Waarom moet ik hier heen?

Playa de Gulpiyuri vlakbij het dorpje Llanes is een strand in een weiland. Inclusief goudgeel zand en golven. Je moet het zien om te geloven. Met name bij vloed is het imposant.

Playa de Gulpiyuri in Spanje is uniek. Het is een strand in een weiland, geloof het of niet. Met name bij vloed is het een wonderlijk beeld om het zeewater te zien met het strand. Terwijl je toch echt in een weiland staat.

Wie het niet verwacht zal zich in dit deel van Spanje eens goed in ogen wrijven. Bij het dorpje Llanes in het noorden ligt Playa de Gulpiyuri. Inderdaad, een strand. Midden in een weiland achter de kust. Kijk zelf.

Het lijkt op een filmset uit Hollywood. Playa de Gulpiyuri, ook vaak Gulpiyuri Beach genoemd, is idyllisch. Fris kabbelend water, fraai gestileerde rotsen, zachtgeel zand in een decor van groen. Maar dit is één van de meest merkwaardige stranden ter wereld. Het ligt in een weiland achter het strand van Llanes in het Spaanse Asturië.

hoe is Playa de Gulpiyuri ontstaan?

Wetenschappers hebben inmiddels achterhaald hoe dit strand is ontstaan. De zee is onder de grond via holle rotsen verbonden met dit meertje. Waardoor het water zover het land in kon komen. En het zand meenam. Zelfs eb en vloed zijn hier zichtbaar. Net als golven. Als dit niet een ideale picknickplaats is.

bekijk de video van Playa de Gulpiyuri:

Video Playa de Gulpiyuri

Waar ligt het Playa de Gulpiyuri?

De ruige kust van dit deel van Spanje is beroemd. Maar het landschap biedt meer pareltjes. Gulpiyuri is eigenlijk een plek waar je ooit gezwommen moet hebben. In ieder geval moet je het hebben gezien als je naar Spanje gaat of bijvoorbeeld dichtbij gelegen Picos de Europe Nationaal Park wil bekijken. Het unieke strandje ligt vlakbij het dorpje Llanes, ten westen van de stad Santander.

Strand