Waarom moet ik hier heen?

Dit is waarom Manu beroemd is geworden. Zowel de geelvleugelara als de blauwgele ara kun je bij de Blanquillo Macaw Lick zien als ze klei eten. Maar hier worden ook geregeld diverse andere soorten papegaaien en parkieten gezien, dus let goed op.

Papegaaien eten veel zaden, maar soms ook klei. Iets wat vroeger onbekend was. De reden waarom is ook pas recent achterhaald door wetenschappers. De Blanquillo Macaw Lick on Manu National Park (Peru) is daardoor wereldberoemd geworden. Hier zijn talloze natuurdocumentaires opgenomen die een wonderlijk natuurfenomeen laten zien. Niet alleen van diverse soorten papegaaien, maar ook heel soms van tapirs.

Waaronder de geelvleugelara; waarschijnlijk de meest bekende van alle ara’s. De rode kleuren op de borst en kop, met geel en blauw op de vleugels zijn vanaf grote afstand duidelijk herkenbaar. Deze luidruchtige vogels leven meestal in groepen. Ze worden ruim 90 centimeter lang (inclusief staart) en eten vooral vruchten, zaden en noten. Deze soort wordt vaak bij de ‘licks’ in Manu gezien.

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Reden waarom papegaaien klei eten

De reden daarvoor is simpel. De dieren eten zo’n beetje alles wat op een vrucht lijkt. Waaronder dus ook giftige vruchten en de manier om het gif uit hun lichaam te krijgen is het eten van klei. Wat in Manu (maar ook bijvoorbeeld in Tambopata Nationaal Park) tot een ritueel is geworden.

Hou er rekening mee dat de afstand tot de vogels redelijk groot is, vandaar dat een verrekijker en een telelens op een fotocamera noodzakelijk zijn. Vergeet deze dus niet mee te nemen mocht je dit vast willen leggen.

Beste tijd om talloze papegaaien te zien

De beste tijd om te naar de ‘clay lick’ te gaan is ’s ochtends vroeg, al is het mogelijk de gehele dag dieren te zien bij de diverse ‘licks’. De kans dat je diverse soorten te zien krijgt is groot. Behalve als het weer slecht is; dan komen de vogels namelijk niet. Waardoor je voor niets naar de kleiwand bent gelopen.

Ook leuk!

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Papegaaien