Een zomerse Road Trip door Kroatië

Een rondreis per auto langs de Mediterrane kust, steden als Dubrovnik en Split, maar ook de beroemde watervallen van Plitvice en Krka en de steile bergen erachter.

Lees verder

Een auto rondreis door Kroatië

Met de auto op reis ik hou er van. Auto rijden vind ik leuk en de beste manier om rond te reizen. Lekker gaan en staan waar je zelf wilt en ondertussen talloze excursies doen. Wandelen in de bergen, op een boot langs de kust en nog veel meer. Met een huurauto ben ik op mijn best. Zeker in het veelzijdige Kroatië.

Een plaatsje aan de Dalmatische kust. ©Corno van den Berg

De start: Split en Makarska

Ik begin in Split, de route leidt naar Krka National Park, het stadje Sibenik, Zadar met zijn zee-orgel, naar Plitvice Nationaal Park, dan naar Dubrovnik en langs de kust terug naar Split. Maar de verrassingen zijn het leukst.

Vanaf het strand zag ik de berg al opdoemen. Sterker nog; hij vormt bijna de gehele horizon. Op het terras hoor ik over een bijzondere weg; een slingerweg die vanuit Makarska omhoog loopt naar de top van de een na hoogste berg van Kroatië. Makarska ligt tussen Dubrovnik en Split.

De weg naar de top van Biokovo. ©Corno van den Berg

De rit naar de top is 23 kilometer lang; met haarspeldbochten, afgronden en ongekende uitzichten. Je rijdt vanaf de kust zo de bergen in, door bossen en uiteindelijk boven alles uit. Dit is het wonderlijke Biokovo Nature Park; een gebergte langs de Dalmatische kust. Een weg naar een bergtop; geweldig.

Onbekend Biokovo

Zigzaggend rij ik omhoog door het pijnbomenbos. De bomen verdwijnen en de diverse beroemde eilanden verschijnen. De weg is smal, af en toe moet ik achteruit om een tegenligger er langs te laten. Het is passen en meten langs de afgrond. Zweet ik van de warmte of…

Uitzicht over de Adriatische kust. ©Corno van den Berg

In een uurtje bereik ik de top. Hij heet Sveti Jure en ligt op 1.762 meter. Hier heb ik een 360 graden uitzicht over het achterland en de kust. In een aangename temperatuur. Hoog tijd voor een picknick; in mijn eentje. Gierzwaluwen vliegen laag over mijn hoofd, balancerend op de thermiek.

Een heerlijk moment van de dag; zien hoe een stad ontwaakt. Op een terras in Sibenik bestel ik een kopje koffie. Mannen halen vers brood en maken een praatje, terwijl vrouwen gezellig samen verse waar op de markt halen. De eerste zonnestralen piepen door de smalle straatjes. De rust overheerst.

Een man doet de was in Sibenik. ©Corno van den Berg

Krka-watervallen

Contrasten zijn mooi op reis. Bij de Krka Watervallen is het overdag erg druk, dus wandel ik verder omhoog naar het klooster en de meer afgelegen meren. Al snel vind ik de rust, wat zwanen zwemmen voorbij en ik dwaal langs de talloze watervallen.

Slechts in één gedeelte mag je zwemmen, maar als ik daar rond vijf uur in het water plons is het heerlijk rustig. Ik kan zwemmen tot vlakbij de watervallen; genieten.

Zwemmen bij de Krka-watervallen. ©Corno van den Berg

Zadar

In Zadar arriveer ik op tijd voor de zonsondergang, net als vele andere mensen. De oude binnenstad bezoek ik straks wel tezamen met de late avondmaaltijd en een drankje. Opmerkelijk hoe makkelijk ik me aanpas aan het late avondleven.

Ik ga zitten op het inmiddels beroemde zee-orgel van Zadar, dat aan zee ligt. Waar de golfslag zorgt voor een relaxt terugkerend geluid, terwijl de zon vuurrood wordt aan de horizon. Veel mooier wordt het niet.

De zonsondergang bij Zadar. ©Corno van den Berg

Plitvice-meren

De beroemde Plitvice-meren wil ik in de vroege ochtend doen. Al om zeven uur sta ik bij de ingang. Het is rustig en een parkeerplek vinden is eenvoudig. Ik koop een heerlijke verse Apfelstrudel en een heerlijke strudel met -voor mij- onherkenbare vruchten als ontbijt. De wandelschoenen gaan aan; de mist hangt nog boven sommige meren.

Ik kan kiezen uit meerdere routes; ik neem die van vijf uur die zowel langs de lagergelegen als de hoger gelegen watervallen voert. Het zijn in feite talloze meertjes die in elkaar over lopen via honderden watervallen.

Video van Plitvice

Deze video maakte ik in Plitvice:

Wat een natuurgeweld; veraf is het erg indrukwekkend. Dichterbij voel ik de spetters. En zie ik soms een regenboog in de mist. Het is niet de hoogte van de watervallen, maar wel de schoonheid waarin ze liggen.

En dat alles in een heerlijk kleurenpalet. Overal is het groen, terwijl het water zich een weg baant door de struiken, bomen en meer. Dat overigens ongekend blauwgroen van kleur is. En extreem helder. Ik zie talloze vissen, waaronder forellen.

Een van de wandelpaden in Plitvice. ©Corno van den Berg

Dubrovnik

De oude, compleet ommuurde vestingstad Dubrovnik is extra populair geworden door de populaire serie Game of Thrones. En ja, ik begrijp wel waarom ze hier veel opnames hebben gemaakt. Een bezoek lijkt wel een stap terug in de tijd.

De stadsmuur is imposant, maar dwalen door de smalle steegjes vind ik eigenlijk leuker. Her en der hangt de was te drogen, in een patio drinken wat bewoners een drankje. Op hun gemak.

Een straatje in Dubrovnik. ©Corno van den Berg

Dat is een goed idee. Even wat vers fruit kopen op een lokale markt en dan op de rotsen voor de kust tot rust komen. Soms heb je simpelweg niet meer nodig.

Eilanden voor de kust

De weg terug naar Split slingert langs de kust. Met her en der dorpen, stranden en eilanden die je eenvoudig met een veerboot kunt bereiken. Ik stop voor verse oesters in Mali Ston Bay, een rustig plaatsje aan de kust. Ik bestel er meteen kokkels, mosselen en nog veel meer lekkers uit zee bij.

Verse oesters langs de Dalmatische kust. ©Corno van den Berg

De Dalmatische kust. Het had ook maar zo Dramatische Kust kunnen heten. Wat een indrukwekkend landschap. Ik parkeer de auto, loop het strand op en duik in het warme water.

Als ik weer boven water kom kijk ik om me heen. De eilanden zijn indrukwekkend, net als de rotsen met her en der een strand en de bergen erachter. Ik blijf nog even dobberen.

Drie Tips voor het hoogseizoen in Kroatië

Kroatië is erg populair en het kan in de zomer (en ook wel in het voor- en najaar) erg druk worden op de populaire locaties. Toch kun je de grote drukte overwinnen. Hierbij mijn beste tips:

1. Ga vroeg op pad

De beroemde stadsmuur van Dubrovnik. ©Corno van den Berg

In steden als Split en Dubrovnik, maar ook de nationale parken kan het erg druk worden. Ik ging elke ochtend vroeg op pad om de mensenmassa’s te ontwijken. Plitvice is vanaf zeven uur in de ochtend open. Er is een bijkomend voordeel; het is dan nog heerlijk koel. Op het warmst van de dag ging ik vaak zwemmen in de zee. Of een siësta houden, want ik lag ’s avonds vaak niet al te vroeg in bed.

2. Vermijd de weekenden

Een restaurant op de kade bij Makarska, ©Corno van den Berg

In de weekenden zocht ik de natuur op door wandelingen te gaan maken bijvoorbeeld. En ik vermeed de steden of andere populaire attracties. De Kroaten gaan dan ook op pad en wordt het extra druk.

3. Zoek een rustig strand

Een van de afgelegen strandjes langs de Dalmatische kust. ©Corno van den Berg

Ze zijn er wel degelijk in de zomer; die afgelegen strandjes. Vermijd diegene die je eenvoudig met de auto kunt bereiken. Gebruik bijv. Google Maps in je omgeving. De stranden zijn aangegeven, net als de wandelpaden ernaartoe. Ik vond er meerdere die op zo’n 10 minuten lopen van een parkeerplaats lagen, maar wel erg mooi waren. En rustig.

Tips voor je Road Trip

Ik maakte deze reis met Sunny Cars, omdat zij het meest complete pakket aanbieden. En ik wil geen zorgen hebben op mijn vakantie.

1. Boek op tijd

Net zoals je vroeg naar de nationale parken moet om de massa’s toeristen te vermijden, zo werkt het ook met autohuur in het hoogseizoen. Veel van die mensen rijden namelijk net als jij in een huurauto rond. Wees er dus vroeg bij met boeken, zodat je zeker weet dat de gewenste auto nog beschikbaar is tegen een scherpe prijs. Hoe later je boekt, hoe minder groot de keuze en hoger de prijs.

De weg door Biokovo. ©Corno van den Berg

2. Denk aan je creditcard

Om het echte Kroatië te beleven, kan ik iedereen aanraden een auto te huren. Meestal heb je daarvoor een creditcard nodig, maar goed nieuws: niet in Kroatië. Via Sunny Cars kun je een auto huren met het Geen waarborgpakket, wat betekent dat zij garant staan voor jouw huurauto. Handig toch? Zelfs als je wel een creditcard hebt, want dan houd je al je krediet vrij voor je andere vakantie-uitgaven.

3. Maak een ‘one-way’

Ik ben mijn road trip gestart in Split en ook weer naar deze stad teruggereden. Maar het kan ook anders: een ‘one-way’. Je haalt de huurauto dan in de ene plaats op en levert ´m ergens anders weer in. In Split zo vanuit het vliegtuig instappen, op je gemakje naar Dubrovnik rijden met de nodige tussenstops en daar de auto weer inleveren en het vliegtuig terug naar huis pakken. Klinkt relaxed toch?

De honing- en schnappsverkoper bij Biokovo. ©Corno van den Berg

4. Ga de grens over

Als je van Split naar Dubrovnik rijdt, moet je een klein stukje via Bosnië. Pak je toch maar even mee. Je komt langs officiële grenspoortjes, rijdt een stuk door Bosnië en dan al snel weer terug de grens naar Kroatië over. 

De huurauto mag gewoon mee, wel zo praktisch. Geef het altijd aan dat je de grens over gaat, dan krijg je de juiste papieren mee als je de huurauto ophaalt. Je betaalt ter plaatse wel een toeslag voor deze grensoverschrijding.

Foto-Album

De watervallen van Krka. ©Corno van den Berg