blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Everglades National Park

Immens moeras vol met alligators, talloze vogels, zwarte beren en zelfs poema's

De Everglades in Florida is eigenlijk niet meer dan een honderd kilometer brede rivier. Die slechts een paar centimeter diep is en extreem langzaam stroomt. Dat zijn de wereldberoemde Glades, zoals de Amerikanen het subtropische gebied liefkozend noemen. Waar je talloze wilde dieren tegen kunt komen. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en excursies in de Everglades.

Het natuurgebied komt vaak voor in talloze films en televisieseries als CSI Miami. Waar het structureel wordt afgeschilderd als een woest en mensonvriendelijk gebied. Nog steeds, want de Everglades heeft de grootschalige kolonisatie van Amerika overleefd omdat de (blanke) mens er door de hordes muskieten niet kan leven. Diverse indianenstammen hebben hier wel eeuwenlang in harmonie met de natuur geleefd.

Tegenwoordig is dit deel van Florida tot natuuricoon verheven. En staat de Everglades voor eindeloze grasvlaktes in het water, levensgevaarlijke moerassen en opvallend veel bewoners. Die maken het zelfs uniek in de wereld. In dit gebied zijn diverse natuurparken gerealiseerd, zoals natuurlijk Everglades Nationaal Park. Met een dier dat iedereen wil zien; de Amerikaanse alligator.

Fietsen in Shark Valley

Fietsen in Shark Valley in Everglades National Park.

Het klinkt bizar, maar Shark Valley in het noordwesten van de Everglades kun je fietsend (en wandelend) afleggen. Terwijl alligators langs de kant van de weg liggen te zonnen. En zij gaan niet aan de kant. Jij wel? Je kunt hier simpelweg een fiets huren en op pad gaan.

Zie mijn tips voor Fietsen in Shark Valley

Airboat varen door de Everglades

Met de airboat door de Everglades.

Dit is een ongekende ervaring; met grote snelheid over het water jagen in een boot. Je krijgt een koptelefoon op tegen het kabaal van de motor. De kapitein zal ongekend hard varen, maar ook alligators laten zien. Een wonderlijke excursie.

Zie mijn tips voor Airboat excursie Everglades

Swamp Walk in de Everglades

Een wandeling door de Everglades. ©Corno van den Berg

Deze excursie is de ideale manier om het gebied op een andere manier te zien. Dit wordt gedaan onder leiding van een gids. Je gaat met een klein groepje. Een wonderlijke wandeling, die best wel een beetje spannend is.

Lees mijn tips voor Swamp walk Everglades

Anhinga Trail

De Anhinga Trail in de Everglades.

De Anhinga Trail is wereldberoemd. Op weinig plekken ter wereld kom je zoveel soorten dieren tegen. In het moeras van de Everglades is een wandelroute gemaakt. Met onder meer houten vlonders. Waarbij je dicht bij de dieren komt, die aan mensen zijn gewend. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Dit wandelpad is perfect ovor alligators, vogels als de Anhinga (slangenhalsvogel), maar ook schildpadden en nog veel meer. Het kan hier wel druk worden, dus ga vroeg in de ochtend. Neem wat te eten en drinken mee en zie de wereld ontwaken.

Pa-Hay-Okee Outlook

De Pa-Hay-Okee Outlook is de beste plek om de weidsheid van de Everglades te zien. Het is een kort wandelpad naar een observatieplatform. Ook hier zie je vaak alligators en veel vogels. 

Het is een populaire plek voor de zonsondergang. waarbij je de zon in het moeras ziet zakken. Neem wat lekkers mee en geniet.

Big Cypress National Preserve

Een rode lynx in het Big Cypress National Preserve.

Big Cypress National Preserve grenst aan de Everglades. Het is een immens natuurgebied met opvallend veel dieren. Dit reservaat moest in 1947 onderdeel worden van het aangrenzende Everglades National Park, maar dit gebied was al voor een groot deel in handen van de Miccosukee en Seminole-indianen. Ook waren grote stukken land al verkocht aan blanke kolonisten. Hierdoor kreeg het een aparte status. De indianen mogen dit gebied nog steeds gebruiken, ook voor de jacht bijvoorbeeld. 

Terwijl lokale bewoners hier in hun speciale off-road auto’s (waaronder ‘swampbuggies’) mogen rond rijden. Wat de afgelopen jaren veel ophef heeft veroorzaakt onder met name natuurbeschermers, die vrezen voor het voortbestaan van dit reservaat. In 2001 werden daarom talloze zandpaden gesloten voor deze auto’s.

De bomen en planten van de Everglades

In het park zijn meer dan vijftig soorten orchideeën gevonden. Het bloeiseizoen is in het voorjaar en de vroege zomer. Moerascipressen zijn de meest voorkomende bomen in het park. De lengte hangt af van de omstandigheden; zo zijn er dwergbomen die als ondersoort worden gezien. Ook al is het een naaldboom, net als de lariks, verliest hij ’s winters zijn naalden. 

Moerasgrassen (of zaaggrassen) groeien massaal in het water. Zij geven het gebied de bijnaam river of grass. Op de hogere (drogere) plekken groeien koningspalmen, gumbo-limbobomen en mahoniebomen. Rode, witte en zwarte mangroven leven op de overgang naar de zee. Deze diversiteit maakt de Everglades extra bijzonder.

Geschiedenis van Everglades Nationaal Park

De ontstaansgeschiedenis van dit immense moeras is bijzonder. Onder het gebied ligt een immens kalksteenplateau. Hierdoor kan het water niet makkelijk weg en stroomt deze ‘rivier’ slechts enkele centimeters per uur naar het zuiden. De Everglades heeft daardoor een bijzondere flora. De bron van dit alles ligt in het stroomgebied van de Kissimmee River, ten zuiden van Orlando.

Het water doorkruist op zijn weg naar het zuiden diverse soorten landschap. Zoals de weidse grasvelden, die op sommige plekken overgaan in ‘hammocks’, plekken waar op dood materiaal mahoniebomen en palmen groeien. Het eindigt in een botsing met de Golf van Mexico, Whitewater Bay genaamd. Hier is open water in de vorm van rivieren, kreken en ondiepe meren te vinden. En bijna alles is bedekt met een immens mangrovebos.

Nu water in de wereld steeds kostbaarder wordt, is de Everglades ook meteen één van de probleemkinderen. Het 6.000 km2 grote park dreigt aan de groeiende waterbehoefte ten onder te gaan. Iedereen (boeren, inwoners van de oostkust en de talrijke dieren) vechten om het kostbare vocht. Waardoor al talloze kanalen en sluizen zijn aangelegd. In totaal is voor meer dan 2.000 kilometer aan dit soort waterwerken gebouwd. En er komt nog veel meer bij.

Beste tijd voor Everglades

Het park kent grofweg twee seizoenen.

Het droge ‘toeristenseizoen' (november tot en met mei)
Het waterpeil zakt dan langzaam, waardoor het leven zich rondom de overgebleven poelen concentreert. Hierdoor is het eenvoudiger om de dieren te zien.

Het seizoen van de ‘muggen en zandvlooien’ (juni tot en met oktober)
Het is simpel, na juni moet je hier eigenlijk niet zijn. Het natte seizoen begint in mei, waardoor een groot deel van de Everglades helemaal onder water komt te staan.

Meer informatie: www.nps.gov/ever

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen