Waarom moet ik hier heen?

Dit is een ongekende ervaring; met grote snelheid over het water jagen in een boot. Je krijgt een koptelefoon op tegen het kabaal van de motor. De kapitein zal ongekend hard varen, maar ook alligators laten zien. Een wonderlijke excursie.

Met een Airboat, of propellerboot, door de moerassen van de Everglades. Het is overbekend van de televisie, maar het blijft een bijzondere ervaring.

Een ‘Airboat ride’ is een razendsnelle tocht over de ondiepe wateren net buiten het Everglades National Park, want in het park is het verboden. Maar ook dit zijn ‘de Everglades’; het grootste moeras van Florida.

Hoe ziet een excursie met een Airboat er uit?

Je krijgt eerst veiligheidsinstructies over de boot, de snelheid en hoe je moet gedragen. Dan krijg je een koptelefoon tegen het kabaal van de boot. En moet je je goed vast houden, want de gashendel gaat open. Je jaagt met een stevige snelheid over het water. De grote propeller achterop blaast je simpelweg over het water. Een bijzondere ervaring.

Je hebt amper tijd om te kijken, omdat de boot vaak snelle bochten maakt. Maar er zijn stops. Natuur stops zelfs. Af en toe wordt de snelheid aangepast, onder meer om bijvoorbeeld alligators (en schildpadden) te bekijken. Vaak van opvallend dichtbij. Een foto maken kan, alleen moet je wel opletten dat de kapitein niet weer het gas open draait. Al letten ze natuurlijk wel op je als ze varen.

Je kunt een beetje nat worden bij een scherpe bocht, maar dit gebeurt zelden. En kijk eens naar de planten waar ze overheen varen. Het lijkt wel alsof er niets is gebeurd. De planten leven in de stroming en

Zie de video van de Airboat in de Everglades:

Varen met een propellorboot

Het beste kun je vroeg in ochtend of aan het einde van de dag in deze propellerboten stappen. Dan is het uitzicht extra mooi. De meeste bedrijven zitten aan de Tamiami Trail (net buiten het nationaal park).

Let op:

Kijk goed naar de grootte van de boot; sommige zijn voor ‘tourbussen’ met wel twintig stoeltjes, anderen slechts voor twee of vier. Zoals het hoort. Hou dit dus goed in de gaten. Hoe kleiner de boot, hoe beter de ervaring.

Let ook op hoe lang de excursie is. Er zijn hele goedkope, maar dat zijn kortere. Je moet eigenlijk wel meer dan een half uur gaan om dit volledig te beleven.

Corno’s reistips:

Airboatrides zijn populair onder toeristen. Zeker in het hoogseizoen kan het tijdstip dat jij juist wilt gaan al vol zitten. Boek daarom voorafgaand je trip, zodat je zeker bent dat je de beste tour hebt.