Waarom moet ik hier heen?

Yala National Park is wereldberoemd. Hier kun je op safari, maar dan in Azië. waarbij je een redelijke kans hebt op een luipaard, die je ook in Afrika tegen kunt komen. Ook olifanten, lippenberen en herten laten zich geregeld zien.

Yala National Park moet eigenlijk wel op je lijst voor een rondreis door Sri Lanka. Tijdens een safari door dit natuurgebied heb je een grote kans om bijzondere dieren te zien. En dan met name het Luipaard. Ik ging op excursie naar Yala National Park en was aangenaam verrast.

Het park is sinds 1900 een natuurreservaat en in 1938 tot National Park benoemd. Ironisch genoeg is het park in eerste plaats aangelegd als jachtgebied voor de Britse elite in de koloniale tijd.

Hoe ziet een safari in Yala National Park er uit?

Bij de ingang stap je in een safari jeep waar meer mensen in kunnen. Je krijgt een gids mee, die veel van de dieren weet. En ook de beste plekken kent.

Op safari in Yala National Park.
Op safari in Yala National Park.Corno van den Berg

Het doel van de excursie is met name om elk dier te spotten, al vraagt iedereen in Yala National Park naar het luipaard. Dit roofdier wordt hier elke dag wel gezien. Alleen niet elke bezoeker.

Ochtend of middag safari?

Je kunt hier in de namiddag op safari, maar ook in de vroege ochtend. Ik heb beiden gedaan en vond de ochtend veel beter. Om te zien hoe dit natuurgebied ontwaakt is magisch. Ik nam ontbijt mee en was er in de vroege ochtend. Daarnaast is het nog niet warm, waardoor veel dieren actief zijn.

In de middag koelt het wel wat af, maar blijft het vaak drukkend warm in Yala National Park. En zijn de dieren vaak nog loom. zorg wel dat je zo lang mogelijk blijft, want in de schemering laten veel dieren zich zien.

Een wilde Aziatische waterbuffel in Yala National Park.
Een wilde Aziatische waterbuffel in Yala National Park.

Het park herbergt naast het luipaard ook andere dieren. Waaronder wilde Aziatische olifanten, de Aziatische waterbiffel, krokodillen, wilde zwijnen en diverse hertensoorten. Dit is Jungle Boek in het echt.

Beste tijd voor Yala National Park

De grootste kans om veel dieren te spotten is in het droge seizoen. Deze begint in februari en eindigt aan het einde van juni. Door de droogte is er minder water in het park. Waardoor dieren vaker naar de spaarzame lagunes komen. En je dus kunt zien. Hou er rekening mee dat het park vaak in september een tijdje dicht gaat voor onderhoud. Als je in deze maand wilt gaan is het dus zinvol dit te checken.

Aziatische olifanten in Yala National Park.
Aziatische olifanten in Yala National Park.

Let op!

Yala is erg populair. Als je buiten het park slaapt kun je in een rij terecht komen om een kaartje te bemachtigen. Dit geldt met name in de ochtend. Zorg dus dat je dichtbij (of in) het park slaapt en vroeg op bent zodat je vooraan staat bij de entree.

Het beste kun je zowel een ochtendsafari als een middagsafari nemen. Dan heb je de meeste kans om veel dieren te zien. Als je slechts een safari neemt kan het tegen vallen. Daarnaast is het zonde voor zo’n bijzonder gebied.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over de mooiste rondreis door Sri Lanka:

Ik maakte een heerlijke rondreis over het eiland, kijk maar:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.

Natuurpark