Waarom moet ik hier heen?

De Canarische Eilanden zijn perfect voor een actieve vakantie, alsook voor een relaxvakantie. En een mix natuurlijk. De diversiteit op de eilanden is groot en je kunt eenvoudig de andere toeristen vermijden.

De Canarische Eilanden zijn onverminderd populair. Het klimaat is daarvoor een belangrijke oorzaak, maar ook het afwisselende landschap is zeer de moeite waard. Net als het eten, wat lijkt op de rest van Spanje, maar toch ook een eigen karakter heeft. Dit zijn de beste tips voor de verschillende eilanden.

De ligging van de Canarische Eilanden maakt ze bijzonder. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan, op ruim 100 kilometer van Marokko en de Westelijke Sahara. Waardoor ze veel Afrikaanse invloeden hebben. Wat te zien is aan de flora, zoals de beroemde drakenbloedboom. Maar ook aan de cactussen en andere vetplanten.

In totaal 13 eilanden

Veel mensen denken dat de Canarische Eilanden uit zeven eilanden bestaan. Dit zijn van rechts naar links: Lanzarote, Fuertenventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. Maar er is ook nog een zestal kleinere eilanden. Bij Lanzarote ligt de Chinijo Archipel, met de eilanden La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste. Alleen La Graciosa is bewoond, de rest is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

Het ontstaan van de Canarische Eilanden

Wie over de eilanden loopt zal het weten: Dit is vulkaangebied. Volgens geologen zijn de eilanden ontstaan door onderzeese vulkanische activiteiten. Je zou ook kunnen zeggen dat de eilanden de toppen van immense vulkanen zijn, waarbij het merendeel van de vulkaan onderwater ligt.

Het klimaat van de Canarische Eilanden

Voor veel Nederlanders hebben deze eilanden het perfecte klimaat. In de winter blijft het minimaal 14 graden, maar is het meestal 18. In de zomer komt het kwik zelden boven de 30 graden, zeker aan de kust. Al verschilt het zelfs per eiland. Zo is zuiden van Gran Canaria droger en warmer dan het noorden. Terwijl het hart van Tenerife met de berg El Teide wel tien graden frisser kan zijn dan aan de kust. En op de piek kan in de winter zelfs sneeuw liggen. De neerslag op de eilanden is beperkt, terwijl het aantal zonuren vaak meer dan acht is.

Weetjes van de Canarische Eilanden

Vaak wordt gedacht dat de naam Canarische Eilanden komt van de wilde kanaries die hier leven. Maar dit klopt niet. Sterker nog, de kanarie is juist vernoemd naar de eilanden. De naam komt van het Latijnse Canariae Insulae, wat zoiets als hondeneilanden betekent. Alleen is niet helemaal duidelijk wat het betekent. Er is geen bewijs dat hier ooit grote honden leefden. Wel leefden hier zeehonden voor de kust, maar deze zijn inmiddels uitgestorven.

De berg El Teide is met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Tenerife is ook het grootste Canarische Eiland. Dit eiland heeft ook de meeste inwoners. Fuerteventura is het op een na grootste eiland. La Gomera is volgens gelogen een van de oudste eilanden. Op La Palma ligt de Teneguía-vulkaan, die in 1971 is uitgebarsten. Het was de laatste uitbarsting op de eilanden.