Waarom moet ik hier heen?

Boheems Zwitserland, het is een verwarrende naam voor een natuurgebied in Tsjechië net over de grens bij Duitsland. Dit is absoluut een van de mooiste natuurparken van Europa. Ideaal om te wandelen.

Boheems Zwitserland Nationaal Park in Tsjechië is bijzonder. Dit natuurgebied is ruig en perfect om te wandelen. De lokale naam is Národní Park České Švýcarsko. Al wordt de Engelse naam ook gebruikt: Bohemian Switzerland National Park. Met name voor toeristen.

De lokale natuur wordt in het park beschermd en menselijk ingrijpen is slechts beperkt toegestaan. Dit is een heerlijke plek om te wandelen, er zijn talloze wandelpaden. En je hebt kans om dieren als vos, edelhert, ree, das en everzwijn tegen te komen. Ik heb mijn tips en de leukste attracties verzameld voor Boheems Zwitserland Nationaal Park.

Dit is ruig Tsjechië

Het nationaal park is synoniem voor uitgestrekte bossen, diepe valleien en vreemd gevormde zandstenen rotsen. En met spectaculaire vergezichten die je te voet kunt bereiken. Het werd in 2000 uitgeroepen tot Nationaal Park.

Publiekstrekkers Boheems Zwitserland Nationaal Park:

Pravčická brána

Pravčická brána in Boheems Zwitserland in Tsjechië.
Pravčická brána in Boheems Zwitserland in Tsjechië.

Het meest bijzonder in dit natuurgebied is Pravčická brána; dit is de grootste natuurlijke zandsteenbrug in Europa. Let op: Dit is ook meteen het meest populaire plekje. Waardoor het hier erg druk kan worden. De zonsondergang is vaak adembenemend en ideaal voor foto’s.

Děčínský Sněžník

Děčínský Sněžník is met 726 meter de hoogste top van het natuurgebied. Je vindt hier ook een uitkijktoren, van waaraf je heel ver over het gebied kunt kijken. Dit is een perfecte plek voor foto’s.

Kamnitzklamm

De Kamnitzklamm in Boheems Zwitserland.
De Kamnitzklamm in Boheems Zwitserland.

De Kamnitzklamm is een kloof die is uitgesleten door water. Zowel door de rivier die hier loopt als regenwater. Door de kloof loopt een wandelpad dat voor een groot deel is aangelegd. En uit houten vlonders bestaat. Je vindt de Kamnitzklamm bij Hřensko.

Je kunt met een boot en een kapitein de kloof in. Dit is de leukste excursie van het gebied. Je ziet goed hoe ruig het gebied is. En het is een mooie trip voor foto’s. Zeker als je aan het einde van de dag gaat.

Boottocht door de Kamnitzklamm.
Boottocht door de Kamnitzklamm.

Marienfels

De Marienfels is een fraai uitzichtpunt bij Jetřichovice. Het is een goede plek om de weidsheid van dit gebied te zien.

Edmund Kloof

De Edmund kloof in Boheems Zwitserland.
De Edmund kloof in Boheems Zwitserland.

De Edmundkloof is een heerlijk wandelgebied in het park. Hier zie je ook hoe een rivier een dal in de rotsen heeft uitgesleten.

Hoe kom ik hier?

Het Nationaal Park ligt net over de grens bij het Sächsische Schweiz National Park in Duitsland in de buurt van Děčín bij de Elbe. Vanuit Praag is het zo’n 120 kilometer, oftewel 1,5 uur rijden naar het noorden.

Meer informatie: www.npcs.cz/en

Corno’s reistips:

Tsjechië kun je goed met de auto bereiken. Een fly & drive kan natuurlijk ook waarbij je het combineert met een stedentrip naar Praag. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar en door Tsjechië te organiseren.

Ik ben twee keer naar Tsjechië afgereisd:

Rondreis langs de heerlijke natuur van Tsjechië

Tijd voor een Road Trip door het Boheems Paradijs, het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte....

Reisverhaal

Het Boheems Paradijs: Alleen al voor de naam wil ik er naar toe. De rotspartijen in combinatie met kerken, kuuroorden en gebergten maken dit deel van Tsjechië tot een sprookje in de moderne tijd. Waar ik met pijn in het hart afscheid van neem.


UNESCO-Werelderfgoed in Tsjechië

Een reis langs UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië, in het zuidelijke deel; Moravië. Oh en een tocht langs bier, wijngaarden (waar de druivenoogst in volle gang is) en ruige natuur.

Reisverhaal

Ik maak een reis langs UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië, in het zuidelijke deel; Moravië. Oh en een tocht langs bier, kleine wijngaarden (waar de druivenoogst in volle gang is) en ruige natuur. Te voet, op de fiets en meer...