Waarom moet ik hier heen?

Ararat is een berg waar we weinig over horen, maar deze 5-duizender is een ongekend wandelparadijs. Met eeuwige sneeuw en langgerekte bossen. Het is tevens een heilige berg. Dit omdat volgens het Oude Testament de ark van Noach landde op de berg Ararat, toen het water van de zondvloed zakte. Al is daar nooit bewijs van gevonden.

De berg Ararat doemt als een enorme piek op in het landschap van Oost-Turkije. Hij behoort bij het Armeens Plateau, net als klein Ararat (hoogte: 3.896 meter) bijvoorbeeld. De grote vulkaan rijst maar liefst 3.500 meter boven het omliggende hoogland uit.

De top van deze vulkaan op 5.137 meter hoogte is in vier dagen te beklimmen. Maar de flanken zijn ook een fijn wandelgebied met rotsen, bossen, grasvlaktes en veel jeneverbessen. Sowieso is deze regio niet erg toeristisch en is een reis een echt avontuur.

Het klooster Chor Virap in Armenië met op de achtergrond Ararat.
Het klooster Chor Virap in Armenië met op de achtergrond Ararat. Andrew Behesnilian

Deze bijzondere vulkaan ligt tegen de grens van Iran, Azerbeidzjan en Armeniëaan. Wanneer de laatste uitbarsting was is niet bekend. Wel was er in 1840 een zware aardbeving. Volgens geologen is hij opvallend rustig. De berg is heilig voor Armeniërs, de berg behoorde tot Armenië tot

Meer informatie: britannica.com/place/Mount-Ararat

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.