blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Yala National Park

De beste plek om luipaarden in Sri Lanka te zien

Yala National Park moet eigenlijk wel op je lijst voor een rondreis door Sri Lanka. Tijdens een safari door dit natuurgebied heb je een grote kans om bijzondere dieren te zien. En dan met name het Luipaard. Ik ging op excursie naar Yala National Park en was aangenaam verrast.

Het natuurgebied van Yala is wereldberoemd. Hier kun je op safari, maar dan in Azië. waarbij je een redelijke kans hebt op een luipaard, die je ook in Afrika tegen kunt komen. Ook olifanten, lippenberen en herten laten zich geregeld zien.

Het park is sinds 1900 een natuurreservaat en in 1938 tot National Park benoemd. Ironisch genoeg is het park in eerste plaats aangelegd als jachtgebied voor de Britse elite in de koloniale tijd.

Hoe ziet een safari in Yala National Park er uit?

Op safari in Yala National Park. ©Corno van den Berg

Bij de ingang stap je in een safari jeep waar meer mensen in kunnen. Je krijgt een gids mee, die veel van de dieren weet. En ook de beste plekken kent.

Het doel van de excursie is met name om elk dier te spotten, al vraagt iedereen in Yala National Park naar het luipaard. Dit roofdier wordt hier elke dag wel gezien. Alleen niet elke bezoeker.

Ochtend of middag safari?

Je kunt hier in de namiddag op safari, maar ook in de vroege ochtend. Ik heb beiden gedaan en vond de ochtend veel beter. Om te zien hoe dit natuurgebied ontwaakt is magisch. Ik nam ontbijt mee en was er in de vroege ochtend. Daarnaast is het nog niet warm, waardoor veel dieren actief zijn. 

In de middag koelt het wel wat af, maar blijft het vaak drukkend warm in Yala National Park. En zijn de dieren vaak nog loom. zorg wel dat je zo lang mogelijk blijft, want in de schemering laten veel dieren zich zien.


De dieren van Yala National Park

Een wilde Aziatische waterbuffel in Yala National Park.

Het park herbergt naast het luipaard ook andere dieren. Waaronder wilde Aziatische olifanten, de Aziatische waterbuffel, krokodillen, wilde zwijnen en diverse hertensoorten. Dit is Jungle Boek in het echt.

Beste tijd voor Yala National Park

De grootste kans om veel dieren te spotten is in het droge seizoen. Deze begint in februari en eindigt aan het einde van juni. Door de droogte is er minder water in het park. Waardoor dieren vaker naar de spaarzame lagunes komen.

En je veel wilde dieren dus kunt zien. Hou er rekening mee dat het park vaak in september een tijdje dicht gaat voor onderhoud. Als je in deze maand wilt gaan is het dus zinvol dit te checken.

Let op!

Yala is erg populair. Als je buiten het park slaapt kun je in een rij terecht komen om een kaartje te bemachtigen. Dit geldt met name in de ochtend. Zorg dus dat je dichtbij (of in) het park slaapt en vroeg op bent zodat je vooraan staat bij de entree.

Het beste kun je zowel een ochtendsafari als een middagsafari nemen. Dan heb je de meeste kans om veel dieren te zien. Als je slechts een safari neemt kan het tegen vallen. Daarnaast is het zonde voor zo’n bijzonder gebied. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Sri Lanka

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen