Duinen van Maspalomas

Heerlijk wandelgebied langs de kust

De Duinen van Maspalomas zijn een beroemd natuurgebied op het eiland Gran Canaria. Deze spectaculaire zandduinen liggen in het zuiden nabij de plaats Maspalomas. Het bijzondere landschap is perfect om te wandelen, al kun je hier veel meer excursies maken. Dit zijn de beste tips om de Duinen van Maspalomas te bezoeken.

De duinen van Maspalomas heten officieel Las Dunas de Maspalomas. Het is voor veel reizigers een van de meest bijzondere plekken op de Canarische Eilanden. Deze goudgele duinen bereiken hoogtes tot wel 10 meter. Ze strekken zich uit over een gebied van ongeveer 400 hectare. De duinen veranderen voortdurend van vorm door de wind. Waarbij het bijzonder is om te zien hoe deze ineens ophouden. Hierdoor denken veel toeristen dat deze zandduinen zijn aangelegd door de mens.

Wandelen in Las Maspalomas

Wandelaars in de duinen van Las Maspalomas. ©Corno van den Berg

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen van Maspalomas. Verwacht geen lange routes, maar wel leuke wandelingen van enkele kilometers. In het gebied zijn verschillende gemarkeerde wandelpaden aangelegd. Deze zijn vooral fraai tijdens zonsopgang of zonsondergang.

Wandeling Farol de Maspalomas

Deze wandelroute begint bij de bekende vuurtoren in Maspalomas en eindigt bij het Hotel RIU Palace Maspalomas. Je loopt langs de kust met fraaie uitzichten op de oceaan en de kustlijn. Onderweg kom je de hoogste duinen van Gran Canaria tegen. Deze wandeling is ongeveer een half uur lopen.

Punta de Maspalomas naar Playa del Inglés

Zo zien de duinen er vanuit de lucht uit. ©Corno van den Berg

Je kunt nog verder lopen, langs Punta de Maspalomas naar Playa del Inglés tot aan hotel Don Gregory by Dunas. Het laatste deel van de ze wandeling loop je over het strand. Deze wandeling is twee uur, al kun je ook eerder stoppen zodra je de strandtenten bereikt. Je kunt deze route ook andersom lopen, en is zo eigenlijk imposanter. De reden: de duinen worden onderweg steeds hoger, hierdoor kun je steeds verder kijken.

Wandelen naar Playa de Güigüi

Dit is een wat langere en uitdagendere wandeling. Deze route is de moeite waard als je de duinen en stranden wilt combineren. Playa de Güigüi staat bekend als een van de meest afgelegen en ongerepte stranden van Gran Canaria. De wandeling begint bij Tasartico en duurt ongeveer 3-4 uur enkele reis.

Praktische informatie voor bezoekers

Fotosessie in de duinen van Las Maspalomas. ©Corno van den Berg

De beste reistijd is eigenlijk het gehele jaar. Al is de beste periode om te gaan van oktober tot april, omdat de temperaturen dan lekker aangenaam zijn. Het risico op extreme hitte is minder groot. Daarnaast is de kans op helder weer in deze periode groter. En het is dan ook iets rustiger dan in het hoogseizoen in dit deel van Spanje.

De duinen zijn gratis te bezoeken. Je kunt op diverse locaties naar binnen. De meest bekende is vanuit het stadje Maspalomas. Maar dit is ook de populairste, dus ook de drukste plek om te gaan.

Hoe zijn de Duinen van Maspalomas ontstaan?

Wandelen in de duinen van Las Maspalomas. ©Corno van den Berg

Het is niet helemaal duidelijk hoe deze duinen zijn ontstaan. Volgens geschriften was er in 1755 een tsunami die het zand op het land wierp. Toen het zeewater zich weer terugtrok, bleef het zand achter. Zeker is dat de altijd waaiende noordoostenwind zorgt voor een toevoer van zand. Dit gebeurt ook tegenwoordig nog. Als je het zand oppakt, zie je dat het bestaat uit verpulverde schelpen, alsook kalk. En, als je goed kijkt, zie je ook zwart vulkanisch zand ertussen zitten.

Flora en fauna

De duinen van Maspalomas zijn een beschermd gebied vanwege zijn ecologische waarde. Je vindt er verschillende planten- en diersoorten die zich hebben aangepast aan de droge, woestijnachtige omgeving.

Er leven diverse soorten hagedissen in de duinen. Denk daarbij aan de Gallotia-stenophrys, dit is een endemische ondersoort die alleen op Gran Canaria voorkomt. Ondanks de droogte herbergen de duinen een verscheidenheid aan insecten, waaronder kevers, sprinkhanen en vlinders. Verschillende knaagdieren, zoals muizen en woelratten, leven in de duinen. Deze dieren kun je met geluk zien in de vroege ochtend en namiddag. Ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem als prooidieren voor roofvogels en andere dieren.

De duinen van Maspalomas zijn een belangrijke habitat voor verschillende vogelsoorten, waaronder de Canarische torenvalk (een ondersoort van onze torenvalk), de kleine zwartkop, de woestijnvink en de Madeiragierzwaluw.

Overnachten op Gran Canaria

Ik heb een rondreis over het eiland gemaakt, waarbij ik op verschillende locaties heb geslapen. Er zijn talloze kleine hotels, maar ook luxe villa's, goedkope hostels en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je niet mis grijpt.
Bekijk de leukste accommodaties

Laguna La Charca

Een lepelaar in de duinen van Las Maspalomas. ©Corno van den Berg

De lagune van La Charca is een moerasgebied dat opvallend genoeg naast de duinen ligt. Het natuurgebied is met name in het voorjaar en zomer populair bij diverse vogelsoorten. Dan rusten hier ook veel trekvogels uit. Ik zag er diverse soorten reigers, maar ook lepelaars. De meeste dieren laten zich vroeg op de dag zien. Er is een pad dat rond de lagune loopt. Al heb je ook vanaf de boulevard zicht op de mangroves. Je kunt een bezoek aan de Duinen van Maspalomas en Laguna La Charca goed combineren in een halve dag.

Locatie van de Duinen van Las Maspalomas

De duinen van Maspalomas zijn op verschillende manieren te bereiken. Met een huurauto kun je gemakkelijk naar het stadje Maspalomas rijden. Er zijn betaalde parkeerplaatsen in de buurt waar je je auto kunt achterlaten.

Gran Canaria heeft een goed ontwikkeld openbaar vervoer netwerk. Zo kun je eenvoudig met de bus naar Maspalomas vanuit de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria bijvoorbeeld. Via een korte wandeling loop je zo naar de duinen.

Bereid je bezoek goed voor

De duinen van Maspalomas. ©Corno van den Berg

De vroege ochtend of de late namiddag zijn verreweg de beste tijden om de duinen te bezoeken. Zo vermijd je de heetste uren van de dag. Het licht is dan vaak opvallend zacht, wat perfect is voor foto's en video's. Ook is het dan vaak veel rustiger.

Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt, vooral als je van plan bent om langere tijd door te brengen in de duinen. Ook is het verstandig om zonnebrandcrème, een hoed en zonnebril mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de felle zon.

Naar Gran Canaria reizen

Je kunt vanuit diverse luchthavens in Nederland en België eenvoudig naar Gran Canaria vliegen. Dit kan onder meer vanaf Brussel. Je kunt voor jouw reis zowel complete pakketten als simpelweg vluchten en daarna je favoriete accommodatie boeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen