Het Tomatenfestival van Spanje: La Tomatina in Buñol

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Maak het tomatenfestival van Buñol mee

Uniek festival dat één groot tomatengevecht is

La Tomatina is het beroemde tomatenfestival van Spanje. Dat jaarlijks in het dorpje Buñol plaats heeft. In dit stadje in de buurt van Valencia veranderen elke laatste woensdag van augustus 150.000 tomaten in een rode, glibberige massa. En je mag mee doen.

Dit jaarlijkse tomaten festival wordt beschouwd als het grootste gevecht met groenten ter wereld. En een gevecht mag je het zeker noemen. Maar wel een hele leuke. Dat zul je vanzelf merken als je meedoet. 

Het heet officieel La Tomatina, maar eigenlijk is het een bizar volksfeest. Waarbij je elkaar met tomaten mag bestoken. Deze zijn overrijp, dus extra zacht. Maar we vol met vocht. Zodat je dus wel nat wordt. Maar dat hoort bij dit wonderlijke festival.

Zo kom je er uit te zien bij Tomatina.

Tomaten festival in augustus

Duizenden, zelfs tienduizenden rijpe tomaten vliegen op de laatste woensdag van augustus door de lucht. En voltreffers worden luid gevierd. Maar niet te lang, want het regent letterlijk tomaten. Welkom bij dit wonderlijke tomatenfestival.

Er komen ook vrachtwagens voorbij met daarin deelnemers. Zij gooien vanaf de truck met tomaten. En natuurlijk mag je terug gooien. Hou er wel rekening mee dat zij inde vrachtwagen veel tomaten hebben liggen. En dus veel munitie hebben.

Het tomatenfestival is de grande finale van een week lang festiviteiten met parades, muziek en feesten. Al kijkt iedereen reikhalzend uit naar het tomatengevecht, waar rekeningen op een luchtige manier worden vereffend. En als toerist mag je gewoon mee doen, al valt het niet mee. 

Trek wel je oude kleren aan, want het wordt een bende. Maar dat is juist het leuke aan dit festival. Je geeft wat en je krijgt daar heel wat voor terug. Letterlijk.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 37 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen