Etsjmiadzin en Zvartnotsfar

Oudste christelijke kathedraal ter wereld

Zvartnots en Etsjmiadzin zijn beroemde archeologische plaatsen in Armenië. Ze zijn vooral bekend door de kathedraal en kerken uit de 4e eeuw. Volgens diverse geleerden vind je hier de oudste kathedraal, vlak nadat Armenië als eerste land het christendom tot staatsgeloof maakte.

Etsjmiadzin

De kathedraal van Etsjmiadzin in Armenië.

De kathedraal in Etsjmiadzin is de eerste christelijke kerk ter wereld. De kathedraal zou gebouwd zijn tussen het jaar 301 en 303, waardoor hij 15 jaar ouder is dan de Sint Pieter. Hij wordt ook wel Echmiatsin genoemd. Dit is verreweg de belangrijkste kerk in het land.

Zvartnots

De bijzondere kathedraal van Zvartnots.

De kathedraal in Zvartnots is zo goed als verdwenen. De kathedraal is jonger, en stamt uit de 7e eeuw. Maar hij was zeer rijk gedecoreerd, wat nu nog te zien is. Als je wilt weten hoe de kathedraal er ooit uit heeft gezien kun je het museum bezoeken. Daar krijg je een idee hoe imposant deze kathedraal was.

Deze kathedraal is erg populair bij fotografen. Dit omdat de berg Ararat op de achtergrond staat. Dit levert fraaie foto’s op, al heb je wel een telelens nodig, om de berg naar voren te halen.

Etsjmiadzin en Zvartnotsfar bezoeken

Je kunt beide ruïnes eenvoudig bezoeken. Het beste kun je dit met een gids doen, want deze plekken hebben een zeer rijke geschiedenis. De overblijfselen liggen dicht bij elkaar, op zo’n tien minuten rijden. 

Beide kathedralen liggen op zo’n drie kwartier rijden van Jerevan en zijn dus eenvoudig te bezoeken. Sinds 2000 staan deze plekken op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.