Waarom moet ik hier heen?

De Biokovo is een berg die opvallend dicht bij de Adriatische Kust van Kroatië ligt. Je kunt naar boven wandelen, maar ook met de auto naar de top rijden. Vanaf de top heb je ongekende vergezichten, tot in Italië aan toe. Hij ligt bij de stad Makarska.

Biokovo Natuurpark is een relatief onbekende gebergte in het zuiden van Kroatië. Deze berg is opmerkelijk, omdat hij zeer dicht langs de kust ligt. Je ziet hem dan ook vanzelf opdoemen als je via de kust van Dubrovnik naar Split (of andersom) rijdt.

Naar de top van de Biokovo

Je kunt op diverse manieren de top bereiken. Die heet Sveti Jure en ligt op 1.762 meter. Je kunt het wandelend doen. Er zijn diverse wandelpaden, onder meer een vanuit het stadje Makarska. Maar je kunt ook per auto naar de top van de berg rijden. Wat een erg mooie rit is, met ongekend veel uitzichten.

Zo mooi is rijden op de Biokovo.
Zo mooi is rijden op de Biokovo. Corno van den Berg

De rit naar de top is maar liefst 23 kilometer lang. En dit is een uitdaging; met haarspeldbochten, afgronden en ongekende uitzichten. Af en toe is de weg zo smal dat je achteruit moet om een tegenligger er langs te laten. Je rijdt vanaf de kust zo de bergen in, door bossen en uiteindelijk boven alles uit. Al met al een heerlijke tocht. Waarbij je vaak wordt verrast.

Skywalk op de Biokovo

Skywalk op Biokovo
De nieuwe Skywalk op Biokovo.

De Skywalk op de Biokovo opende in juli 2020. Dit glazen platform brengt je maar liefst 12 meter los van de rotsen. En dat op een hoogte van 1.228 meter. Je mag dit unieke uitkijkpunt gratis bezoeken. Het zit inbegrepen bij de toegang tot de berg. Je betaalt een entree om onder meer de weg naar boven intact te houden.

Naast het hoogste punt, Sveti Jure, heen liggen nog 8 andere hoge bergtoppen, met een hoogte van minstens 1.000 meter. De Biokovo maakt onderdeel uit van de Via Dinarica, een 2.000 kilometer lang wandelpad door zes landen in de Balkan. Dwars door Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië, Montenegro en Slovenië.

De weg door Biokovo.
De weg door Biokovo. Corno van den Berg

Het bijzondere uitzicht

Vanaf de top kun je op een heldere dag opvallend veel zien. Soms zelfs Italië, maar ook de Dalmatische eilanden Hvar, Brac en het schiereiland Pejesac zijn te zien. In je rug heb je het ruige achterland van Dalmatië, ook hier kun je ver weg kijken.

De weg naar de top van Biokovo.
De weg naar de top van Biokovo. Corno van den Berg

Hou er wel rekening mee dat het op de top best fris kan zijn, zelfs in de zomer. De temperatuur is hier slechts zo’n 5 graden; gemiddeld in een jaar dan wel. Daarnaast kan het hier hard waaien en kan het weer snel omslaan. Zorg dus dat je wat extra kleren bij je hebt.

Corno’s reistips:

Biokovo Nature Park is goed te bezoeken tijdens een vakantie in Kroatië. Kroatië kun je vanuit Nederland met de auto bereiken of via een vlucht met huurauto verkennen. Je kunt ook kiezen om een complete rondreis te boeken waarbij vlucht en auto zijn inbegrepen. Hieronder een aantal handige tips voor je bezoek aan Biokovo Nature Park.

Hoe kom ik hier?

Auto rijden op de Biokovo in Kroatië.
Auto rijden op de Biokovo in Kroatië.Corno van den Berg

Het natuurpark is te bereiken vanuit Makarska. Je volgt de kustroute, niet ver van het centrum, naar Vrgorac, routenummer 512. Vandaar zie je de afslag naar boven.