Waarom moet ik hier heen?

De jaarlijkse Sardine Run behoort tot de grote natuurspektakels op aarde. Miljoenen sardines worden eerst opgejaagd door dolfijnen, waarna ook vogels, haaien en walvissen zich in deze jacht scharen. En je kunt het zien: snorkelend of duiken.

De Sardine Run in Zuid-Afrika behoort tot de grootste natuurspektakels op aarde, maar is relatief onbekend. Je kunt het meemaken, al heb je de hulp nodig van een dier; de dolfijn.

Wat is de Sardine Run?

Op televisie zijn de mooiste beelden te zien. Een kolkende massa van vissen die wordt aangevallen door dolfijnen, haaien en vogels. De vissen blijken sardines te zijn en het spektakel is te zien voor de Wild Coast van Zuid-Afrika. Maar alleen als de omstandigheden goed zijn. Daarom moet je hier meerdere dagen het water op, in een wendbare zodiac en met een wetsuit tegen het koude water.

Duikers maken zich op voor een duik.
Duikers maken zich op voor een duik. Corno van den Berg

De Sardine Run is nog relatief onbekend. Dit komt mede omdat het bijna niet te plannen is. Op deze plek komt de koude golfstroom uit Antarctica in botsing met Afrika. Sardines houden van koud water en leven normaal op zo’n 80 meter diepte.

Een groepje tuimelaars komt voorbij zwemmen.
Een groepje tuimelaars komt voorbij zwemmen tijdens de Sardine Run. Corno van den Berg

Het natuurgeweld kan losbarsten, maar ook niet. Dus wordt elke dag het weerbericht gecheckt in de meest populaire standplaats Coffee Bay bij Port St Johns. Het weer is bepalend, want met koud weer komen de sardines omhoog; een buitenkans voor dolfijnen. Waarna de rest volgt….

Tientallen jan van genten laten zich als eerste als raketten uit de lucht vallen. Net voor ze het water raken trekken ze hun vleugels in. Ze duiken op vis, die vlak aan de oppervlakte zit. Ineens is er volop actie, overal zijn dolfijnen. Op de achtergrond zie zwemmen diverse walvissen. Dit zou het weleens kunnen worden: De ‘Bait Ball’. Oftewel een vreetfestijn dat zijn weerga niet kent.

Als het los gaat mag je het water in. Onder strikte begeleiding. Dit geldt voor zowel duikers als snorkelaars. Want als er een Bait Ball ontstaat is er overal wat te zien. Dan vallen hordes dolfijnen, haaien, walvissen en vogels de sardientjes aan. En, er ontsnappen genoeg sardines zodat dit vreetfestijn volgend jaar weer kan plaats hebben.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Wanneer is de Sardine Run?

Juni en juli zijn dé maanden; dan is het hier winter. En kou speelt dus een essentiële rol. Al is het lastig in te schatten wanneer precies de sardines naar boven komen. Maar, ook al zie de ‘bait ball’ niet, dit is een geweldige ervaring. Waarbij je talloze dolfijnen en talloze walvissen zult zien, springend en wel. In een landschap waar je u tegen zegt. Concluderend: Een reis om nooit te vergeten.

Walvissen kijken tijdens de Sardine Run.
Walvissen kijken tijdens de Sardine Run. Corno van den Berg

Let op!

De Sardine Run is niet voor iedereen. Hou rekening met dagen op zee, lage temperatuur, wind, woeste golven (soms), koud water, enz. Maar daarvoor krijg je iets unieks: een wervelende en vooral bonte show van Moeder Natuur. Waarbij je het geluk aan je zijde moet hebben.