. Je ziet er tientallen in grote velden om je heen. Hier werden allerlei goederen opgeslagen, waaronder levensmiddelen en dranken. Wetenschappers proberen steeds meer te achterhalen uit het leven van de Inca's. 

De kerk

Aan de linkerkant van de ruïnes zie je een klein dorp. Hier wonen ook nu nog mensen. Het meest bijzondere is de kerk: San Pedro de Cacha. Deze is zeer fotogeniek, zeker als er lokale bewoners voorbij lopen. Ik heb hier even tien minuten gezeten en heb de kerk ook van binnen bekeken. De kerk is gemaakt van stenen en klei uit de omgeving, waardoor hij een heel eigen karakter heeft.

De fraaie kerk San Pedro de Cacha. ©Corno van den Berg

Raqchi bezoeken

De archeologische vindplaats ligt in de regio Cusco op 110 kilometer van de oude hoofdstad van Inca's: Cusco. Het ligt bij de gelijknamige plaats Raqch'i in het hooggebergte van Peru. Je kunt Raqchi zelf bezoeken, maar de meeste toeristen doen dit op hun reis van Puno (en het Titicacameer) naar Cusco. Of je doet de route andersom natuurlijk. Je kunt ook met de nachtbus reizen, maar de dagreis tussen beide steden met de bus is leuk. Onderweg wordt er op diverse plekken gestopt, waaronder bij Raqchi.
Lees ook mijn artikel over Cusco

Dagexcursie

Vanuit de stad Cusco worden diverse excursies aangeboden. Het is echter een lange reis, denk aan 2,5 tot 3 uur enkele reis. De meeste mensen bezoeken de overblijfselen op hun reis naar Cusco. De stop bij Raqchi duurt ongeveer een uur, misschien iets langer. De gids neemt je mee naar de belangrijkste attracties. Ik ging zelf op pad, omdat ik dan beter een gevoel bij een plek krijg. Je mag (bijna) overal vrij rond lopen, zodat je alles goed kunt bekijken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen