Waarom moet ik dit dier zien?

De luipaard is een van de grote roofdieren ter wereld. Een dier dat zowel overdag als 's nachts jaagt.  Deze katachtige wordt op talloze plaatsen geregeld gezien. Enig geluk moet je wel hebben, maar dat maakt het juist extra bijzonder.

Engelse naam: leopard, Latijnse naam: panthera pardus

De luipaard eet zo’n beetje alles wat voor zijn bek komt. Meestal zijn het antilopen, vogels of konijnen. Het roofdier komt voor in grote delen van Afrika, maar ook in Azië. Hij behoort bij de Big Five, ‘grote vijf van Afrika’.

Deze vleeseter is te herkennen aan de grote zwarte vlekken op zijn gele vacht. Ook zijn gedrag is heel anders dan van een jachtluipaard, die er enigszins hetzelfde uit ziet. Net als de jaguar, maar dit dier komt alleen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika voor.
 

Dit dier wordt ook wel panter genoemd, waarbij met name de zwarte panter een bijna mythische naam heeft. Het is eigenlijk een luipaard met melanisme, dat is het tegenovergestelde van albinisme. Als je zo’n dier ziet mag je jezelf wel heel gelukkig prijzen. Want een luipaard in het wild is al bijzonder om te zien. En prachtig.

De beste plekken om de luipaard te zien: