blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Altamira

Wereldberoemde grot met de oudste rotstekeningen ter wereld

In de grotten van Altamira in Spanje zijn honderden tekeningen van onze voorouders te vinden. Het is haast niet voor te stellen dat deze tekeningen zo’n 15.000 jaar oud zijn. En daarmee de oudste ter wereld zijn. Alleen daarom al is een bezoek aan Altamira meer dan de moeite waard.

Deze grot staat bekend om haar rotstekeningen van zo'n 15.000 jaar oud. De grot is 296 meter lang en bevat een reeks van slingerende gangen en zalen.

Altamira bezoeken

De grootste gang in Altamira heeft een hoogte tussen de 2 en 6 meter. Opvallend veel tekeningen zijn op het plafond getekend. Bijzonder is dat er geen mensen werden afgebeeld, maar wel bizons, herten, paarden en everzwijnen. 

Bezoekers in Altamira.

De gebruikte kleuren zijn zwart, oker en rood. Bijzonder is dat de makers gebruik maakten van de welvingen van de rotswand. Het geeft de schilderingen een extra dimensie. Kijk maar, dan zie je vanzelf hoe rondingen van de dieren op welvingen zijn gemaakt. Ingenieus toch?O

Overnachten in Torrelavega

Deze regio heeft meer te bieden, dus een paar nachten hier verblijven is zeker de moeite waard. Het plaatsje Torrelavega ligt dichtbij de grotten en biedt kleine hotels en goede vakantiehuizen. Je kunt ook meer aan de kust overnachten, om dan de volgende ochtend Altamira te bezoeken. Boek wel op tijd, zodat je genoeg keuze hebt.

Geschiedenis van Altamira

Toeristen kunnen al decennialang de grot in. Maar dat leverde op den duur problemen op. Tussen de jaren 1960 en 1970 constateerden wetenschappers dat de tekeningen flets werden. 

Dit bleek met name te komen door de ademhaling van de bezoekers. Hierdoor begonnen de tekeningen hun kleur te verliezen. En er waren bacteriën zichtbaar, die hier van nature niet voor komen. En de tekeningen opaten. 

Het beroemde hert van Altamira.

In 1977 werd de grot op last van de regering gesloten voor het grote publiek. Een paar keer werd geprobeerd de grot weer te openen, maar zonder succes. Net buiten de grot werd in 2001 een zeer realistische kopie van de grootste ruimte gemaakt, die nu te bezoeken is door toeristen. Ook kun je zien hoe hier onderzoek is gedaan. En welke rijkdom er naar boven kwam.

Ook in het Deutsches Museum te München en in het Nationaal Archeologisch Museum van Spanje in Madrid kun je wandelen door een kopie van de grot.

Hoe kom ik in Altamira?

De grot ligt in het noorden van Spanje, in de regio Cantabrië. Het ligt nabij het dorp Santillana del Mar, 30 km ten westen van Santander.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 39 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen