Berg Ararat

Met 5.137 meter de hoogste berg van Turkije, met uitzicht over Armenië, Azerbeidzjan en Iran

De berg Ararat doemt als een enorme piek op in het landschap van het oosten van Turkije. Deze vulkaan van 5.137 meter hoogte behoort bij het Armeens Plateau. Net als de naastgelegen berg klein Ararat bijvoorbeeld. Die een hoogte heeft van 3.896 meter. Ook al zit je hier al op grote hoogte. Nog steeds torent de vulkaan maar liefst 3.500 meter boven het omliggende Armeens hoogland uit.

Ararat is een berg waar we weinig over horen, maar deze 5-duizender is een ongekend wandelparadijs. Met eeuwige sneeuw en langgerekte bossen.

De top van de vulkaan is in vier dagen te beklimmen. Maar de flanken zijn ook een fijn wandelgebied met rotsen, bossen, grasvlaktes en veel jeneverbessen. Sowieso is deze regio niet erg toeristisch en is een reis een echt avontuur. 

Een van de beste plekken is het beroemde Chor Virap klooster in Armenië. Dit klooster ligt opvallend dicht bij de berg. En is dus een populaire plek voor fotografen.

Ararat ligt op de grens van diverse landen

Deze bijzondere vulkaan ligt tegen de grens van Iran, Azerbeidzjan en Armenië aan. Wanneer de laatste uitbarsting was is niet bekend. Wel was er in 1840 een zware aardbeving. Volgens geologen is hij opvallend rustig. 

De berg is heilig voor de Armeniërs, al ligt hij niet op hun grondgebied. Dit omdat volgens het Oude Testament de ark van Noach landde op de berg Ararat, toen het water van de zondvloed zakte. Al is daar nooit bewijs van gevonden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen