Airboat varen door de Everglades

Unieke excursie met een Airboat in het immense moeras van Florida

Met een Airboat, of propellerboot, kun je goed door de moerassen van het Everglades National Park varen. Het is overbekend van de televisie, maar het blijft een bijzondere ervaring.

Een Airboat ride is een razendsnelle tocht over de ondiepe wateren net buiten het Everglades National Park, want in het park is het verboden. Maar ook dit zijn de Everglades; het grootste moeras van Florida.

Met de airboat door de Everglades.

Hoe ziet een excursie met een Airboat er uit?

Vooraf krijg je eerst veiligheidsinstructies over de boot. Alsook de snelheid en hoe je moet gedragen. Dan krijg je een koptelefoon tegen het kabaal van de boot. En moet je je goed vast houden, want de gashendel gaat open. Je jaagt met een stevige snelheid over het water. De grote propeller achterop blaast je simpelweg over het water. Een bijzondere ervaring.

Je hebt amper tijd om te kijken, omdat de boot vaak snelle bochten maakt. Maar er zijn stops. Stops met dieren zelfs. Af en toe wordt de snelheid aangepast, onder meer om bijvoorbeeld beesten te bekijken. Waaronder de machtige Amerikaanse alligator, maar ook schildpadden. Vaak van opvallend dichtbij. Een foto maken kan, alleen moet je wel opletten dat de kapitein niet net het gas open draait. Al letten ze natuurlijk wel op je als ze varen.

Een alligator en schildpadden bij een Airboat excursie in de Everglades.

Tijdens deze excursie kun je een beetje nat worden bij een scherpe bocht, maar dit gebeurt zelden. En kijk eens naar de planten waar ze overheen varen. Het lijkt wel alsof er niets is gebeurd. De planten leven in de stroming en 

Het beste kun je vroeg in ochtend of aan het einde van de dag in deze propellerboten stappen. Dan is het uitzicht extra mooi. De meeste bedrijven zitten aan de Tamiami Trail (net buiten het nationaal park). 

Boek je excursie online

Let op!

Kijk goed naar de grootte van de boot; sommige zijn voor ‘tourbussen’ met wel twintig stoeltjes, anderen slechts voor twee of vier. Zoals het hoort. Hou dit dus goed in de gaten. Hoe kleiner de boot, hoe beter de ervaring.

Let ook op hoe lang de excursie is. Er zijn hele goedkope, maar dat zijn kortere. Je moet eigenlijk wel meer dan een half uur het moeras in gaan om dit gebied volledig te beleven. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen