Waarom moet ik hier heen?

Bilbao is snel aan het uitgroeien tot een populaire stedentrip. Deze stad in Noord-Spanje is beroemd vanwege zijn architectuur en zijn compactheid. Het heeft een heel eigen sfeer, die je al snel proeft.

Bilbao is een van de steden in Spanje die snel in opkomst is. De reden is de architectuur, alsook musea als het beroemde Guggenheim. En het ligt op de beroemde wandelroute naar Santiago de Compostela.

Deze oude industriestad is de afgelopen jaren getransformeerd tot een moderne kleine metropool. Waar cultuur de hoofdrol speelt. Een stad die perfect is voor een stedentrip. Er zijn talloze projecten opgezet om de stad te vernieuwen, waarbij de oude attracties goed zijn geconserveerd.

Bilboa is niet zo groot als Madrid en Barcelona. Waardoor het lekker compact aanvoelt. Zodat je alles te voet af kunt. En dat in combinatie met het lekkere Spaanse klimaat en de verfijnde keuken. Met deze tips kun je jouw reis goed voorbereiden.

Bezienswaardigheden Bilbao

Catedral de Santiago

De kathedraal van Bilbao zie je al snel als je door de stad loopt. Deze immense kerk heeft een bijzondere geschiedenis. De eerste kerk werd rond 1300 gebouwd toen dit slechts een dorp was. De kerk ter ere van de heilige Jacobus was een populaire tussenstop voor pelgrims. Ze stopten hier op hun weg waren naar Santiago de Compostela.

De huidige kerk stamt uit de 14e en 15e eeuw. Hij is pas sinds 1950 officieel een kathedraal. Je kunt de kerk bezoeken, waarbij vooral het interieur de moeite waard is.

Museo Guggenheim

Het Guggenheim Museum in Bilbao is wereldberoemd. En feitelijk heeft de opening van het museum in 1997 de stad op de kaart gezet bij toeristen. Alsook bij projectontwikkelaars om de stad verder te ontwikkelen met oogverblindende architectuur. Daarnaast trok en trekt de stad ook nu nog kunstenaars en architecten waardoor de stad continu nieuwe impulsen krijgt. Die je vanzelf tegen komt. Bijvoorbeeld ook in de diverse restaurants en bars.

Het museum heeft opvallende gevels van titanium, glas en leisteen. En het is van de buitenkant meer dan imposant. Het is net als de overige musea in New York en Venetië compleet gewijd aan moderne kunst.

De collectie bestaat uit moderne kunst tot diverse werken van gerenommeerde artiesten als Picasso. Daarnaast vind je er kunst van Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol. En talloze anderen. Je vindt het museum aan de oever van de rivier de Nervión.

Maman-sculptuur De spin

Bij het Guggenheim staat een gigantische spin. Het is een van de zes sculpturen die kunstenaar Louise Bourgeois heeft gemaakt. De spin in Bilbao is gemaakt van brons, terwijl het origineel in Londen is gemaakt van roestvrij staal. De spin is meer dan tien meter hoog en zeer imposant.

Jeff Koons Puppy

Het kunstwerk Puppy in Bilbao.
Het kunstwerk Puppy in Bilbao. Ian Turk

Puppy is een beroemd kunstwerk van de Amerikaanse beeldend kunstenaar Jeff Koons. Het is een hond van zo’n twaalf meter hoog die is gemaakt van maar liefst 70.000 bloeiende bloemen. Het opmerkelijke grote schoothondje moet een West Highland white terriër voorstellen.

Koons maakte het in 1992 voor de Documenta tentoonstelling die elke vijf jaar wordt georganiseerd in het Duitse Kassel. Sinds 1998 bewaakt de pup het Guggenheim museum. Het toont aan dat het stadsbestuur van Bilbao het aan durft om dit soort projecten in haar stad te tonen.

De vorm van de hond, alsook het formaat, zorgt er voor dat veel mensen moeten lachen als ze de hond zien. Let maar op als je hier bent. Het is een geliefd foto object. En terecht.

Casco Viejo

Casco Viejo is de oude wijk van Bilbao. Het vormt een heerlijk contrast met de moderne architectuur die verder in de stad ziet. Het historische centrum heeft veel lokale winkels, maar ook talloze kleine bars en restaurants. Las Ciete Calles, oftewel de Zeven Straatjes, dateert nog uit de tijd dat de stad uit slechts even straten bestond.

Als je hier rondloopt bezoek dan ook het Plaza Nueva, het bekende stadsplein. Hier vind je diverse restaurants met pinchos, wat feitelijk Baskische tapas zijn. Deze kleine hapjes moet je proberen. Op zondagochtend vind je hier een kleine, maar gezellige vlooienmarkt.

Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa was jarenlang een oud pakhuis voor wijn en maïs. Maar het werd in 1999 omgebouwd tot een gezellige verzamelplek voor restaurants, bars en ene uniek zwembad. Op het dak van het pand vind je een zwembad met een glazen bodem. Ga maar kijken en duik er in. Het is een bijzonder gezicht. Ook van onderaf.

San Mamés

San Mamés wordt ook vaak La Catedral genoemd. Het is geen kerk maar het voetbalstadion van Athletic Bilbao, de beroemde ploeg die in de Spaanse La Liga uitkomt. In 2013 werd het moderne stadion gebouwd, dat plaats biedt aan ruim 53.000 personen. Volgens liefhebbers van voetbal is het een van de mooiste stadions ter wereld.

Je kunt een wedstrijd meemaken. Wat magisch is door sfeer, het enthousiasme van de fans en de akoestiek. Al zijn de thuiswedstrijden van Athletic vaak uitverkocht. Wees er dus snel bij als je bijvoorbeeld je vliegticket boekt.

Campas de Montefuerte

Campas de Montefuerte is het bij lokale inwoners populaire stadspark van Bilbao. Je kunt eenvoudig van het centrum van de stad naar dit park lopen. Je ziet hier vaak joggers, maar ook mountainbikers die hier los gaan. De lokale bewoners houden hier uitgebreide picknicks bij lekker weer. Het is een heerlijke plek om simpelweg mensen te bekijken, te relaxen of zelf te sporten. Of alle drie.

Hoe kom ik hier?

Bilbao is eenvoudig te bereiken vanuit Nederland. Het vliegveld ligt op slechts 13 kilometer van de oude stad. Er is een goede en snelle verbinding met het openbaar vervoer naar de stad.

Corno’s reistips:

Ga op stedentrip naar Bilbao. Hieronder mijn tips om je reis te plannen.