Khor Virap

Dit klooster is het meest bekend in Armenië

Het klooster Khor Virap is ver buiten Armenië bekend. En het is vaak gefotografeerd. Dit komt voor al door de bijzondere ligging. Khor Virap, of Chor Virap zoals het ook wel wordt genoemd, heeft een bijzondere geschiedenis.

Het imposante Khor Virap wordt meer en meer bekend. Het klooster heeft een lang verleden, maar is vooral beroemd door het uitzicht. Plan je bezoek goed, zodat je optimaal kunt genieten van een van de mooiste plekken in Armenië.

De geschiedenis

Volgens de geschiedenis leefde hier de Armeense heilige Gregorius de Verlichter. Hij werd in Khor Virap gevangen gehouden door zijn andere ideeën, maar in het jaar 301 bekeerde hij koning Tiridates IV tot het christendom. Zo werd Armenië het eerste land waar het christendom een staatsgodsdienst werd. Mede daarom is het klooster voor alle Armeniërs heilig.

Khor Virap bezoeken

Khor Virap bezoeken in Armenië.

Je kunt het klooster bezoeken. Deze excursie is wel populair, hou daar rekening mee. Het is ook de moeite waard om in de regio te gaan wandelen. De heuvel naast het klooster is populair bij fotografen. Dan kun je een foto maken van het klooster.

Op de achtergrond zie je vaak de berg Ararat, die door de Armeniërs zeer is geliefd. Al ligt de berg officieel in het aangrenzende Turkije.

Overnachten bij Khor Virap

De beste tips is om te overnachten in de buurt van het klooster. Zodat je de zonsondergang en zonsopgang kunt meemaken. In een omgeving als deze is dat zeer de moeite waard. Er zitten diverse Bed & Breakfasts in de buurt.

Locatie

Khor Virap ligt een uurtje ten zuiden van de hoofdstad Jerevan. Het is een van de meest populaire attracties van het land. Daarom zie je hier veel bussen stoppen van mensen die een rondreis door Armenië maken. Om deze groepen voor te zijn kun je het beste vroeg op de dag Khor Virap bezoeken.