Zie papegaaien klei eten in Manu

De dieren doen dit om giftige vruchten te verteren

De kleiputten van Manu National Park zijn wereldberoemd. Hier kun je papegaaien klei zien eten. Waaronder bij de kleiput bij de Rio Manu. Het bezoeken van zo’n kleiput is een van de beste excursies om te doen in Peru. De beste periode om te gaan is het droge seizoen.

Dit is waarom Manu beroemd is geworden. Zowel de geelvleugelara als de blauwgele ara kun je bij de Blanquillo Macaw Lick zien als ze klei eten. Maar hier worden ook geregeld diverse andere soorten papegaaien en parkieten gezien, dus let goed op.

Papegaaien eten veel zaden, maar soms ook klei. Iets wat vroeger onbekend was. De reden waarom is ook pas recent achterhaald door wetenschappers. Bij de kleiputten in Manu zijn talloze natuurdocumentaires opgenomen. Deze zogeheten clay licks laten een wonderlijk natuurfenomeen laten zien. Niet alleen van diverse soorten papegaaien, maar ook heel soms van tapirs. En ook jij kunt het zien.

De kleiputten in Manu worden door talloze vogels gebruikt.

Onder de vele vogels die deze kleiputten in het droge seizoen aandoen zijn de geelvleugelara. Dit is waarschijnlijk de meest bekende van alle ara’s. De rode kleuren op de borst en kop, met geel en blauw op de vleugels zijn vanaf grote afstand duidelijk herkenbaar. 

Deze luidruchtige vogels leven meestal in groepen. Ze worden ruim 90 centimeter lang (inclusief staart) en eten vooral vruchten, zaden en noten. Deze soort wordt vaak bij de clay licks in Manu gezien. Maar ook talloze andere soorten kun je hier spotten. 

Reden waarom papegaaien klei eten

De reden daarvoor is simpel. De dieren eten zo’n beetje alles wat op een vrucht lijkt. Waaronder dus ook giftige vruchten en de manier om het gif uit hun lichaam te krijgen is het eten van klei. Wat in Manu tot een ritueel is geworden. Maar ook bijvoorbeeld in Tambopata National Reserve te zien is.

Hou er rekening mee dat de afstand tot de vogels redelijk groot is, vandaar dat een verrekijker en een telelens op een fotocamera noodzakelijk zijn. Vergeet deze dus niet mee te nemen mocht je dit vast willen leggen.

Beste tijd om talloze papegaaien te zien:

De beste tijd om te naar de clay lick te gaan is ’s ochtends vroeg. Al is het mogelijk de gehele dag dieren te zien bij de diverse kleiputten. De kans dat je diverse soorten te zien krijgt is groot. Behalve als het weer slecht is; dan komen de vogels namelijk niet. Waardoor je voor niets naar de kleiwand bent gegaan.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen