Sardine Run aan de Wild Coast

Uniek natuurspektakel aan de kust van Zuid-Afrika

De Sardine Run in Zuid-Afrika behoort tot de grootste natuurspektakels op aarde, maar is relatief onbekend. Jij kunt het zien: snorkelend of duiken. Al heb je de hulp nodig van een dier; de dolfijn. Dit zijn de beste tips als je Sardine Run wilt meemaken. Met in dit artikel ook tips om te overnachten.

Wat is de Sardine Run?

Op televisie zijn de mooiste beelden te zien. Miljoenen sardines worden eerst opgejaagd door dolfijnen, waarna ook vogels, haaien en walvissen zich in deze jacht scharen. Het is een kolkende massa van vissen die wordt aangevallen door dolfijnen, haaien en vogels. De vissen blijken sardines te zijn en het spektakel is te zien voor de Wild Coast van Zuid-Afrika.

Maar alleen als de omstandigheden goed zijn. Daarom moet je hier meerdere dagen het water op, in een wendbare zodiac en met een wetsuit tegen het koude water. 

Duikers maken zich op voor een duik. ©Corno van den Berg

De Sardine Run is nog relatief onbekend als toeristische excursie. Dit komt mede omdat het bijna niet te plannen is. Op deze plek komt de koude golfstroom uit Antarctica in botsing met Afrika. Sardines houden van koud water en leven normaal op zo’n 80 meter diepte.

Een groepje tuimelaars komt voorbij zwemmen. ©Corno van den Berg

Het natuurgeweld kan losbarsten, maar ook niet. Dus wordt elke dag het weerbericht gecheckt in de meest populaire standplaats Coffee Bay bij Port St Johns.

En dan ineens....

Het weer is bepalend, want met koud weer komen de sardines omhoog; een buitenkans voor dolfijnen. Waarna de rest volgt. Tientallen jan van genten laten zich als eerste als raketten uit de lucht vallen. Net voor ze het water raken trekken ze hun vleugels in.

Ze duiken op vis, die vlak aan de oppervlakte zit. Ineens is er volop actie, overal zijn dolfijnen. Op de achtergrond zie zwemmen diverse walvissen. Dit zou het weleens kunnen worden: De ‘Bait Ball’. Oftewel een vreetfestijn dat zijn weerga niet kent.

Als het los gaat mag je het water in. Onder strikte begeleiding. Dit geldt voor zowel duikers als snorkelaars. Want als er een Bait Ball ontstaat is er overal wat te zien. Dan vallen hordes dolfijnen, haaien, walvissen en vogels de sardientjes aan. En, er ontsnappen genoeg sardines zodat dit vreetfestijn volgend jaar weer kan plaats hebben.

Overnachten in de omgeving

Ik heb overnacht in Coffee Bay, vanwaar veel Zodiac Tours vertrekken. Dit gezellige plaatsje ligt aan zee en is ook populair bij surfers. Het verblijf hier was zeer aangenaam en relaxt. Je vindt er diverse kleinschalige hotels, maar ook luxere lodges en guesthouses. Wees er wel op tijd bij, aangezien de sardine Run vaak erg kort is en alles snel is volgeboekt. 
Bekijk de leukste accommodaties

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wanneer is de Sardine Run?

Juni en juli zijn dé maanden; dan is het hier winter. En kou speelt dus een essentiële rol. Al is het lastig in te schatten wanneer precies de sardines naar boven komen. Maar, ook al zie de ‘bait ball’ niet, dit is een geweldige ervaring. Waarbij je talloze dolfijnen en talloze walvissen zult zien, springend en wel. In een landschap waar je u tegen zegt. Concluderend: Een reis om nooit te vergeten.

Walvissen kijken, Zuid-Afrika ©Corno van den Berg

Let op!

De Sardine Run is niet voor iedereen. Hou rekening met dagen op zee, lage temperatuur, wind, woeste golven (soms), koud water, enz. Maar daarvoor krijg je iets unieks: een wervelende en vooral bonte show van Moeder Natuur. Waarbij je het geluk aan je zijde moet hebben.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen