Amerikaanse alligator

Meest gevreesd roofdier van de Amerikaanse moerassen

De Amerikaanse alligator is een overblijfsel uit lang vervlogen tijden. En mede daarom al bijzonder om te zien. Maar een ontmoeting met een alligator is ook imposant door de enorme rij tanden van dit dier. En het feit dat ze niet echt bang zijn voor mensen.

De Amerikaanse alligator komt in het hele zuiden van de Verenigde Staten voor. Dit dier wordt algemeen gevreesd. Alligators worden zo’n 3 tot 4 meter lang, al zijn er dieren van bijna 6 meter gezien. Alligators eten zo’n beetje alles en vallen ook mensen aan als ze een kans krijgen. Van alle krokodillensoorten ter wereld is dit de meest noordelijk levende.

De Engelse naam is officieel American alligator, al wordt ook vaak common alligator gebruikt. Of simpelweg gator. De Latijnse naam is alligator mississippiensis. Vandaar ook dat onze naam eigenlijk mississippi-alligator is. Al wordt die naam zelden gebruikt.

Hoe groot wordt een Amerikaanse alligator?

De alligator wordt ongeveer drie tot vier meter lang, al zijn er dieren bekend die wel zes meter zijn geworden. De kop is minder spits in vergelijking met de echte krokodillen. Hierdoor kun je ze goed herkennen. Daarnaast is de alligator hier ruim vertegenwoordigd. En de krokodil niet. Als je naar het zuidoosten van Amerika gaat kom je ze vanzelf tegen. Blijf wel op een afstand. Ze kunnen redelijk onvoorspelbaar zijn.

Hoe gevaarlijk is een alligator?

De kans dat een volwassenen wordt aangevallen door een alligator is klein. We zijn simpelweg te groot en gevaarlijk voor ze. Maar er zijn wel gevallen bekend dat alligators baby’s aan hebben gevallen. En honden bijvoorbeeld.

Het kan wel gevaarlijk zijn als een moeder alligator een nest met jongen heeft. Dan zal ze die verdedigen door diverse schijnaanvallen uit te voeren. Waarbij ze plotseling snel naar je toe komt. En kan bijvoorbeeld met haar harde snuit tegen je kano of kajak aan botsen. Waardoor je om kan vallen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Verschil tussen alligator en krokodil?

Je kunt ze herkennen aan hun brede kop, die van een krokodil is veel smaller. Terwijl uit hun bek geen tanden steken. Wat bij een krokodil wel het geval is.

Beste plekken om de Amerikaanse alligator te zien