Luipaard

Roofdier dat onderdeel uitmaakt van de Big Five

De luipaard is een van de grote roofdieren ter wereld. Een dier dat zowel overdag als 's nachts jaagt. Deze katachtige wordt op talloze plaatsen geregeld gezien. Enig geluk moet je wel hebben, maar dat maakt het juist extra bijzonder.

De luipaard is voor veel mensen de kroon op een safari. Een ontmoeting die zowel in Afrika als in Azië kan, ook al weet niet iedereen dat. Dit dier leeft op beide continenten en bijvoorbeeld ook in het Midden-Oosten. Al wordt het dier daar zelden gezien. Maar zijn pootafdrukken wel. De officiële Latijnse naam is panthere pardus.

Big Five van Afrika:

De luipaard behoort tot de Big Five van Afrika. Dus vroeger werd er volop op dit dier gejaagd, maar inmiddels zijn het vooral toeristen met hun camera’s en mobieltjes.

Je weet dat er een luipaard in de buurt is als je een prooi ziet hangen in een boom. Iets wat alleen dit roofdier doet. De reden is simpel, zo voorkomt hij dat andere roofdieren zoals hyena’s en leeuwen er met zijn prooi vandoor gaan. Een luipaard legt het af tegen deze sterkere dieren, dus moet hij slim zijn. En hij is sterk en lenig genoeg om in bommen te klimmen. Het dier wordt ook geregeld rustend in een boom gespot tijdens safari’s.

Beste tips voor een luipaard safari:

Om dit roofdier te zien moet je geluk hebben, al worden ze in sommige nationale parken vaker gezien dan normaal. Dit heeft meerdere redenen. In sommige parken leven veel van hun prooidieren, waardoor er meer luipaarden leven. Ook zijn daar minder andere roofdieren, waardoor ze niet continu worden verjaagd.

Tot slot zijn in sommige parken de dieren gewend geraakt aan toeristen en zijn ze dus veel zichtbaarder. Dit is bijvoorbeeld in Kruger Nationaal Park in Afrika zo, alsook in Yala National Park in Sri Lanka.

Nachtsafari’s

Daarnaast worden luipaarden vaak in nationale parken gezien waar nachtsafari’s (of eigenlijk avondsafari’s) zijn toegestaan. Dit mag lang niet overal, maar daar waar het mag worden opvallend vaak luipaarden gezien die op jacht zijn. Dus check vooraf of dit kan. Let er wel op, dat het diervriendelijk gaat, oftewel dat er alleen een rode lamp wordt gebruikt. Zodat de dieren er geen last van hebben.

Ook een goede gids, annex chauffeur tijdens je safari kan het verschil maken. Deze ervaren mensen weten hoe de dieren zich gedragen. En dan met name tegen het vallen van de avond. Sterker nog, ze hebben ze soms namen gegeven omdat ze het dier herkennen van jarenlang spoor zoeken.

Wat eet een luipaard?

Een luipaard eet zo’n beetje alles wat voor zijn bek komt. Meestal zijn het antilopen, vogels of konijnen. Het roofdier komt voor in grote delen van Afrika, maar ook in Azië. Hij behoort bij de Big Five, ‘grote vijf van Afrika’. Dit omdat er vroeger veel op dit dier werd gejaagd door de kolonisten. Gelukkig is het dier nu op talloze plekken beschermd. Maar nog niet overal.

Hoe kan ik een luipaard herkennen?

Deze vleeseter is te herkennen aan de grote zwarte vlekken op zijn gele vacht. Ook zijn gedrag is heel anders dan van een jachtluipaard, die er enigszins hetzelfde uit ziet. Net als de jaguar, maar dit dier komt alleen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika voor.

Dit dier wordt ook wel panter genoemd, waarbij met name de zwarte panter een bijna mythische naam heeft. Het is eigenlijk een luipaard met melanisme, dat is het tegenovergestelde van albinisme. Als je zo’n dier ziet mag je jezelf wel heel gelukkig prijzen. Want een luipaard in het wild is al bijzonder om te zien. En dan zeker een zwarte.

Beste plekken om het luipaard te zien