Paramaribo

Ideaal beginpunt voor een reis naar Suriname

Paramaribo is de levendige en zeer kleurrijke hoofdstad van Suriname. De stad een bonte mix van Nederlandse invloeden en typisch Zuid-Amerikaans karakter. En je vindt in de stad ook wel een vleugje Caraïben. De historische binnenstad staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Hier vind je de beste tips en bezienswaardigheden voor Paramaribo.

De luchthaven ligt vlakbij Paramaribo en de kans is groot dat je eerste overnachting in of rond de stad is. Veel reizigers gaan de volgende dag het regenwoud in of maken een trip langs de kust. Wat zonde is, want Paramaribo is zeer de moeite waard.

Paramaribo is een heerlijke stad om te ontdekken. Naast bijzondere architectuur is er overal lekker vers eten te vinden. Ook kun je duiken in het Nederlands verleden hier, dat nu nog veel discussie oplevert.

Fort Zeelandia

Fort Zeelandia in Paramaribo in Suriname bezoeken.

Het beroemde Fort Zeelandia is een Nederlands fort uit een ver verleden. Het vijfhoekige fort stamt uit de 17e eeuw, maar kwam later in handen van de Fransen en Engelsen. Tegenwoordig is dit het Surinaams museum. Waarbij je veel van de geschiedenis te horen krijgt. 

De naam komt van het Zeeuwse wapen dat je nog steeds in een van de kruithuizen ziet. Ook bastion Middelburgh, bastion Veere en bastion Zierikzee kun je nog bezoeken. Het is recent bekend van de Decembermoorden. In 1982 liet Bouterse hier 15 tegenstanders van zijn beleid dood schieten. In 2009 is er een gedenkteken voor de Decembermoorden geplaatst.

Adres: Abraham Crijnssenweg 1

St. Petrus & Pauluskathedraal

De St. Petrus & Pauluskathedraal in Paramaribo.

De grootste kerk van de stad is de St. Petrus & Pauluskathedraal. Hij stamt uit 1883 en is zeer imposant. Het is tevens de grootste houten kerk van heel Zuid-Amerika. Hij valt erg op door zijn blauwe en gele kleur. Het is een replica van de Paterskerk in het Nederlandse Roosendaal. Je kunt hem bezoeken. Let op de kroonluchters en de vele fraaie details.

Waterkant

De Waterkant in Paramaribo.

De Waterkant is de oudste straat in Paramaribo. Met veel houten huizen die langs de oever van de Surinamerivier staan. Het is een mooie straat om door heen te lopen. Let op de vaak oude koloniale huizen. 

Ook zie je hier diverse eettentjes. De lokale bevolking komt hier graag om wat te eten en drinken. En om een praatje te maken. Het is ook een populaire plek voor de zonsondergang. Bestel een djogo (literfles Parbo bier) met wat bananenchips en ga zitten.

Centrale Markt

De Centrale Markt in Paramaribo.

De Centrale Markt is een feest van geuren en kleuren. Hier vind je allerlei verse waren, waaronder veel kruiden, groenten, bananen en kouseband. Je kunt hier van alles proeven en kopen natuurlijk. Waaronder ook een goede lunch bij de diverse tentjes. Je vindt de Centrale Markt bij de Jodenbreestraat aan de Waterkant.

Het Onafhankelijkheidsplein

Aan het Onafhankelijkheidsplein staan veel belangrijke gebouwen. Zoals het Presidentieel Paleis, maar ook het gouverneurshuis, Ministerie van Justitie & Politie, Ministerie van Binnenlandse Zaken en de congreshal.

Het Presidentieel Paleis in Paramaribo.

Ook het beruchte Huis Du Plessis staat hier. In dit huis uit de 18e eeuw leefde Susanna du Plessis. Zij stond bekend om haar harde aanpak van slaven. En stond symbool voor de wreedheid van Nederland jegens Surinaamse slaven. Het huis laat goed de welvaart van de slavernij zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Suriname

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen