Waarom moet ik hier heen?

DumaZulu en Shakaland zijn populaire cultural villages, waar je de cultuur van de Zulu's kunt meemaken. Deze shows in Zuid-Afrika zijn weliswaar voor toeristen, maar erg boeiend en perfect voor foto's.

DumaZulu en Shakaland zijn Zulu-shows in het oosten van Zuid-Afrika. In KwaZulu Natal kun je beleven hoe rijk de cultuur is van de Zulu’s, ook wel Zoeloes genoemd. De Zulu’s zijn ook nu nog de grootste bevolkingsgroep in Zuid-Afrika.

Ambachten in DumaZulu.
Ambachten in DumaZulu. Corno van den Berg

Ik reisde naar DumaZulu en hoorde veel tips over Shakaland. Dit zijn de beste tips voor beide cultural villages zoals ze officieel heten. Die zijn opgezet voor toeristen. Het is de beste manier om de cultuur van de Zulu’s te leren kennen.

De Zulu-gids.
De Zulu-gids begeleidt me naar haar dorp. Corno van den Berg

Shaka Zulu

Shaka Zulu, ook wel Shaka Zoeloe genoemd, was een beroemde leider van Zulu’s. Hij kwam in 1816 aan de macht, toen de Zulustam nog opvallend weinig bekend was. Op het hoogtepunt was hij de heerser van het gehele oosten van Zuid-Afrika.

Hij werd uiteindelijk vermoord door zijn halfbroer, omdat hij de macht wilde overnemen. Shaka was de inspiratiebron voor de populaire televisieserie Shaka Zulu. Waardoor veel mensen hem kennen, of althans een beeld van hem hebben. Al berust de TV serie niet compleet op feiten.

Een Zulu man in DumaZulu.
Een Zulu man in DumaZulu. Corno van den Berg

Bezienswaardigheden DumaZulu en Shakaland

Je ziet bij zowel Shakaland en DumaZulu hoe het leven van de Zulu’s was een paar honderd jaar geleden. Alsook hoe ze huizen bouwden van leem en takken. En bijvoorbeeld een compleet dorp. Maar ook hoe ze zichzelf en vee beschermen tegen wilde dieren bijvoorbeeld. Je kunt tijdens de excursie rond lopen door het dorp, de huizen bekijken en de mensen ontmoeten.

Alsook wat de tradities zijn in hun cultuur. En hoe de taakverdeling is tussen man en vrouw. Alsook hoe ze jagen, oorlog voeren en veel meer. Een interessant kijkje in hun wereld.

Medicijnman bij de Zulu's.
De waarzegster bij de Zulu’s. Corno van den Berg

DumaZulu

DumaZulu is minder populair bij toeristen. Wat als voordeel heeft dat het dan niet te druk wordt. Al kun je ook hier bussen met toeristen tegen komen. DumaZulu ligt bij Gooderson DumaZulu Lodge & Traditional Village op de Bushlands Road bij Hluhluwe.

Shakaland

Shakaland is de meest populaire show. Ook deze culturele stad heeft een hotel; het Protea Hotel AHA Shakaland. Ook deze cultural village is eenvoudig te bereiken. Het ligt in Eshowe, dat ten zuidwesten ligt van Richard’s Bay.

Corno’s reistips:
Plan zelf je reis:

Er zijn diverse reisorganisaties die deze excursie aanbieden. Maar je kunt het ook zelf organiseren. Ik heb een aantal handige tips verzameld om het te regelen. Van vlucht en huurauto tot hotel in de buurt.

Ook jij kunt deze excursie beleven tijdens je rondreis. Online kun je meer informatie vinden en de excursie boeken.
 

Boek de excursie online: www.underafricanskies.africa
Lees meer informatie overDumaZulu enShakaland