Het roze Lake Hillier

Opmerkelijk roze meer aan de kust van Australië

Lake Hillier is een opvallend roze meer in Australië. Als je het meer bezoekt zie je een ware explosie van kleuren, zo kun je het wel noemen. Vanaf de grond, maar vooral vanuit de lucht. Dit is wel een stukje omrijden waard, al is het meestal in dit land een groot stukje omrijden.

Wetenschappers weten niet precies waarom het meer zo roze is, maar uniek is het wel. Zeker zo vlak bij de blauwe zee en tussen de groene bomen.

Hoe is Lake Hillier ontstaan?

In het meer wordt geregeld onderzoek gedaan. Wetenschappers vermoeden dat diverse bacteriën in het water zorgen voor de roze kleur. Wie hier gaat hiken komt ook andere meren tegen, die ook een andere kleur hebben. En ook in die meren zijn diverse soorten bacteriën de oorzaak.

Door sociale media als Facebook en Instagram is Lake Hillier wereldberoemd geworden. Waarbij soms iets teveel Photoshop is gebruikt. Helaas. Maar als je hier bent zul je toch verrast worden door de roze kleuren, al kan het ook paars zijn en rood. Dit hangt van het aantal bacteriën in het water af, wat weer afhangt van het klimaat. En eerlijk is eerlijk, de foto’s spatten ook wel van je scherm.

Relatief klein, maar extreem roze

Lake Hillier is overigens niet zo heel groot; zo’n zeshonderd bij tweehonderd meter. Wie hier rondloopt ziet rond het meer veel zout op de grond liggen. Het bijzondere is dat het erg dicht bij de zee ligt. Slechts een duinenrij houdt het roze meer gescheiden van de blauwe zee. 

Maak een vlucht boven Lake Hillier

Omdat het fenomeen het beste vanuit de lucht te zien is worden er vluchten met kleine vliegtuigen uitgevoerd. En jij kunt mee vanaf Esperance Airport in Gibson. Waarbij je niet alleen het meer zult zien, maar ook de indrukwekkende kustlijn van Zuid-Australië en mogelijk zelfs haaien in de branding zien zwemmen.

Meer informatie: scenicflightbooker.com/lake-hillier

Je mag hier zwemmen…

Het meer is tien keer zo zout als de slechts tientallen meter verderop liggende oceaan. Hou daar rekening mee als je wilt zwemmen in het roze meer. Het mag en is ook niet gevaarlijk, maar een duik nemen is niet zo slim. Je ogen zullen dan gaan branden.

Hoe kom ik bij Lake Hillier?

Je vindt Lake Hillier op Middle Island, het grootste van de 105 eilanden in de Recherche Archipelago in het zuidwesten van Australië. Het is wel een redelijk afgelegen plek. Hierdoor is een vlucht naar het eiland en Lake Hillier de beste optie.

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen