Split

Heerlijke stad aan de Dalmatische kust van Kroatië

Split in Kroatië is een bezoek waard. Je kunt hier dwalen door de oude stad, alsook over de boulevard langs de kust. En je kunt er lekker eten en drinken, tegen lage prijzen. En in een aangenaam klimaat. Dit zijn bezienswaardigheden van Split. Daarnaast vind je er ook een aantal leuke excursies om te doen. 

Welkom in een stad met een rijk verleden. Mede door de hitserie Game of Thrones is deze stad opnieuw op de kaart gezet. Het Romeinse verleden is in de stad overal zichtbaar. En deze stad in Kroatië is opvallend goed bewaard gebleven door de eeuwen heen.

Het is een vreemd gezicht. Midden in de stad rijzen perfecte Romeinse muren van kalksteen op. Binnenin glinstert het marmer je tegemoet. Bijna alles is nog in goede staat. Alsof je in Rome loopt, alleen is dit Split. Het is niet zomaar een paleis, het werd het hart van de stad. De rest werd er simpelweg om heen gebouwd. Waardoor je in Split een bijzondere mix van Romeinse architectuur en middeleeuwse stedenbouw kunt zien.

Paleis van Diocletianus

Het Paleis van Diocletianus in Split. ©Corno van den Berg

Het Paleis van Diocletianus is het absolute hoogtepunt van Split. Tussen de muren ruik je nog steeds het Romeinse leven. Het immense paleis was het verblijf van de Romeinse keizer Diocletianus. Hij is relatief onbekend om zijn strijdlust, maar hij ontwikkelde het Romeinse Rijk gestaag verder tussen 284 en 305 na Chr. 

Het immense gebouw bestond uit een rechthoek met vier hoektorens, enkele muurtorens en grote poorten. Enkel de zuidelijke muur, die destijds aan zee lag, behoorde niet tot het fort. Na zijn aftreden betrok Diocletianus het paleis en hij zou er tot zijn dood in 311 wonen. Inmiddels staat het 1700 jaar oude paleiscomplex op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Veel delen van het paleis staan nog overeind, terwijl alles nog in perfecte staat is. Je kunt hier heerlijk dwalen. Niet alleen door het populaire deel, maar ook door de smalle steegjes. Waardoor je een goed beeld krijgt van de stad.

Kathedraal van Sint-Domnius

Harmonie. Dat is het sleutelwoord als je door het centrum van Split loopt. De Romeinse kunst loopt vloeiend over in vroegchristelijke, Byzantijnse en vroegmiddeleeuwse bouwwerken. Zoals de opvallende kathedraal van Sint-Domnius.

Deze werd pas gebouwd in de Middeleeuwen, met gebruikmaking van oude materialen uit het mausoleum van Diocletianus. Onderdeel van de kathedraal is de klokkentoren. Deze stamt ergens uit de periode tussen de 12e en 16e eeuw, maar werd in 1908 opnieuw opgebouwd.

Ronddwalen door Split. ©Corno van den Berg

Andere bezienswaardigheden zijn het peristylium (een open hof) van het paleis, de tempel van Jupiter (later Johannes de Doper), een zuilengalerij, twee sfinxen uit Egypte uit de vijfde eeuw, een vroegkroatische kerk, het Papalić-paleis, de paleiskelder en de stadsmuur. Ook zijn er winkels en markten gevestigd. En alles ligt binnen de Romeinse muren. Aan de voorkant van het paleis bevindt zich tegenwoordig een brede boulevard.

Fort Klis

Het middeleeuwse Fort Klis is de plek waar talloze koningen in het verleden hebben gewoond. Mede daarom is dit een van de grootste en belangrijkste forten van Kroatië. Je kunt het fort beklimmen en de hoge muren beklimmen. Vanuit het fort kijk je uit over Split, maar ook over de Adriatische zee.

Bell Tower

De Bell Tower van Split is de beste plek voor een uitzicht over de stad. Je kunt via traptreden omhoog klimmen en hebt dan een mooi zicht over de stad en een deel van de haven.

De lokale markt

Een markt in Split. ©Corno van den Berg

Vlakbij het paleis heb je een plein waar de dagelijkse versmarkt is. Ga hier vroeg in de ochtend naar toe. Daardoor ben je op tijd om wat vers fruit te proeven. Of wat zoetigheid. Het is ook een goede plek voor een kop koffie en om simpelweg naar mensen te kijken.

Overnachten in Split

Ik heb op mijn rondreis door Kroatië meerdere nachten doorgebracht in Split. Het is heerlijk om vroeg in de ochtend een kop koffie te halen en de dagelijkse gang van zaken te zien. Er zijn in het centrum talloze leuke hotels, luxe villa's, goedkope hostels en handige appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, Split wordt steeds populairder.

Game of Thrones in Split

Talloze scenes uit de Game of Thrones zijn opgenomen in en rondom Split. Zo is Fort Klis in de serie de Slavenstad Meereen. Het fort op de rotsige heuvel is de buitenlocatie voor Meereen. Dit is de slavenstad waar Daenerys de slavenhandel ten val brengt. 

De drakenkelder uit de serie komt ook uit Split. Het zijn de kelders van het paleis van Diocletianus. Daenerys uit de serie traint in de kelders haar drie draken. Dit nadat ze de controle over hen had verloren. Diverse ondergrondse tunnels van het paleis zijn nog in goede staat. En kun je bezoeken.

Stedentrip of rondreis?

Split is ideaal voor een stedentrip, maar ook voor je rondreis door Kroatië. De stad ligt vlakbij de vele eilanden voor de kust. Met onder meer beroemde eilanden als Hvar, Brač en Korcula, maar ook minder bekende als Solta. Die je allemaal eenvoudig kunt ontdekken per veerboot of via een cruise langs de Dalmatische kust. Waarbij Split zowel de vertrekhaven is als de aankomsthaven.

Split bezoeken

Split is een populaire stad. En omdat het oude centrum klein is kan het er erg druk worden. Met name in het hoogseizoen, alsook in de weekenden in het voor- en najaar bijvoorbeeld. En eerlijk is eerlijk, ook in het voorjaar zijn hier veel toeristen. Mede door het lekkere klimaat het gehele jaar door.

In de vroege ochtend is het hier echter heerlijk. Ik ging diverse dagen lekker ontbijten in de stad. Onder het genot van een kopje koffie zag ik de lokale bevolking de winkeltjes openen en een praatje met elkaar maken. Een heerlijk begin van de dag.

Excursies in Split

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen