Shark Valley: Fietsen langs alligators

Is Shark Valley de gevaarlijkste fietsroute op aarde?

Shark Valley is een wonderlijke plek in Everglades National Park. Hier kun je fietsen langs een wonderlijk dier: de Amerikaanse alligator. Dit kan op een door de mens aangelegd fiets- en wandelpad dwars door het moeras. En, eerlijk is eerlijk, het klinkt gevaarlijker dan het is. Alligators vallen zelden mensen aan, maar oppassen is het wel. Als je in Florida bent is dit een bijzondere excursie om te doen. Dit zijn de beste tips en excursies voor Shark Valley.

De naam Shark Valley is verwarrend. Je vindt hier geen ‘sharks’ (haaien), maar wel opvallend veel alligators. Het wandel- en fietspad is 24 km lang. Hou wel rekening met meerdere uren trappen, de brandende zon en natuurlijk de vele wilde dieren. De dieren zijn meestal niet echt onder de indruk van je.

Hoe ziet de excursie er uit?

Als je aankomt kun je het beste naar het bezoekerscentrum gaan. Daar kun je allerhande informatie krijgen over de route, de dieren en over het huren van fietsen. Alsook hoe je deze route, die best lang is, kunt wandelen.

In Shark Valley kun je ook jonge alligators zien.

Maar, op de fiets stappen hier is leuk. En anders. Hou afstand van de dieren, die hier graag langs de kant van de weg liggen te zonnen. En als je te dichtbij komt, duiken ze weer het water in. Maar veel dieren zijn gewend aan mensen en zullen een foto niet erg vinden.

Deze excursie is ideaal voor foto’s en veel minder suffig dan het toeristentreintje (Shark Valley Tram) dat hier ook rijdt. Aan jou de keus.

Halverwege kom je bij een uitkijkpunt over dit immense moeras. Een goed moment om even uit te rusten in de schaduw. En om wat te eten en drinken. 

Fietsen in Shark Valley in Everglades National Park.

Welke dieren kan ik zien?

Alligators zie je her heel veel. in allerlei formaten. waaronder ook wel dieren van drie meters. Die soms op hun gemak het pad oversteken.

Het is ook een goede plek om de talloze vogels te zien die in het moeras leven. Waaronder gieren, diverse soorten reigers en aalscholvers. En talloze kleine vogels, kijk maar. Oh, en slangen, die worden hier ook geregeld gezien. Net als schildpadden.

Waar komt de naam Shark Valley vandaan?

De ietwat verwarrende naam komt van de Shark River Slough. Dit is de grote hoeveelheid langzaam bewegend water dat uit Lake Okeechobee naar beneden komt. Deze rivier is de belangrijkste waterbron voor de Everglades.

Beste tijd voor de Everglades

De Everglades kent grofweg twee seizoenen: het droge ‘toeristenseizoen' (november tot en met mei) en het seizoen van de ‘muggen en zandvlooien’ (juni tot en met oktober). Het droge ‘toeristenseizoen’ betekent ook dat het druk kan zijn. Met name excursies kunnen al snel volgeboekt zijn.

Maar eigenlijk kun je hier het gehele jaar door terecht. Waarbij het voorjaar het beste is, omdat er dan ook veel trekvogels zijn. Maar in elk seizoen kom je hier opvallend veel wilde dieren tegen.

Het beste moment om te gaan is in de vroege ochtend. Dan zijn de dieren nog volop actief. Als het warmer wordt komen meer alligators het water uit om te zonnen, terwijl de aalscholvers dan hun vleugels drogen. De excursie is lang genoeg om dit alles mee te maken.

Meer informatie: Shark Valley

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen