Waarom moet ik hier heen?

De Drakensbergen zijn een ruig, maar ideaal wandelgebied. Of om met de auto te verkennen. Deze bergketen reikt tot maar liefst 3.482 meter hoogte. Onderweg kun je ook nog talloze dieren tegen komen.

De Drakensbergen in Zuid-Afrika behoren tot de mooiste gebergtes van Afrika. Dit gebergte heette in de taal van de hier levende Zoeloes uKhahlamba, wat staat voor barrière van speren. Het is een mooie omschrijving voor een ruig gebied, dat in het oosten van Zuid-Afrika ligt.

De Drakensbergen vormen het woeste deel van Zuid-Afrika. En volgens velen ook het mooiste. Dit gebergte ligt op de grens met Lesotho, een klein deel ligt in dit ministaatje. Het gebergte staat op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

Bezienswaardigheden Drakensbergen

Thabana Ntlenyana

De hoogste piek is Thabana Ntlenyana (3.482 meter) en deze piek kun je beklimmen. Het is geen extreem zware beklimming, maar je moet wel fit zijn.

Giant’s Castle

Eigenlijk is Giant’s Castle (een bergtop van 3.315 meter) het absolute hoogtepunt. Het is onderdeel van Giant’s Castle Nature Reserve, waar je talloze wandelingen kunt maken. Deze staan goed aangegeven. Dit is eigenlijk wel een must als je hier bent. Dus trek de wandelschoenen aan en ga op pad. En je zult verbaasd staan over de vele uitkijkpunten onderweg.

Sanipas: Grensweg met Lesotho

Je kunt vanuit Zuid-Afrika naar Lesotho rijden. Deze weg heet de Sanipas en is machtig mooi. Auto rijden hier is een hele belevenis. Ga vroeg in de ochtend op pad, dan is het licht het mooist. Daarnaast heb je dan een aardige kans om dieren tegen te komen.

Wandelen in de Drakensbergen.
Wandelen in de Drakensbergen.

Wandelen in de Drakensbergen

Wandelen is eigenlijk verplicht hier. Ook autorijden door de bergen hier is machtig mooi. Daarnaast kun je met een helikopter over de Drakensbergen vliegen. Waardoor je pas echt ziet hoe groots dit gebied is.

De Drakensbergen is een ideale plek om te wandelen. Tot de meest populaire wandelingen behoort ‘World’s View’. Deze is 7 km lang en biedt een heerlijk uitzicht over het landschap. De wandeling ‘Berg View’ is 5 km lang en biedt het mooiste uitzicht over de bergketen. ‘Bannerman Hut’ is een beroemde, maar lange hike vanuit Giant’s Camp. Je kunt overnachten in de hut, al moet je dit wel vooraf boeken.

Ook interessant zijn ‘Champagne Pools’ (4 km), waar je kunt zwemmen in een natural pool. ‘Centenary Hut’ is maar liefst 10 kilometer wandeling langs een grot. Op de meeste wandelroutes kun je veel wilde dieren zien.

De dieren van de Drakensbergen:

Vale gieren in de Drakensbergen.
Vale gieren in de Drakensbergen.

Hier regeert nog de natuur, waardoor je hier dieren tegen komt. Waaronder diverse soorten roofdieren als luipaard, serval, aardwolf, caracal en jakhals. Al heb je meer kans op antilopen zoals eland, bosbok, oribi, duiker en klipspringer. Maar denk ook aan zebra’s, struisvogels en veel meer. Zoals de lammergier, de grootste gierensoort op aarde. En de vale gier.

Meer informatie: drakensberg.org/

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.