Titicacameer

Het grote, diepblauwe meer van Zuid-Amerika met unieke bewoners: de Uros

Het Titicacameer ligt op de grens van Bolivia en Peru. Je kunt het meer vanuit beide landen bezoeken. Er worden diverse excursies aangeboden om het meer en haar unieke bewoners te bezoeken. Daarnaast kun je goed wandelen in deze omgeving.

Lake Titicaca is een van de meest beroemde meren van Zuid-Amerika. En verreweg het grootste. En dat op een hoogte van 3.810 meter. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden voor je bezoek aan het Titicacameer.

De Uros

Er liggen diverse eilanden in het diepblauwe Titicacameer. Ze worden vaak de Uros-eilanden genoemd. Deze kun je bezoeken, waar je kennis kunt maken met de inheemse bevolking. Dit zijn de Uros, die al eeuwenlang hebben geleefd op de eilanden. Of eigenlijk op de rieten eilanden die ze hebben gemaakt.

Tegenwoordig leven ze alleen nog maar voor de toeristen op de eilanden. Dit omdat het vocht in het riet zorgt voor lichamelijke klachten als artritis. En dus blijven ze nu een paar uur per dag op het riet. Ze zitten in hun traditionele kleding en je mag foto’s maken. 

Een man van de Uros in een rieten boot in het Titicacameer.

Ze verkopen wat souvenirs en laten bijvoorbeeld zien hoe ze koken op het riet. Wat erg ingenieus is bedacht. Ook varen mannen in hun traditionele rieten boten. Wat fraaie foto’s oplevert. Je kunt tegen betaling mee varen. 

Een bezoek aan de Uros is in mijn ogen iets te toeristisch. Het is meer een openlucht museum geworden. Al is het wel logisch dat de Uros niet meer op het riet willen wonen. En dit dus de enige manier is om hun cultuur te laten zien. Aan jou de keus of je dit wilt zien of niet.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het eiland Taquile (Peru)

Een man aan het breien op het eiland Taquile in het Titicacameer. ©Corno van den Berg

Het eiland Taquile is bijzonder. De kleurrijke traditionele kledij is hier niet aangetrokken voor de toeristen. Terwijl je hier wel mannen ziet die breien. Maar dat is voor hen zelf. Ze doen dat zo goed dat de UNESCO dit vakmanschap heeft uitgeroepen tot uniek cultuurgoed in de wereld. 

Met de traditionele kleding laten de bewoners zien of ze vrijgezel zijn bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen ze hun gevoel uitdrukken met de manier waarop ze het hoofddeksel dragen. En dan te bedenken dat dit eiland ooit een gevangenis van de Spanjaarden was. Je kunt Taquile tegenwoordig eenvoudig bezoeken.
Lees mijn artikel over Taquile

Het eiland Isla del Sol (Bolivia)

Wandelen op het eiland Isla del Sol in het Titicacameer.

Het eiland Isla del Sol is van groot belang voor de Inca’s. Hier werd volgende de legendes van de Inca hun zonnegod Inti geboren. Waarmee hun beschaving begon. Tegenwoordig kun je wandelen op het heuvelachtige eiland. Waardoor je keer op keer een andere uitzicht hebt op het Titicacameer.

Overnachten bij het Titicacameer

Bijna iedereen bezoekt het meer via een excursie vanuit Puno. In deze stad vind je naast hotels, hostels en bed & breakfasts ook veel restaurants. Sommigen zitten in het centrum, anderen juist aan het meer. In beide gevallen kun je na de tour relaxen en genieten.
Bekijk de leukste accommodaties bij het Titicacameer
Mijn favoriet is Vanalux Titicaca Lodge

Wat is de beste tijd voor het Titicacameer?

De beste tijd om het meer en de eilanden te bezoeken is van april tot november. In de winter is het hier erg koud. En verlaten de Uros de rieteilanden. Wel is het dan opvallend rustig.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Bolivia

Lees mijn Tips

alle 9 artikelen over Bolivia

Bekijk alle artikelen