Amerikaanse zeearend

Nationale symbool van de VS

De Amerikaanse zeearend is overbekend als symbool van Amerika en van tv- en films. Je kunt deze imposante roofvogel op talloze plekken in Amerika en Canada tegen komen. Soms alleen, soms in groepen.

De Amerikaanse zeearend is een opvallende verschijning. Je ziet hem geregeld in natuurdocumentaires en televisieseries. Het is een zeer fotogenieke vogel, die vaak niet al te bang is voor mensen. Daarnaast is hun formaat ook imposant. Zeearenden kunnen tot ruim een meter groot worden en een vleugelwijdte van 2.4 meter bereiken.

Hoe kan ik een Amerikaanse zeearend herkennen?

Een Amerikaanse zeearend. ©Corno van den Berg

Deze roofvogel is eenvoudig te herkennen. Ze vallen erg op met hun bruine verenpak en witte borst en kop. Zijn scherpe snavel en poten zijn felgeel gekleurd, wat ook goed van een afstand te zien is. Je ziet Amerikaanse zeearenden ook vaak zitten in bomen langs rivieren en meren. Ze hebben een voorkeur voor een grote boom. Al komen ze ook wel geregeld over een rivier vliegen. Hou ze dan in de gaten, ze zijn dan mogelijk op jacht en zie je hoe ze een zalm uit het water trekken. Waarbij je ze vaak al van ver kunt spotten.

Je komt ze bijvoorbeeld ook geregeld tegen bij havens en vissersdorpjes. Waar ze hopen op een snel maaltje vis. De Engelse naam is bald eagle, terwijl de Latijnse naam haliaeetus leucocephalus is.

Beste plekken om de Amerikaanse zeearend te zien