blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Human Towers van Tarragona

Uniek festival waarbij mensen op elkaar klimmen in Spanje

De Human Towers van Tarragona zijn uniek. Van juni tot en met september kun je dit fenomeen zien in diverse dorpen in de omgeving. Het idee is simpel: Wie kan de hoogste menselijke toren bouwen? En, niet onbelangrijk, ook weer afbouwen. Het jaarlijkse finale festival is uniek in Spanje en de rest van de wereld. Dit zijn de beste tips als je de Human Towers van Tarragona wil meemaken.

Ontstaan van het Human Towers Festival

Het toren bouwen van mensen begon ooit in een klein dorp voor de kust: Valls. In documenten staat vermeld dat in dit dorp al in 1712 mannen een menselijke toren bouwden. Ze deden dat op het dorpsplein, waarbij de lokale bevolking kwam kijken. Voor mannen destijds was het een manier om te laten zien hoe sterk ze zijn.

Dit gebeurt nog steeds in talloze dorpen in de regio van Tarragona. Soms op kleine schaal op een pleintje, maar in talloze dorpen op een professionele manier. Waarbij de torens wel vier, vijf of zelfs meer etages van mensen hoog zijn.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan gratis op mijn YouTube kanaal

Jaarlijkse finale van het Festival in Tarragona

Jaarlijks komen de beste bouwteams uit de regio tezamen voor een heuse wedstrijd. Wie bouwt de hoogste menselijke toren? En doet dit zonder dat hij instort? Het is een ongekend intens festival in Tarragona in Spanje.

Tegenwoordig wordt de jaarlijkse finale op zondag live uitgezonden op tv. En trekt dit spektakel duizenden toeschouwers. Het staat op de lijst van Werelderfgoed (Cultuur) van UNESCO. Iets wat meer dan terecht is. Ik stond in de arena om foto's en video's te maken. Ik kreeg al kippenvel bij het kijken, meerdere keren.

De chaos nadat een toren is omgevallen. ©Corno van den Berg

Waarbij het net zo belangrijk is de toren op te bouwen, maar ook weer rustig af te bouwen. En juist daar gaat het nog wel eens mis. En je hoort een zucht van verlichting als het lukt. Of een schreeuw als het mis gaat.

De wedstrijd bestaat uit diverse rondes, waarbij de teams onder luid gejoel hun torens bouwen. De teams komen uit kleine omliggende dorpjes, uit Tarragona zelf of zelfs uit Barcelona. Ze hebben jaren hiervoor moeten trainen en hebben talloze voorrondes moeten doorlopen. Op het festival in september zie je de beste ter wereld met menselijke torens van wel 13 tot zelfs 15 meter hoog. 

Kinderen zijn de laatste (en hoogste) toren

De spanning is op het gezicht van moeder en kind te zien. ©Corno van den Berg

Het is een intrigerend gezicht. Duizenden mensen in een zaal die met spanning hun adem in houden. Want de laatste, en dus hoogste, zijn kleine kinderen die via de benen, rug en schouders van volwassenen omhoog klimmen. Meer dan tien meter hoog. Ze dragen een helm en hebben heus wel wat ervaring, maar toch. En je ziet ook soms kinderen die niet hoger durven en weer terug klimmen.

Overnachten in Tarragona

De stad Tarragona is leuk om te verblijven. Je kunt hier in kleine, maar ook luxe hotels en handige appartementen blijven slapen. Zorg wel dat je op tijd boekt als je de festiviteiten met de menselijke torens wilt zien. De meeste hotels zijn dan snel volgeboekt.  
Bekijk de leukste accommodaties

De jaarlijkse finale

De finale is de climax van een seizoen waarbij in diverse steden wordt geoefend. Zoals in Tarragona, maar ook in veel omliggende dorpen. 
Meer informatie: www.tarragonaturisme.cat/human-towers

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen