Zanzibar

Goudgele stranden en het bekende stadje Stone Town

Zanzibar is een tropisch eiland voor de kust van Tanzania. Het ligt aan de oostkust van Afrika. De bewoners van Zanzibar leven voornamelijk van het toerisme en lokale specerijen, waaronder nootmuskaat, kaneel en peper. En het eiland Zanzibar is de plek waar de overleden Freddie Mercury van Queen werd geboren. Op het eiland kun je nog diverse herinneringen aan Freddie vinden. Maar Zanzibar heeft meer bezienswaardigheden om te ontdekken.

De stranden van Zanzibar

Zanzibar behoort tot de mooiste strandbestemmingen op aarde. En is dus een goede afsluiter van je reis. Je hebt hier accommodaties in alle prijsklassen; van goedkoop tot extreem prijzig. Aan jou de keus.

Een zandeiland voor de kust van Zanzibar.

Je kunt hier voor de rust komen, maar ook voor de stranden. Zanzibar is een perfecte afsluiting van een rondreis, waarbij vaak een safari zit, alsook de diverse meren.

Het eiland heeft parelwitte stranden, een kleurrijk stadje (Stone Town), een uniek restaurant en in het bos leven  apen die alleen hier te zien zijn. Een ideaal einde van een rondreis door Tanzania.

De kilometerslange stranden van Jambiani

Bij het leuke vissersdorpje Jambiani zijn de stranden bij eb wel kilometers lang. Waar je heerlijk blootsvoets over kunt lopen. De branding van de tropische zee is daar bijzonder om te zien. Toen ik er was, kon je hier ongekend lang over het strand lopen en rolden de golven zeer zachtjes over het zand.

Stone Town

Het stadje Stone Town op Zanzibar.

Stone town is het hoofdstadje van Zanzibar. De straatjes zijn bijna overal hier smal. De huizen zijn gemaakt van kalksteen, dat van gemalen dood koraal wordt gemaakt. In sommige stenen zie je nog koraal zitten, maar ook schelpdieren. Het koraal geeft de stenen de karakteristieke witte kleur, maar soms ook rode kleur.

Het stadje is een bijzondere smeltkroes van culturen. Als je hier rond loopt, let dan eens op de deuren. Deze laten al zien dat je op een kruispunt zit van Afrika, maar ook Arabië, India en Europa. Waarbij je onderweg diverse marktjes en bazaars tegen komt.

Het slavenverleden

Het Slaven monument op Zanzibar.

Ook zie je herinneringen aan het slavenverleden. Waaronder een imposant monument. Die je vanzelf ziet als je door het stadje loopt. Ga vroeg in de ochtend, dan is het nog niet zo warm en kun je goede foto’s maken. In de middag is het te warm en is het stadje zo goed als uitgestorven. In de avond bloeit het leven weer op.

De zeldzame Zanzibar aap

De fraaie Zanzibar aap kun je zien op het eiland.

In de bossen leven de unieke Zanzibarfranjeaap. Deze apensoort komt alleen hier voor, mede daarom wordt hij ernstig bedreigd. De dieren zijn heel nieuwsgierig en bijzonder kleurrijk. Er zijn diverse projecten om deze unieke apen te redden. Daar kun je op het eiland meer over te weten komen, alsook deze projecten steunen.

Snorkelen en duiken op Zanzibar

Ook de onderwaterwereld is zeer de moeite waard. Die kun je eenvoudig met een snorkelmasker op verkennen. Het water is extreem helder en de koraalriffen zijn nog in een redelijk goede staat. Je ziet talloze kleurrijke vissen. In de wateren rond Zanzibar worden ook geregeld zeeschildpadden gespot. Hou je ogen dus goed open.

Ook duikers kunnen hier mooie duiken maken. Met diverse PADI-duikscholen kunnen ze het water in. Waarbij je een redelijke kans hebt op haaien in de de meer afgelegen delen. 

Changuu of Prison Island

Prison Island bij Zanzibar.

Het eilandje heet officieel Changuu, maar is vooral bekend als Prison Island. Het is een onbewoond eiland voor de kust van Stone Town. Aan het eind van de 19e eeuw werd op het eiland een gevangenis gebouwd voor opstandige slaven. Maar door de afschaffing van de slavernij is hij nooit in gebruik genomen. Hier kun je reuzenschildpadden vinden. Deze zijn hier in de jaren twintig van de 20e eeuw uitgezet. Deze dieren stammen af van vier dieren die door de Seychellen aan Zanzibar werden geschonken.

Boot excursie in een dhow

Zodra je de zee ziet, zie je dhows. Deze traditionele Arabische houten boten zie je hier op talloze plaatsen. Je kunt een tochtje met deze boten maken. Het is een heerlijke manier om de kust van Zanzibar, maar ook Tanzania zien. 

En je hebt een grote kans om dolfijnen tegen te komen. Deze dieren worden in het zuidelijke deel van het eiland redelijk vaak gezien bij boottochten. Met name rond zonsondergang is het hier extra mooi door het zachte licht. Perfect voor foto’s en voor romantiek.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Tanzania

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Tanzania

Bekijk alle artikelen