São Bento Station

Mooi treinstation met beroemde blauwe tegels in Porto

Het treinstation São Bento in Porto is wereldberoemd door de vele tableaus van azulejos in de stationshal. Azulejos zijn blauw beschilderde tegels, die al sinds de 15e eeuw heel populair zijn in de stad. In het treinstation hangen zo'n 20.000 tegels. Je kunt diverse taferelen zien uit de geschiedenis van Portugal. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan São Bento station.

Het station is gratis te bezoeken en ligt ietwat verborgen in de drukte van de stad. Het pand van buitenaf is symmetrisch en imposant, maar dat zijn er veel in dit deel van Porto. De architect was José Marques da Silva, die uit Porto kwam. Al werd hij van het project gehaald, omdat de gemeente niet tevreden was over de vorderingen.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De duizenden blauwe azulejos

Bij binnenkomst zul je meteen de vele blauwe tegels zien. De tegels laten gebeurtenissen zien uit de geschiedenis van de omgeving van Porto, waaronder diverse veldslagen. Al gaan de meeste afbeeldingen eigenlijk over heel Portugal. Je ziet diverse belangrijke gebeurtenissen, alsook mensen en oude ambachten. Neem de tijd om ze allemaal te bekijken, ze zijn zeer fraai gemaakt.

Beroemde kunstenaar Jorge Colaço

Een van de vele taferelen in het station. ©Corno van den Berg

De maker van de azulejos is de schilder Jorge Colaço. Hij was destijds als beroemd om zijn azulejos, met name door de details die hij er in verwerkte. Let op: naast blauw-wit gekleurde azulejos zie je ook enkele gekleurde tegels die met name het plattelandsleven laten zien. Deze zitten in de hoger gelegen wanden, dus kijk ook omhoog.

Overnachten in Porto

Ik heb bij meerdere hotels geslapen op mijn trip naar Porto. De meeste hotels liggen in of net buiten het centrum, zodat je alles eenvoudig kunt belopen. Ook zijn er goedkope hostels, vakantiewoningen en appartementen te huur voor jouw reis. Je kunt eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd want Porto is erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties

Geschiedenis Estacão de São Bento

De weg naar de treinen. ©Corno van den Berg

Met de bouw van de huidige stationshal werd in 1904 gestart. Kunstenaar Colaço plaatste in de jaren erop  blauw geschilderde tegels in grote delen van de centrale hal. In 1916 was zijn werk af en werd het treinstation officieel geopend. De tegels vormen een scherp contrast met de strakke architectuur van het gebouw. Dat onder meer de kleuren geel en groen heeft. De naam komt van het voormalige klooster São Bento de Avé-Maria. Opgravingen laten zien dat het klooster eerder op deze locatie is gebouwd.

Locatie van São Bento station

Als je met de trein naar Porto reist gaat dit via het treinstation Porto Campanha. Dit is een modern station dat de belangrijkste verbindingen met andere steden en landen heeft. Het São Bento treinstation is kleiner, al ligt het wel in het centrum van Porto. En je vindt dit treinstation opvallend dicht bij een andere beroemde attractie. Op 500 meter ligt volgens velen een van de mooiste boekwinkels ter wereld: Livraria Lello
Adres: Praça de Almeida Garrett, Porto

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Portugal

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Portugal

Bekijk alle artikelen