blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

DumaZulu en Shakaland

Deze culturele shows laten goed de rijke cultuur van Zulu's zien

DumaZulu en Shakaland zijn Zulu-shows in het oosten van Zuid-Afrika. In KwaZulu Natal kun je beleven hoe rijk de cultuur is van de Zulu’s, ook wel Zoeloes genoemd. De Zulu’s zijn ook nu nog de grootste bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. Helaas is Shakaland sinds 2022 gesloten, DumaZulu kun je nog wel bezoeken.

Ambachten in Dumazulu. ©Corno van den Berg

DumaZulu (en dus ook Shakaland tot zijn sluiting) waren populaire cultural villages, waar je de cultuur van de Zulu's kunt meemaken. Deze shows in Zuid-Afrika zijn weliswaar voor toeristen, maar erg boeiend en perfect voor foto's. Ik heb beiden bezocht om een kijkje te krijgen in het traditionele leven van de Zoeloes. Wat dus nog goed kan bij Dumazulu. Let wel: dit cultural village is opgezet voor toeristen. Het is de beste manier om de cultuur van de Zulu’s te leren kennen.

De Zulu-gids. ©Corno van den Berg

Shaka Zulu

Shaka Zulu, ook wel Shaka Zoeloe genoemd, was een beroemde leider van Zulu’s. Hij kwam in 1816 aan de macht, toen de Zulustam nog opvallend weinig bekend was. Op het hoogtepunt was hij de heerser van het gehele oosten van Zuid-Afrika. 

Hij werd uiteindelijk vermoord door zijn halfbroer, omdat hij de macht wilde overnemen. Shaka was de inspiratiebron voor de populaire televisieserie Shaka Zulu. Waardoor veel mensen hem kennen, of althans een beeld van hem hebben. Al berust de TV serie niet compleet op feiten.

Een Zulu man in Dumazulu. ©Corno van den Berg

Bezienswaardigheden DumaZulu en Shakaland

Je zag bij zowel Shakaland en DumaZulu hoe het leven van de Zulu’s was een paar honderd jaar geleden. Alsook hoe ze huizen bouwden van leem en takken. En bijvoorbeeld een compleet dorp. Maar ook hoe ze zichzelf en vee beschermen tegen wilde dieren bijvoorbeeld. Je kunt tijdens de excursie rond lopen door het dorp, de huizen bekijken en de mensen ontmoeten.

Alsook wat de tradities zijn in hun cultuur. En hoe de taakverdeling is tussen man en vrouw. Alsook hoe ze jagen, oorlog voeren en veel meer. Een interessant kijkje in hun wereld.

De Witch Doctor bij de Zulu's. ©Corno van den Berg

DumaZulu

DumaZulu is minder populair bij toeristen. Wat als voordeel heeft dat het dan niet te druk wordt. Al kun je ook hier bussen met toeristen tegen komen. DumaZulu ligt bij Gooderson DumaZulu Lodge & Traditional Village op de Bushlands Road bij Hluhluwe.

Shakaland

Shakaland was de meest populaire show, maar moest haar deuren sluiten nav covid. Het lag in Eshowe, dat ten zuidwesten ligt van Richard’s Bay.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen