Tafelberg bij Kaapstad

Dit natuuricoon in Zuid-Afrika kun je op verschillende manieren beleven

De Tafelberg, ook bekend als Table Mountain, bij Kaapstad is slechts 1.086 meter hoog. Maar deze berg is een absoluut icoon in de wereld. Zijn vorm, met een opvallend vlakke top en de ligging vlak aan zee is dan ook wel erg bijzonder. Het werd in 2012 uitgeroepen tot één van de nieuwe natuurwonderen ter wereld. Als je naar Zuid-Afrika gaat moet je deze berg eigenlijk wel zien. Dit zijn de beste tips om de Tafelberg te bezoeken. Met informatie over de kabelbaan, de wandelroutes en de prachtige zonsondergang.

Sinds 1998 is de Tafelberg en haar omgeving een nationaal park. Je kunt de Tafelberg op diverse manieren bezoeken. Je kunt omhoog wandelen; het is een heerlijke klim. Maar je kunt ook met de kabelbaan omhoog. Ik heb beide excursies gedaan en denk ook dat je beiden moet doen. Zodat je alle manieren kunt beleven. Wat eenvoudig te doen is.  De berg heeft talloze unieke planten (fynbos), ook kun je er dieren zien als de klipdas. Maar het meest bijzondere is wel het uitzicht over Kaapstad, Lions Head en de omliggende baaien.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Met de kabelbaan de Tafelberg op

De snelste manier om veel te zien is de kabelbaan te nemen. In vijf minuten sta je boven. Bijzonder is dat de cabine langzaam ronddraait, zodat je 360 graden kunt rondkijken. De eerste kabelbaan werd geopend op 4 oktober 1929, in 1997 werd de huidige geopend.

Kabelbaan op Tafelberg.

De kabelbaan omhoog is handig, snel en je wordt er niet moe van. Daarnaast heb je een heerlijk uitzicht over de berg, de baai en Kaapstad. Zorg dus wel dat je bij het raampje zit of staat. Er kan laaghangende bewolking zijn, waardoor je plotseling boven de wolken komt. En dan dus de piek van de berg ziet. Wat magisch is. Je kunt online checken of de kabelbaan open is, als er teveel wind is kun je hem niet gebruiken. 

Tafelberg beklimmen of eigenlijk wandelen

Ik zou te voet omhoog gaan. Zodat je de berg echt beleeft. En de planten ziet en waarschijnlijk ook nog wel wat dieren tegen komt. Als je eenmaal boven bent rust je wat uit. En geniet je van het vergezicht. Waarna je met de kabelbaan weer naar beenden gaat. Zodat je dat uitzicht ook ziet. De Tafelberg is een berg die je ook lekker actief kunt doen. Je kunt de Tafelberg beklimmen, dit is een tocht van zo’n 2,5 uur. Al zijn er ook langere. Er zijn diverse routes mogelijk, de twee meest populaire zijn: Skeleton Gorge en Nursery Ravine. Beiden beginnen bij de Kirstenbosch Botanical Garden, de botanische tuin.

Beklimmen van de Tafelberg in Zuid-Afrika.

Andere routes vertrekken van Constantia Nek, Cecilia Park, Kirstenbosch, Newlands Forest alsook Rhodes Memorial. Je kunt zelf gaan, de routes zijn (over het algemeen) redelijk bewegwijzerd. Bij de VVV kun je een kaart krijgen van de wandelingen. Met een gids de berg op is ook mogelijk, die legt je dan ook van alles uit over de vegetatie bijvoorbeeld.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Boek je excursies online

Dieren en planten op de Tafelberg

Een rotsklipdas op de Tafelberg. ©Corno van den Berg

Wie goed oplet ziet bovenop klipdassen op de rotsen rond lopen. Deze dieren zijn gewend geraakt aan mensen en laten zich eenvoudig fotograferen. Goede tijd om te gaan is vroeg in de ochtend of rond de zonsondergang. Ook leef hier een kikker, die alleen op de Tafelberg voorkomt. Je kunt dit dier zien bij de diverse bergbeekjes. 

De omgeving van Kaapstad, waaronder ook de Tafelberg, kent een unieke vegetatie. Dit wordt fynbos genoemd. Dit zijn kleine, veelal wat robuuste struiken, maar het is wel een zeer soortenrijke vegetatie. Deze planten kun je alleen in de Kaapstreek van Zuid-Afrika kunt vinden.

Wie hier rondloopt kan meer dan 9.000 soorten bloemen vinden. Waaronder veel soorten protea’s, gladiolen, maar ook talrijke soorten aloë’s. En natuurlijk de ook bij ons bekende rooibos. Al met al opvallend veel planten die we ook kennen als kamerplant. Je kunt veel planten het gehele jaar vinden, maar de meeste bloemen bloeien in de late winter en lente (dus onze zomer en herfst). 

Bloemen op de Tafelberg.

Overnachten in Kaapstad

Kaapstad is de plek om te verblijven als je de Tafelberg wilt bezoeken. Ik heb meerdere nachten doorgebracht in deze heerlijke stad. Er zijn talloze kleine hotels, goedkope hostels, luxe villa's en vakantiehuizen, maar ook veel handige appartementen. Deze kun je allemaal online boeken. Wees er wel op tijd bij, ze  zijn vaak volgeboekt. 
Bekijk de leukste accommodaties

Blouberg: Mooiste foto van Tafelberg

Je ziet vaak fraaie foto’s van de Tafelberg van een afstand. Zoals ook de openingsfoto. Deze wordt gemaakt bij Blouberg. Dit dorp ligt aan het strand en biedt een heerlijk uitzicht op Kaapstad met daarachter de Tafelberg. Ga er maar kijken, je zult verbaasd zijn hoe mooi het is.

Beste tijd voor de Tafelberg

Kaapstad en de omgeving kun je het gehele jaar bezoeken. Let er wel op dat de seizoenen omgekeerd zijn met ons. De winter bij ons is dus de zomer in Zuid-Afrika. Waardoor het voorjaar (met veel bloeiende bloemen) dus in onze herfst valt.

En het is in Kaapstad vaak frisser dan mensen denken, al heeft Kaapstad een Mediterraan klimaat. De temperaturen zijn sterk wisselend. In januari wordt het maximaal 26 graden, in juni kan het maar zo slechts vijf graden worden. Af en toe valt er sneeuw. In de winter waait het vaak harder en is de kabelbaan naar de Tafelberg vaker gesloten.

Paragliden (of parasailen) rond de Tafelberg

De Tafelberg, Kaapstad en de zee roept om een blik vanuit de lucht. Dé manier is om te gaan paragliden. Er zijn meerdere plekken om te starten, al is de Tafelberg natuurlijk de topper. Maar het kan ook van Signal Hill en Sir Lowry’s Pass (net voorbij Somerset West). De beste tijd voor foto’s is vroeg in de ochtend of in de namiddag. Vraag bij je boeking wat voor kleine camera je mee mag nemen.

Abseilen van de Tafelberg

Als je eenmaal bovenop de Tafelberg staat heb je voor de terugweg diverse mogelijkheden. Denk aan te voet afdalen, maar ook de kabelbaan is een goede optie. Bijzonder is het abseilen langs de steile rotsen. Onder leiding van gidsen daal je af aan een gezekerd touw, zodat je niet naar beneden kunt vallen. Kijk goed om je heen, want het uitzicht is adembenemend. Neem dus ook een kleine (video)camera mee.

Meer artikelen over Kaapstad en omgeving