Camper rondreis door Australië

De manier om het immense land in alle vrijheid te verkennen

Een camper rondreis door Australië is voor veel reizigers een droom. Het is immens groot. En de beste manier om dit land te verkennen is per huurauto. En dan overnachten in hotels en/of campings. Niets mis mee. Maar je kunt ook met een camper op pad. Die van alle gemakken is voorzien. Dat is pas ultieme vrijheid, toch?

Er zijn meerdere soorten campers. Waarbij het natuurlijk afhangt van met hoeveel mensen je reist. En je budget natuurlijk. Maar je hebt meer keuzes. Ik heb beiden gedaan in Australië en heb hier de voordelen, maar ook de nadelen vermeld. 

Een camperreis door Australië kan op diverse manieren. Je hebt extreem luxe uitvoeringen, maar ook 4x4 auto's met daarop een slaapcabine, zodat je toch offroad kunt.

Camper

Ook met een gewone camper kun je gaan en staan waar je wilt en daarna kamperen waar je wilt. Want in Australië is wild kamperen niet verboden, al moet je in de nationale parken wel een vergunning hebben. Deze kun je vaak bij de ingang van het park verkrijgen.

Een camper rondreis door Australië geeft veel vrijheid.

Vaak slaap je tussen de wilde dieren als kangoeroes, wallabies (kleine kangoeroes) en talloze andere vreemde wezens. Stippel wel ongeveer een route uit die je wilt gaan maken. Dit omdat de afstanden soms ongekend groot zijn en je niet op je laatste dag nog 800 kilometer wilt rijden lijkt me.

Voordelen met een camper

  • Het is echt een huis op wielen
  • Door de grote afstanden in Australië kun je onderweg zeggen dat je eerder stopt bijvoorbeeld.

Nadelen met een camper

  • Australië heeft veel offroad wegen. Deze kun je niet rijden met een gewone camper, behalve als het een korte weg is naar een camping of iets dergelijks.

Campervan en 4WD-campers

Maar je hebt meer opties. Naast de gewone camper heb je ook een woeste vierwielaangedreven camper. Ja, hij is vaak kleiner, maar heeft wel alle voorzieningen. Zoals een tweepersoonsbed, een keukentje en meer. 

Een campervan geeft je helemaal de ultieme vrijheid, want je mag offroad. Deze ervaring is erg bijzonder weet ik uit ervaring. Ik zou het zo weer doen. Maar deze zijn wel vaak duurder dan een gewone camper.

Een reis met de 4x4 campervan door Australië ©Corno van den Berg

Voordelen met een campervan en 4WD-campers

  • Je mag offroad rijden op de onverharde wegen. Waardoor je veel meer vrijheid krijgt. En je dus lekker op avontuur kunt.
  • Je kunt slaapplekken zoeken waar anderen niet kunnen komen. Dit vond ik echt geweldig. Het geeft veel meer het bush gevoel.
  • Een campervan is kleiner en dus veel makkelijker te parkeren bij toeristische plekken.

Nadelen met een campervan en 4WD-campers

  • Een campervan is vaak veel kleiner dan een een camper. Wat soms wel wat onhandig is.
  • Zorg dat je goede kaarten bij je hebt als van de gebaande paden gaat. Je wilt hier niet verdwalen of zonder benzine komen te taan.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Australië

Lees mijn Tips

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen