Waarom moet ik hier heen?

De Hebriden hebben volgens veel reizigers iets magisch. Het gebied bestaat uit circa 500 eilanden waarvan circa 100 bewoond worden. De grootste eilanden zijn Lewis (Leòdhas) en het beroemde Skye (Sgitheanach). Een ideaal gebied om te wandelen of te fietsen.

De Hebriden zijn wild. Denk aan opvallend groene eilanden, ruige rotspartijen met her en der een stenen huis. Dit is zoals je Schotland verwacht. Dit deel van Schotland bestaat uit twee delen: De Buiten-Hebriden en de Binnen-Hebriden. Die beiden de moeite waard zijn.

Binnen-Hebriden

<3>Skye

De Binnen-Hebriden worden het meest bezocht. Met name het ruige eiland Skye is populair vanwege de wonderlijke rechtopstaande rotsen. Waarvan de ‘Old man of Storr’ wereldberoemd is. Deze bijzondere rots kun je relatief eenvoudig bewandelen. Met name bij zonsondergang is hij meer dan indrukwekkend. probeer een originele invalshoek te vinden voor je foto, want veel foto’s zijn toch wel hetzelfde…

Dit deel is een ideaal wandelgebied. En om bijna onwerkelijke foto’s te maken. Zelfs bij slecht weer, let maar op. Steker nog, bij slecht weer is het landschap vaak nog imposanter. Al moet je er wel aan wennen als je aankomt.

Ook fraai zijn de Fairy Pools, met meerdere watervallen en kraakhelder water. Ze liggen in de buurt van Glenbrittle en zijn eenvoudig te voet te bereiken.

De Fairy Pools op Skye.
De Fairy Pools op Skye.

Overige eilanden:

Hier liggen talloze andere eilanden met prachtige namen, zoals: Raasay, Scalpay, Rona en de kleinere eilanden als Canna, Eigg, Fladda-chùain, Gaeilavore, Am Bord, Thon Eilean, Gearran, Muck, Rum, Soay, Stac a’ Mheadais en Trodday. Jij kunt ze allemaal zelf ontdekken, of een deel ervan natuurlijk. Het is hier enorm uitgestrekt, waardoor je opvallend vaak alleen bent. Heerlijk dus.

Buiten-Hebriden

De Buiten-Hebriden zijn ongeveer net zo groot als Overijssel. Waaronder Lewis en Harris: wat eigenlijk één eiland is. Andere eilanden zijn: Taransay, North Uist, Benbecula, South Uist, Barra en Saint Kilda.

Bereid je reis goed voor. Vier seizoenen in een dag is hier normaal, net als een hele dag regen. Of een heerlijke zomerse dag met zon, wolken en meer.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Schotland, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Hoe kom ik er?

Je kunt per vliegtuig reizen naar Stornoway op de Buiten-Hebriden en per auto de brug nemen naar de Binnen-Hebriden. Ook kun je per veerboot van eiland naar eiland reizen.