Kaap de Goede Hoop

Bergachtig schiereiland ten zuiden van Kaapstad

Kaap de Goede Hoop is een beroemd schiereiland in Zuid-Afrika. Het natuurgebied ligt ten zuiden van Kaapstad en is goed te bereiken. Er zijn diverse attracties zoals stranden, een vuurtoren en een uitkijkpunt boven de steile rotsen. Je kunt onderweg diverse wilde dieren zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kaap de Goede Hoop.

Al eeuwenlang is het zuidelijke puntje een van de meest beroemde plekken in Afrika. Kaap de Goede Hoop ligt op de Cape Peninsula, oftewel het schiereiland in het zuiden van het continent. De naam Kaap de Goede Hoop kwam van de Nederlanders. Zodra de schepen vanuit Europa deze kaap hadden bereikt, had de bemanning goede hoop om ook Indië te bereiken.

Het gebied is onderdeel van Table Mountain National Park. Ook de befaamde Tafelberg is onderdeel van het natuurgebied. De Tafelberg ligt dichtbij Kaapstad, terwijl Kaap de Goede Hoop zuidelijker is gesitueerd. Je kunt een bezoek aan beide gebieden goed combineren in een dag. Al kun je er beter meerdere dagen voor uit trekken merkte ik al snel. Dit geldt zeker als je wilt wandelen.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Da Gama Peak

De Da Gama Peak is de top van Kaap de Goede Hoop. De piek ligt op 238 meter boven zeeniveau en heeft een bijzonder fraai uitzicht. Je kunt er te voet komen, maar ook de Flying Dutchman Funicular nemen. Deze zet je af voor een trap, waarna je relatief makkelijk naar het uitkijkpunt kunt lopen.

Cape of Good Hope Old Lighthouse

De oude vuurtoren met het fraaie uitzicht. ©Corno van den Berg

Er zijn twee vuurtorens om de schepen in de buurt om de rotsen heen te leiden. De oorspronkelijke vuurtoren werd in 1859 gebouwd op Da Gama Peak, maar door mist zorgde dat voor onveilige situaties. Tegenwoordig is dit de plek met het mooiste uitzicht.

New Cape Point Lighthouse

De New Cape Point Lighthouse ligt 700 meter verderop. Deze nieuwe vuurtoren staat 162 meter lager. Dit is gedaan om zichtbaar te blijven tijdens lage bewolking of bij mist. De New Cape Point Lighthouse is gebouwd in 1914. Het is de krachtigste aan de Zuid-Afrikaanse kust. Je kunt vanaf de oude vuurtoren een pad volgen naar de nieuwere.

Cape Point

Zicht op Cape Point. ©Corno van den Berg

Dit is het meest zuidwestelijke punt van het Afrikaanse continent. Cape Point biedt een spectaculair uitzicht over de oceaan. Hoewel Cape Point vaak verward wordt met Kaap de Goede Hoop, is deze laatste de werkelijke kaap die zijn naam heeft gegeven aan het hele gebied. Het is een indrukwekkend stuk land met steile kliffen en een ruige kustlijn.

Wat is het zuidelijkste puntje van Afrika?

Let wel, Cape Point is niet het meest zuidelijke puntje van Afrika. Dat is het 170 kilometer oostelijker gelegen Kaap Agulhas. Op deze plaats ontmoeten de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar. Al wordt dat ook vaak gezegd van Kaap de Goede Hoop.

Flying Dutchman Funicular

De Flying Dutchman kabelbaan loopt van de grote parkeerplaats tot de oude vuurtoren. Het is een kort ritje bergop, dat erg populair is. Je kunt ter plekke een entreebewijs kopen met cash geld of credit card. Het ritje is 500 meter lang, maar dus wel bergop. Veel mensen gaan met de kabelbaan omhoog, om dan wandelend terug te gaan.

Buffelsfontein Visitor Center

Het gebied, het fynbos en de planten en de dieren is uniek. Wil je er meer over weten dan is Buffelsfontein Visitor Center dé plek. Dit bezoekerscentrum ligt aan de grote weg en is een stop absoluut waard. Ook kun je hier alles horen over de activiteiten en waar je bijvoorbeeld struisvogels kunt zien.

Bartolomeu Dias Cross

Het Bartolomeu Dias Cross. ©Corno van den Berg

Midden in het fynbos zie je een wit beeld staan. Dit is een herinnering aan Bartolomeu Dias. De beroemde Portugese zeevaarder is volgens de archieven de ontdekker van de Kaap. Hij landde in het huidige Mosselbaai. Hij richtte hier 12 maart 1488 een kruis op als bewijs. Het opvallend witte monument is een ode aan de zeevaarder.

Platboom Beach

Het strand van Platboom Beach. ©Corno van den Berg

Een van de stranden is Platboom Beach. Ikzelf vond het de mooiste, door de heuvels Kanonskop op de achtergrond. dit strand kan je bijna met de auto bereiken. Rij dan langs het Bartolomeu Dias Cross naar de parkeerplaats. Hier worden vaak bavianen gezien. Let wel op, deze dieren kunnen erg brutaal zijn.

Diaz Beach

De schoonheid van Diaz Beach.

Het naar de zeevaarder vernoemde strand Diaz Beach is bijzonder fraai. Opvallend genoeg wordt bij het strand zijn achternaam met een z geschreven. Het strand heeft goudgeel zand en is bereikbaar via een houten trap. Je kunt hier zwemmen, maar het water is wel ijskoud. Dat merk je vanzelf.

Overnachten in de omgeving

In de buurt zijn talloze knusse, maar goede plekken om blijven slapen. Met name Simon's Town is populair als basis voor je reis. Ik heb er ook geslapen en vond de ochtenden er magisch. Er zijn talloze hotels, hostels en vakantiewoningen te vinden die je eenvoudig online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties

Welke dieren leven op Kaap de Goede Hoop?

Struisvogels bij Kaap de Goede Hoop.

Als je hier rond loopt of met de auto rijdt zie je vanzelf dieren als struisvogel en de groene baviaan. Maar hier leven ook andere grote dieren als eland en zebra die je kent van de safari. De zebra is wel een andere soort dan die van safari.

Je ziet hier de Kaapse bergzebra, ookwel Cape mountain zebra genoemd. Dit is een ondersoort van de bergzebra (Equus zebra). Het is een zeldzame zebra die alleen in het zuiden en zuidwesten van Afrika leeft. Ook rockdassies, bij ons bekend als de Kaapse klipdas, kun je zien zitten op de rotsen. Deze dieren zijn verwant aan de olifanten al zie je dat niet direct.

Wandelen op Kaap de Goede Hoop

Wandelen langs de rotsen van Kaap de Goede Hoop.

De beste manier om dit natuurgebied te verkennen is te voet. Er zijn meerdere wandelroutes, die in lengte sterk variëren. Ik heb het merendeel zelf gelopen en geef informatie over de verschillende wandelpaden.

Cape of Good Hope hike (3 km)

Het iconische bord voor foto’s. ©Corno van den Berg

Dit is volgens velen de mooiste wandeling op Kaap de Goede Hoop. Het Kaap die Goeie Hoop-voetpad volgt voor een groot deel de rand van de rotsen, waardoor je opvallend ver kunt kijken. Een deel van het pad is voorzien van houten balken om het wandelen te vergemakkelijken. Ook loop je langs Diaz Beach, wat je kunt bezoeken. Het startpunt (en eindpunt) is de parkeerplaats bij de Flying Dutchman kabelbaan. Je kunt deze wandeling 2 tot 2,5 uur doen.

Shipwreck Circuit (5 km)

Deze wandelroute gaat door een rustiger deel van het natuurpark. Dit is perfect als je alle attracties van Kaap de Goede Hoop hebt bezocht en je hebt nog wat tijd over. Dit is tevens de wandelroute waar de meeste wilde dieren worden gezien. Neem wel genoeg water en eten mee, aangezien je onderweg niets kunt kopen. Het vertrekpunt en eindpunt is de parkeerplaats bij Olifantsbos Beach. De meeste mensen doen deze wandeling 2,5 tot 3 uur.

Kanonkop trail (6,5 km)

Deze wandeling neemt je mee naar de piek van een van de heuvels (de Kanonkop) voor een fraai uitzicht. Bovenop staat een kanon als herinnering aan het verleden. Ook daal je af langs kust. Vanaf half januari tot eind februari kun je hier een zeldzame soort orchidee zien: de Blue Disa (Disa purpurascens). Je kunt deze wandeling verlengen tot de Venus Pool, een rotsachtige getijdenpoel. Dan wordt je wandeling 2,5 kilometer langer. Het vertrek- en eindpunt is Buffelsfontein Visitor Center.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Nederlandse geschiedenis Kaap de Goede Hoop

De Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was de eerste die zich hier als Europeanen vestigden. Het was Jan van Riebeeck die hier op 6 april 1652 een verversingspost liet bouwen. Mede hierdoor konden schepen vanuit Europa hier een stop maken, voordat ze doorvoeren naar Azië.

De VOC had het monopolie over het zogenoemde Indië. Dit was het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan. Al snel ontstond bij Kaap de Goede Hoop een stad met kolonisten.

Zogeheten vrijburgers kregen een stuk land toegekend als ze zich in het gebied wilden vestigen. In de 150 jaar daarna werd het hele gebied voor bevolkt door Nederlandse kolonisten, maar ook Fransen en Duitsers.

Meer artikelen over Kaapstad en omgeving