Waarom moet ik hier heen?

Altamira is een grot in Spanje, die bekendstaat om haar rotstekeningen van zo'n 15.000 jaar oud. De grot is 296 meter lang en bevat een reeks van slingerende gangen en zalen.

In Altamira zijn hier honderden tekeningen van onze voorouders te vinden. De grootste gang heeft een hoogte tussen de 2 en 6 meter. Opvallend veel tekeningen zijn op het plafond getekend.

Bijzonder is dat er geen mensen werden afgebeeld, maar wel bizons, herten, paarden en everzwijnen. De gebruikte kleuren zijn zwart, oker en rood. Bijzonder is dat de makers gebruik maakten van de welvingen van de rotswand. Het geeft de schilderingen een extra dimensie.

Toeristen kunnen al decennialang de grot in. Maar dat leverde problemen op. Tussen de jaren 1960 en 1970 werd geconstateerd dat de tekeningen flets werden. Door de ademhaling van de bezoekers begonnen de tekeningen hun kleur te verliezen.

In 1977 werd de grot op last van de regering gesloten voor het grote publiek. Een paar keer werd geprobeerd de grot weer te openen, maar zonder succes. Net buiten de grot werd in 2001 een zeer realistische kopie van de grootste ruimte gemaakt, die nu te bezoeken is door toeristen.

Ook in het Deutsches Museum te München en in het Nationaal Archeologisch Museum van Spanje in Madrid kun je wandelen door een kopie van de grot.

Hoe kom ik er?

De grot ligt in Cantabrië, nabij het dorp Santillana del Mar, 30 km ten westen van Santander.

Meer informatie: en.museodealtamira.mcu.es