blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Canarische Eilanden

Deze eilandengroep is populair bij zonaanbidders, maar ook bij natuurliefhebbers

De Canarische Eilanden zijn een heerlijke groep eilanden in Spanje. Een reis naar de eilanden is perfect voor een actieve vakantie, alsook voor een vakantie om te relaxen. Of een mix natuurlijk. De diversiteit op de eilanden is groot en je kunt eenvoudig de andere toeristen vermijden. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van de Canarische eilanden. in dit artikel besteed ik ook veel aandacht aan de leukste excursies, zowel op land als op het water. 

Het klimaat maakt de Canarische Eilanden onverminderd populair. Maar ook het afwisselende landschap is zeer de moeite waard. Net als het eten, wat lijkt op de rest van Spanje, maar toch ook een eigen karakter heeft. Ik ben op het merendeel van de eilanden geweest en vind ze allemaal verschillend. Waardoor je meerdere vakanties naar deze eilanden kunt doen.

De ligging van de Canarische Eilanden maakt ze bijzonder. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan, op ruim 100 kilometer van Afrika. Waardoor ze veel Afrikaanse invloeden hebben. Wat te zien is aan de flora, zoals de beroemde drakenbloedboom. Maar aan de cactussen en andere vetplanten kun je ook goed zien dat er Afrikaanse invloeden zijn.

In totaal 13 eilanden

Veel mensen denken dat de Canarische Eilanden uit zeven eilanden bestaan. Dit zijn van rechts naar links: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. Maar er is ook nog een zestal kleinere eilanden. Bij Lanzarote ligt de Chinijo Archipel, met de eilanden La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste. Alleen La Graciosa is bewoond, de rest is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. 

Het ontstaan van de Canarische Eilanden

Wie over de eilanden loopt zal het merken: Dit is vulkaangebied. Volgens geologen zijn de eilanden ontstaan door onderzeese vulkanische activiteiten. Je zou ook kunnen zeggen dat de eilanden de toppen van immense vulkanen zijn, waarbij het merendeel van de vulkaan onderwater ligt.

Tenerife

De beroemde El Teide vulkaan op Tenerife.

Tenerife staat bekend als zon, zee en strand. Maar het is zeker ook een heerlijk wandelgebied; met een grote diversiteit. Je kunt hier dwalen over bergen, door de bossen en langs de opvallend ruige kust. Terwijl de Spaanse alsook lokale keuken hier absoluut de moeite waard is. Maar het eiland biedt ook een kijkje in ruige verleden van de Canarische Eilanden. Ooit was dit het einde van de wereld, nu een walhalla voor natuurliefhebbers en zonaanbidders.

Zie mijn tips voor Tenerife

Lanzarote

Lanzarote.

Het eiland Lanzarote behoort niet tot de meest populaire van de Canarische Eilanden. Ook al is dat niet terecht. Het eiland is heel divers. Ook al omdat het anders is dan de andere Canarische Eilanden. Het landschap is bijvoorbeeld droger en ruiger van veel andere eilanden. Het klimaat is prettig, de stranden lekker en het eten ook.

Zie mijn tips voor Lanzarote

Gran Canaria

Gran Canaria. ©Corno van den Berg

Het eiland Gran Canaria is een van de meest bekende Canarische Eilanden. Het eiland heeft een heerlijk klimaat, fijne stranden, beroemde duinen, een uitgedoofde vulkaan in het midden en een lekkere keuken een ideale plek voor een vakantie. Terwijl je langs de kust vrij eenvoudig dolfijnen en grienden kunt spotten. En met wat geluk zelfs een zeeschildpad.

Zie mijn tips voor Gran Canaria

Fuerteventura

Isla de Lobos bij Fuerteventura.

Fuerteventura kent lang niet iedereen, terwijl de Canarische Eilanden erg bekend zijn. Veel eilanden staan vooral bekend om hun massa-toerisme. Maar er zijn meer eilanden, waaronder Fuerteventura. Het is een van droogste eilanden, met talloze vreemde landschappen en een rijk waterleven. Waar zowel de Europese als de Afrikaanse invloeden goed te zien zijn. Dit eiland is een van mijn favorieten.

Zie mijn tips voor Fuerteventura

La Palma

Mirador de la Cumbrecita op La Palma.

La Palma is het groenste eiland van alle Canarische Eilanden. Al is het hart van het eiland opvallend vulkanisch. Ook vind je hier stranden en een heerlijke keuken. La Palma is een ideaal wandeleiland.

Lees mijn tips voor La Palma

El Hierro

El Hierro.

Het minder bekende El Hierro is het kleinste eiland van de Canarische Eilanden. En het meest westelijk gelegen. Het eiland kent een vulkanisch verleden, wat nog overal te zien is. Je vindt hier bossen, ruige kusten en een rijke onderwaterwereld. Ook leeft hier de wonderlijke Hierro reuzenhagedis. Het gehele eiland is door UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat.

Lees mijn tips voor El Hierro

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 37 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen