De Blanquillo Macaw Lick is wereldberoemd. Hier zijn talloze natuurdocumentaires opgenomen die een wonderlijk natuurfenomeen laten zien. Van diverse soorten papegaaien. Waaronder de geelvleugelara; waarschijnlijk de meest bekende van alle ara’s.

De rode kleuren op de borst en kop, met geel en blauw op de vleugels zijn vanaf grote afstand duidelijk herkenbaar. Deze luidruchtige vogels leven meestal in groepen. Ze worden ruim 90 centimeter lang (inclusief staart) en eten vooral vruchten, zaden en noten. Deze soort wordt vaak bij de ‘licks’ in Manu gezien.

De reden daarvoor is simpel. De dieren eten zo’n beetje alles wat op een vrucht lijkt. Waaronder dus ook giftige vruchten en de manier om het gif uit hun lichaam te krijgen is het eten van klei. Wat in Manu (maar ook bijvoorbeeld in Tambopata Nationaal Park) tot een ritueel is geworden.

Hou er rekening mee dat de afstand tot de dieren redelijk groot is, dus een verrekijker en een telelens op een fotocamera zijn noodzakelijk.

De beste tijd is ’s ochtends vroeg, al is het mogelijk de gehele dag dieren te zien bij de diverse ‘licks’. De kans dat je diverse soorten te zien krijgt is groot, maar als het weer slecht is komen de vogels niet.

Papegaaien