Waarom moet ik hier heen?

Jaarlijks komen de beste bouwteams uit de regio tezamen voor een heuse wedstrijd. Wie bouwt de hoogste menselijke toren? En doet dit zonder dat hij instort? Een ongekend intens festival in Tarragona in Spanje.

De menselijke torens van Tarragona zijn uniek. Van juni tot en met september kun je dit fenomeen zien. Het idee is simpel: Wie kan de hoogste menselijke toren bouwen? En, niet onbelangrijk, ook weer afbouwen.

Het ‘toren bouwen’ begon ooit in een klein dorp voor de kust: Valls. In documenten staat vermeld dat hier al in 1712 mannen een menselijke toren bouwden op het dorpsplein. Voor mannen destijds was het een manier om te laten zien dat ze sterk zijn.

Een van de menselijke torens tijdens het festival.
Een van de menselijke torens tijdens het festival. Corno van den Berg

Dit gebeurt nog steeds in talloze dorpen in de regio van Tarragonna. Soms op kleine schaal op een pleintje, maar in talloze dorpen op professionele manier. Waarbij de torens ook wel drie, vier of zelfs vijf hoog zijn.

Jaarlijkse finale van het Festival in Tarragona

Tegenwoordig wordt de jaarlijkse finale op zondag live uitgezonden op tv. En trekt dit spektakel duizenden toeschouwers. Het staat op de lijst van Werelderfgoed (Cultuur) van UNESCO. Meer dan terecht. Ik krijg al kippenvel bij het kijken, meerdere keren.

Waarbij het net zo belangrijk is de toren op te bouwen, maar ook weer rustig af te bouwen. En juist daar gaat het nog wel eens mis. En je hoort een zucht van verlichting als het lukt. Of een schreeuw als het mis gaat.

De wedstrijd bestaat uit diverse rondes, waarbij de teams onder luid gejoel hun torens bouwen. De teams komen uit kleine omliggende dorpjes, uit Tarragona zelf of zelfs uit Barcelona en hebben talloze voorrondes moeten doorlopen.

Kinderen zijn de laatste (en hoogste) toren

Het is een intrigerend gezicht. Duizenden mensen in een zaal die met spanning hun adem in houden. Want de laatste, en dus hoogste, zijn kleine kinderen die via de benen, rug en schouders van volwassenen omhoog klimmen. Meer dan tien meter hoog. Ze dragen een helm en hebben heus wel wat ervaring, maar toch. En je ziet ook soms kinderen die niet hoger durven en weer terug klimmen.

Ik was er bij en hielp zelfs mee met een toren, kijk maar:

Human towers Tarragona

De finale is de climax van een seizoen waarbij in diverse steden wordt geoefend. Zoals in Tarragona, maar ook in veel omliggende dorpen.

Meer informatie: www.tarragonaturisme.cat/human-towers