blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Tambopata National Reserve

Immens natuurpark vol wilde dieren, waaronder de jaguar

Tambopata National Reserve is een van de mooiste natuurgebieden in Peru. Het is geen nationaal park, maar een reservaat. Dit is het beroemde Amazone-regenwoud, vol met leven.

Tambopata National Reserve ligt net als Manu National Park in het Amazonegebied. Volgens kenners is het een van de beste plekken om een jaguar in het wild te zien. Alsook klei-etende papegaaien en talloze andere dieren.

Een bezoek aan Tambopata National Reserve is relatief eenvoudig te doen. De belangrijke manier om je te vervoeren is per boot. Je vaart over de Madre de Dios rivier. De overnachting gebeurt in een van de lodges aan de waterkant. Waarna je diverse excursies kunt maken. Waaronder wandelingen in de jungle.

Op excursie in Tambopata National Reserve.

De wilde dieren van Tambopata National Reserve

Je hebt een redelijke kans om wilde dieren te zien. Waaronder de zeldzame jaguar, die ik hier onder meer zag. De roofdieren lopen graag langs de oever van de rivier. En worden zo dus redelijk vaak gespot.

Andere dieren die je hier zult zien zijn kaaimannen, diverse soorten apen waaronder brulapen. Die je ook zult horen als ze hun aam eer aandoen. Ook leven hier veel kleurrijke vogels. Waaronder de hoatzin, een uniek dier door zijn uiterlijk. 

Daarnaast heb je hier een grote kans op de capibara, het grootste knaagdier ter wereld. En de reuzenotter en de groene anaconda, die wel 7 meter lang kan worden. Bijna iedereen ziet wel een tarantula, al is niet iedereen blij mee met deze vogelspin. De lijst met dieren is ongekend lang. Mede daarom kon je altijd wel iets bijzonders tegen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De lodges van Tambopata National Reserve

Er zijn diverse lodges in Tambopata National Reserve. Ze verschillen in luxe en dus ook in prijsklasse. Wel vormen ze allemaal de basis voor je bezoek. En hebben ze diverse excursies en tours. 

De excursies en tours

Denk aan een korte boottocht naar het begin van een wandelpad door het regenwoud. Waar je zelf kunt wandelen, maar ook met een gids op pad kunt gaan. Ook zijn er riviercruises, waarbij je met een boot en gids op zoek gaat naar dieren. 

De gids kent de dieren goed. Ook is hij een expert in het vinden van dieren. Onder meer omdat hij weet waar de dieren bijvoorbeeld gaan slapen. Waaronder kleinere soorten zoals vleermuizen en meer. 

Klei etende papegaaien

Papegaaien die klei eten in Tambopata.

Een van de meest bijzondere excursies is een bezoek aan de kleiputten. Hier komen papegaaien en ara’s vaak klei eten. Ze doen dit om bepaalde vruchten beter te kunnen verteren. Op een dag komen verschillende soorten papegaaien langs. Je ziet ze vliegen en landen op de klei. Wat een kleurrijk geheel is. Vraag vooraf of jouw lodge excursies naar deze plekken aan biedt. Niet alle lodges doen dit namelijk.

Sandoval Lae en Lost Cocha

Zowel het Sandoval Meer als Lost Cocha staan bekend om hun vele dieren. In deze meren leven talloze schildpadden, veel vogels en de kaaiman. Je maakt hier een boottocht waarbij je van alles zult zien. Ook is er vaak een korte stop aan land. Er is ook tijd om even op je gemak te genieten van het uitzicht.

Hoe kom ik hier?

Zonsondergang in Tambopata National Reserve in Peru. ©Corno van den Berg

Het Tambopata-reservaat is het beste per boot te bereiken, waarbij je onderweg al veel ziet. Het vertrekpunt is het stadje Puerto Maldonado. Dit is meestal al een boottocht van minimaal een uur. En ook weer terug aan het einde van je verblijf.

Waarbij je elke keer een grote kans hebt om dieren te zien. Ga dus zo zitten zodat je een goed uitzicht hebt. De terugweg was bijvoorbeeld het moment dat ik een jaguar zag lopen. Waarbij de kapitein de boot nog even stopte om goed te kunnen kijken. Zodat ik een paar foto’s te maken. Voordat ik afscheid nam van het machtige Tambopata National Reserve. Het was het perfecte einde.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen