The Edge Uitkijkpunt

Het hoogste observatiedek in de openlucht van het westelijk halfrond

The Edge in de wolkenkrabber Hudson Yards is een nieuw uitkijkpunt van glas in New York. Op een hoogte van maar liefst 345 meter kun je in de open lucht uitkijken over de stad. Het is het hoogste observatiedek in de Verenigde Staten, maar ook van het westelijk halfrond. De lift in het gebouw brengt je in 60 seconden naar het uitkijkpunt.

The Edge in Hudson Yards open

The Edge in New York. ©Hudson Yards

Het observatiedek is sinds begin 2020 open voor het publiek. Het glazen platform waar je op kunt gaan staan is als laatste gebouwd. Ook de glazen beschermwand tegen de wind werd geplaatst, zodat je uit de wind staat. De wand is er trouwens ook om zelfmoord te voorkomen vanaf het uitkijkplatform.

Hoe ziet The Edge er uit?

Het uitkijkpunt is anders dan de meeste uitkijkpunten, zeker die in New York. The Edge is een driehoekige punt op de honderdste verdieping van het in aanbouw zijnde gebouw 30 Hudson Yards. Er is ook een restaurant en bar bij het uitkijkpunt.

Een deel van het platform heeft een glazen vloer. Waardoor je ruim 300 meter de diepte in kijkt. Het glas is vele malen getest en is veilig naar Amerikaanse maatstaven. Zeker is dat dit niet voor iedereen een veilig gevoel zal geven.

Wat kan ik zien vanaf The Edge?

Het uitzicht overdag vanaf The Edge. ©Hudson Yards

Het uitzicht van The Edge is bijzonder. Zo heb je een goed zicht op een ander icoon: The Empire State Building en het Vrijheidsbeeld. Er wordt overigens geadverteerd met een 360 graden zicht, maar dat is niet helemaal waar. Omdat The Edge niet op de top van Hudson Yards staat kijk je voor een klein deel naar het gebouw zelf. Al is dit niet echt erg, want het mooiste deel van New York ligt voor je.

Hudson Yards is de nieuwste wolkenkrabber van New York. Naast het observatieplatform komen er kantoren waar onder meer HBO en CNN zullen gaan zitten. Maar er komt ook een groot winkelcentrum, waar je na je bezoek aan het uitkijkpunt kunt gaan shoppen. 

Waar ligt The Edge en Hudson Yards?

De wolkenkrabber 30 Hudson Yards ligt aan de westkant van Manhattan. The Edge is eenvoudig te bereiken vanuit metrostation 34th Street – Hudson Yards.

Tips om New York te bezoeken:

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad heeft verschillende karakteristieke wijken met talloze bezienswaardigheden, leuke activiteiten, winkelstraten, barretjes en restaurants. Met het openbaar vervoer kun je relatief snel door de stad gaan maar een route plannen is handig. Je hoeft misschien niet alles te zien, het ‘vangen’ van de sfeer is wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. En New York is typisch een stad waar je vaker kunt terugkomen zonder dat het gaat vervelen.

Beste tijd voor New York

New York kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen. Maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Het late voorjaar en het najaar zijn het populairst. En uiteraard de periode rondom Kerstmis; New York is dan feestelijk aangekleed.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen