Canarische Eilanden

Deze eilandengroep is populair bij zonaanbidders en natuurliefhebbers

De Canarische Eilanden zijn een heerlijke groep eilanden in Spanje. Een reis naar de eilanden is perfect voor een actieve Canarische eilanden vakantie, alsook voor een trip om te relaxen. De diversiteit op de eilanden is groot en je kunt eenvoudig de andere toeristen vermijden. In dit artikel besteed ik veel aandacht aan de leukste excursies, zowel op land als op het water. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van de Canarische eilanden.

Het weer op de Canarische Eilanden

De ligging van de Canarische Eilanden is bijzonder. De eilanden horen bij Spanje, maar de eilanden horen geografisch bij Afrika. Met als gevolg dat het er in de wintermaanden gemiddeld warmer is dan op het vasteland. In de zomer is het meestal minder heet dan aan de Spaanse costa's.

Juist dit klimaat maakt de Canarische Eilanden onverminderd populair. Het is hier bijna het gehele tussen de 15 en 30 graden, met veel zonuren. Waardoor je hier zelfs in de winter goed kunt toeven. Een zonvakantie Canarische Eilanden is ongekend populair door de aanwezigheid van fraaie veel stranden. Al is dit niet op alle eilanden zo.

Tenerife

De beroemde El Teide vulkaan op Tenerife.

Tenerife staat bekend als zon, zee en strand. Maar het is zeker ook een heerlijk wandelgebied; met een grote diversiteit. Je kunt hier dwalen over bergen, door de bossen en langs de opvallend ruige kust. Terwijl de Spaanse alsook lokale keuken hier absoluut de moeite waard is. Maar het eiland biedt ook een kijkje in ruige verleden van de Canarische Eilanden. Ooit was dit het einde van de wereld, nu een walhalla voor natuurliefhebbers en zonaanbidders.
Zie mijn uitgebreide artikel met tips voor Tenerife

Lanzarote

Lanzarote.

Het eiland Lanzarote behoort niet tot de meest populaire van de Canarische Eilanden. Ook al is dat niet terecht. Het eiland is heel divers. Ook al omdat het anders is dan de andere Canarische Eilanden. Het landschap is bijvoorbeeld droger en ruiger van veel andere eilanden. Het heeft een beperkt aantal stranden, terwijl het eten erg lekker is.
Zie mijn uitgebreide artikel met tips voor Lanzarote

Gran Canaria

Gran Canaria. ©Corno van den Berg

Het eiland Gran Canaria is een van de meest bekende Canarische Eilanden. Het heeft fijne stranden, beroemde duinen, een uitgedoofde vulkaan in het midden en een lekkere keuken een ideale plek voor een vakantie. Terwijl je langs de kust vrij eenvoudig dolfijnen en grienden kunt spotten. En met wat geluk zelfs een zeeschildpad.
Zie mijn uitgebreide artikel met tips voor Gran Canaria

Fuerteventura

Isla de Lobos bij Fuerteventura.

Fuerteventura kent lang niet iedereen, terwijl de Canarische Eilanden erg bekend zijn. Veel eilanden staan vooral bekend om hun massa-toerisme. Maar er zijn meer eilanden, waaronder Fuerteventura. Het is een van droogste eilanden, met talloze vreemde landschappen en een rijk waterleven. Waar zowel de Europese als de Afrikaanse invloeden goed te zien zijn. Dit eiland is een van mijn favorieten.
Zie mijn uitgebreide artikel met tips voor Fuerteventura

La Palma

Mirador de la Cumbrecita op La Palma.

La Palma is het groenste eiland van alle Canarische Eilanden. Al is het hart van het eiland opvallend vulkanisch. Ook vind je hier stranden en een heerlijke keuken. La Palma is een ideaal wandeleiland.
Zie mijn uitgebreide artikel met tips voor La Palma

El Hierro

El Hierro.

Het minder bekende El Hierro is het kleinste eiland van de Canarische Eilanden. En het meest westelijk gelegen. Het eiland kent een vulkanisch verleden, wat nog overal te zien is. Je vindt hier bossen, ruige kusten en een rijke onderwaterwereld. Ook leeft hier de wonderlijke Hierro reuzenhagedis. Het gehele eiland is door UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat.
Zie mijn uitgebreide artikel met tips voor El Hierro

Wat is het mooiste Canarische eiland?

Het afwisselende landschap van de eilanden maakt ze allemaal verschillend. Net als het eten, wat lijkt op de rest van Spanje, maar toch ook een eigen karakter heeft. Ik ben op het merendeel van de eilanden geweest en vind ze allemaal verschillend. Waardoor je meerdere vakanties naar deze eilanden kunt doen.

Veel reizigers vinden Tenerife het mooist. Het klopt, dit eiland is het meest divers. Je vindt er stranden, maar ook de hoogste berg van het land. Zodat je in een dag sneeuw kunt zien (in de winter), maar ook kunt zwemmen in zee. Gran Canaria heeft ook een goede mix van stranden en wandelroutes. La Palma komt bij veel bezoekers op de derde plaats, door de vele wandelmogelijkheden.

In totaal zijn er zelfs 13 eilanden

Veel mensen denken dat de Canarische Eilanden uit zeven eilanden bestaan. Dit zijn van rechts naar links: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. Maar er is ook nog een zestal kleinere eilanden. Bij Lanzarote ligt de Chinijo Archipel, met de eilanden La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste. Alleen La Graciosa is bewoond, de rest is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. 

Het ontstaan van de Canarische Eilanden

De ligging van de Canarische Eilanden maakt ze bijzonder. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan, op ruim 100 kilometer van Afrika. Waardoor ze veel Afrikaanse invloeden hebben. Wat te zien is aan de flora, zoals de beroemde drakenbloedboom. Maar aan de cactussen en andere vetplanten kun je ook goed zien dat er Afrikaanse invloeden zijn.

Wie over de eilanden loopt zal het merken: Dit is vulkaangebied. Volgens geologen zijn de eilanden ontstaan door onderzeese vulkanische activiteiten. Je zou ook kunnen zeggen dat de eilanden de toppen van immense vulkanen zijn, waarbij het merendeel van de vulkaan onderwater ligt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen