Olympic National Park

De wonderlijke gematigde regenwouden van Noord-Amerika

Olympic National Park behoort tot de absolute natuurparels van de Verenigde Staten. Het is ruig en ongekend rijk aan leven. Dit zijn de gematigde regenwouden. Met veel neerslag, maar dus ook veel begroeiing, watervallen en meer. En dat alles vlakbij de stad Seattle in het westen van Amerika. 

Langs de kust van Oregon ligt een heus regenwoud. Deze ongerepte wildernis is ideaal voor wandelaars. Volgens velen is dit het meest ruige natuurgebied van Amerika. Al in 1938 besloot president Theodore Roosevelt het bergachtige gebied uit te roepen tot nationaal park. Terwijl ook de zee is beschermd in het Olympic Coast National Marine Sanctuary.

Olympic National Park is een van de weinige gebieden in de wereld met gematigde regenwouden. Oftewel regenwouden in veel vocht, maar ook een minder warm klimaat dan in de tropen. Wat een andere flora en fauna tot gevolg heeft.

Dieren die je hier kunt tegen komen zijn veel herten, maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse zwarte beer. Langs de riveren en kust heb je een grote kans op de Amerikaanse zeearend. Alsook Amerikaanse berggeiten. 

In het park vind je veel sparren, ceders en eikenbomen. Maar ook veel struiken als talloze varens bijvoorbeeld. Veel van de wouden eindigen aan zee, met ruige kusten tot gevolg. En stranden, die erg beroemd zijn. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en excursies in Olympic National Park.

Mount Olympus

Een hert voor de pieken van Mount Olympus.

Mount Olympus is een berg van 2.432 meter die vernoemd is naar de gelijknamige Griekse berg. Je ziet hem op diverse plekken al opdoemen als je door het park rijdt. Deze berg heeft diverse grote gletsjers. Met fraaie namen als Blue Glacier, Hoh Glacier, Humes Glacier, Jeffers Glacier, Hubert Glacier, Black Glacier en White Glacier. Ja, hier valt in de winter veel sneeuw.

Hoh Rain Forest

Hoh Rain Forest in Olympic National Park.

Het Hoh Rain Forest is wildernis pur sang. Dit bos ligt aan de voet van Mount Olympus. Je vindt hier ongekend hoge bomen, die vaak zijn begroeid met mos. Ook zie je hier diverse beekjes en rivieren. Water is hier overal aanwezig.

Hall of Mosses Trail (1,5 km)

De naam Hall of Mosses Trail zegt al genoeg. Tijdens deze populaire wandeling in het Hoh Rain Forest kom je veel bomen tegen die vol met mossen hangen. Ook wandel je langs een beek. Het kan hier druk worden. Vermijd de weekenden en ga lekker vroeg op pad. Dan heb je nog kans op wilde dieren ook.

Hurricane Ridge

Hurricane Ridge in Olympic National Park.

De machtige Hurricane Ridge is een bergkam die via de Hurricane Ridge Road te bereiken. Je kunt Port Angeles zo omhoog rijden. Ook vind je hier een bezoekerscentrum. Waar je een veel informatie kunt krijgen over wandelroutes. Sommige daarvan beginnen bij het bezoekerscentrum. Dit is berglandschap met onderweg diverse uitkijkpunten.

En, zoals de naam doet vermoeden kan het hier erg hard waaien. Zorg dus dat je goed bent gekleed met een rantsoen aan eten bij je. Elk jaar komen mensen in de problemen als het weer omslaat.

Lake Crescent

Lake Crescent in Olympic National Park.

Het felblauwe Lake Crescent is een gletsjermeer, waar je heerlijk kunt wandelen. Het is meer dan 190 meter diep en ijskoud. Al zie je hier wel watersporters. Kajakken is een populaire sport. Het meer is goed te bereiken. Lake Crescent ligt langs de Route 101, op zo’n 30 kilometer ten westen van Port Angeles. Ook zijn er diverse wandelroutes. En een camping alsook diverse hotels.

Kalaloch Beach en Ruby Beach

Ruby Beach in Olympic National Park.

Kalaloch Beach is het meeste bekende strand van Olympic National park. En als je hier loopt begrijp je waarom. Je hebt hier een goede kans om de fraaie zeearend te zien. Het loopt vanzelf over in Ruby Beach. Je mag bij Ruby Beach kamperen in het zand, terwijl Kalaloch Beach een camping heeft. Het verzamelen en verbranden van hout is strikt verboden.

Als je bij eb langs de kust loopt zie je veel leven in de getijdenpoelen. Denk aan zeesterren en zeeanemonen. En hier liggen talloze dode bomen op het strand. 

Beide stranden aan de Stille Oceaan zijn eenvoudig te bereiken vanaf Highway 101. Het kan hier druk worden, dus zorg dat je op tijd bent. Neem de tijd, want hier is ongekend veel te ontdekken. Waaronder Abbey Island, een rots die in zee ligt.

Rialto Beach

Rialto Beach.

Het strand van Rialto Beach is beroemd vanwege het keienstrand met ongekend veel drijfhout. Ook hier kun je goed wandelen. Je vindt Rialto Beach aan de Mora Road. Er is een parkeerplaats.

Quinault Rainforest

Quinault Rainforest is minder bekend, maar zeer de moeite waard. De Quinault vallei kun je met de auto ontdekken, maar ook via diverse wandelroutes. Quinault ligt in het zuidoosten van het nationaal park.

Elwha Valley

Madison Falls in Elwha Valley.

De Elwha Valley is volgens veel Amerikanen het mooiste stuk bos met rivieren van het park. Ooit werden hier twee grote dammen gebouwd, waardoor het ecosysteem veranderde. In 2014 zijn de dammen weer afgebroken. En krijgt Moeder Natuur weer de kans om hier los te gaan. Er zijn diverse wandelroutes, waarbij je een grote kans hebt om herten te zien.

Een zwarte beer in Olympic National Park.

Bezoekerscentra

Om je bezoek optimaal voor te bereiden is een bezoek aan een bezoekerscentrum handig. Er zijn er vijf; voor elke regio een. Je kunt hier alles horen over de condities van de wegen, de dieren in het gebied en alle wandelroutes. Het beste kun je aan het einde van de dag gaan. En dan de volgende dag vroeg op pad te gaan.

Beste tijd voor Olympic National Park

Van oktober tot en met april valt hier veel neerslag. Dit is zowel sneeuw als regen. Vanaf mei kun je hier het voorjaar meemaken. Ook de zomer is een goede tijd, maar dan wordt het wel drukker. Ook september is een heerlijke tijd. Je hoeft niet bang te zijn dat het hier te warm wordt. Het wordt maximaal 25 graden.

Meer informatie: www.nps.gov/olym

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen