Boheems Zwitserland Nationaal Park

Ruig natuurgebied met de langste brug van zandsteen van Europa

Boheems Zwitserland Nationaal Park in Tsjechië is bijzonder. Dit natuurgebied is ruig en perfect om te wandelen, het heeft meerdere heerlijke wandelroutes. Al bezit dit natuurgebied ook enkele andere attracties. Denk aan een stenen brug, die zeer populair is bij fotografen. In dit artikel vind je de bezienswaardigheden van het Boheems Zwitserland Nationaal Park. 

Het is een verwarrende naam. Maar Boheems Zwitserland is toch echt een natuurgebied in Tsjechië net over de grens bij Duitsland. Dit is absoluut een van de mooiste natuurparken van Europa. Ideaal om te wandelen. De lokale naam is Národní Park České Švýcarsko. Al wordt de Engelse naam ook gebruikt: Bohemian Switzerland National Park. Met name door toeristen. 

De lokale natuur wordt in het park beschermd en menselijk ingrijpen is slechts beperkt toegestaan. Dit is een heerlijke plek om te wandelen, er zijn talloze wandelpaden. En je hebt kans om dieren als vos, edelhert, ree, das en everzwijn tegen te komen. Ik heb mijn tips en de leukste attracties verzameld voor Boheems Zwitserland Nationaal Park.

Dit is ruig Tsjechië

Het nationaal park is synoniem voor uitgestrekte bossen, diepe valleien en vreemd gevormde zandstenen rotsen. En met spectaculaire vergezichten die je te voet kunt bereiken. Het werd in 2000 uitgeroepen tot Nationaal Park.

Pravčická brána

Pravčická brána in Boheems Zwitserland in Tsjechië.

Het meest bijzonder in dit natuurgebied is Pravčická brána; dit is de grootste natuurlijke brug van zandsteen in Europa. Let op: Dit is ook meteen het meest populaire plekje. Waardoor het hier erg druk kan worden. De zonsondergang is vaak adembenemend en ideaal voor foto’s.

Děčínský Sněžník

Děčínský Sněžník is met 726 meter de hoogste top van het natuurgebied. Je vindt hier ook een uitkijktoren, van waaraf je heel ver over het gebied kunt kijken. Dit is een perfecte plek voor foto’s.

Kamnitzklamm

De Kamnitzklamm in Boheems Zwitserland.

De Kamnitzklamm is een kloof die is uitgesleten door water. Zowel door de rivier die hier loopt als regenwater. Door de kloof loopt een wandelpad dat voor een groot deel is aangelegd. En uit houten vlonders bestaat. Je vindt de Kamnitzklamm bij Hřensko.

Je kunt met een boot en een kapitein de kloof in. Dit is de leukste excursie van het gebied. Je ziet goed hoe ruig het gebied is. En het is een mooie trip voor foto’s. Zeker als je aan het einde van de dag gaat.

Boottocht door de Kamnitzklamm.

Marienfels

De Marienfels is een fraai uitzichtpunt bij Jetřichovice. Het is een goede plek om de weidsheid van dit gebied te zien. Vraag ter plekke hoe je er het best kunt komen.

Edmund Kloof

De Edmund kloof in Boheems Zwitserland.

De Edmundkloof is een heerlijk wandelgebied in het park. Hier zie je ook hoe een rivier een dal in de rotsen heeft uitgesleten.

Overnachten bij het Boheems Zwitserland Nationaal Park

De meeste populaire plek om de nacht door te brengen is een plaatsje met de naam Bad Schandau, dat in Duitsland ligt. Het voordeel is dat je dan vroeg in de ochtend op pad kunt. Of juist tot laat in de avond. Je kunt kiezen uit kleine hotels, appartementen en gezellige Bed & Breakfasts. 

Bekijk de leukste accommodaties in Bad Schandau 

Boheems Zwitserland bezoeken

Het Nationaal Park ligt net over de grens bij het Sächsische Schweiz National Park in Duitsland in de buurt van Děčín bij de Elbe. Vanuit Praag is het zo’n 120 kilometer, oftewel 1,5 uur rijden naar het noorden.

Naar Tsjechië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen