Fraser Island

Beste plek om de dingo te zien en met mooie stranden

Fraser Island is een uniek eiland aan de oostkant van Australië. Het is het grootste zandeiland ter wereld. Maar het heeft een zeer divers landschap. Met diverse meren, mangroves, tropisch regenwoud en eucalyptusbossen die je kunt ontdekken. En hier leeft het roofdier van Australië, de dingo. Die je hier eenvoudig kunt spotten. Maar ook kun je hier talloze andere dieren tegen komen.

Het eiland is 122 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed. Wat groot genoeg is voor een (kleine) rondreis. Fraser Island maakt onderdeel uit van het Great Sandy National Park, dat ook het vasteland beschermd. Sinds 1992 staat Fraser Island op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Wie naar Fraser Island gaat zal verbaasd zijn. Het heeft een aantal bijzondere attracties en excursies om van te watertanden. Je kunt dit eiland goed bezoeken in combinatie met de andere eilanden in de buurt zoals ik deed. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Fraser Island.

Lake McKenzie

Het wonderschone Lake McKenzie op Fraser Island.

Lake McKenzie is een van de diverse meren op Fraser Island. Maar dit is waarschijnlijk de mooiste. Het water is zo ongekend helder dat je overal de bodem kunt zien. Het is een zoetwatermeer met felblauw water, goudgele stranden en een groene boomrand. En waarschijnlijk een blauwe lucht met een zon. Lake McKenzie ligt in het zuidelijke deel van Fraser Island. Er zijn wandelroutes, maar je kunt hier ook simpelweg relaxen. En bijvoorbeeld picknicken.

Wanggoolba Creek Boardwalk

Wanggoolba Creek Boardwalk is een wandelpad van houten vlonders door het regenwoud van Fraser Island. De wandeling is slechts 700 meter lang, maar geeft een goede indruk van hoe ruig dit bos is. Je ziet onder meer de Wanggoolba Creek, een fraaie kreek. Let op vogels en andere dieren hier. Je vindt hier veel leven.

Lake Birrabeen

Lake Birrabeen is ook een bijzonder meer, maar veel groener van kleur. Al zie je er ook wel blauw in. Ook hier kun je zwemmen in het warme water. En dan uitrusten op het opvallend witte zand. Het is een korte wandeling naar dit meer.

Lake Wabby

De zandduinen en Lake Wabby op Fraser Island.

Lake Wabby is ook een meer, maar dit ligt veel meer afgelegen. En is dus rustiger. Het heeft onder meer beroemde zandduinen, waarvan veel toeirsten afrollen. En ja het is lekker om al het zand van je af te spoelen in het water.

Seventy-Five Mile Beach

Rijden op Seventy-Five Mile Beach op Fraser Island.

Het Seventy-Five Mile Beach is vooral populair bij mensen die graag met hun 4×4 graag op het strand rijden. De vierwielaangedreven huurauto’s mogen hier het strand op. En het is een heerlijke excursie.

S.S. Maheno wrak

Het wrak van de S.S. Maheno op Fraser Island.

Het S.S. Maheno is een van diverse schepen die hier vast liepen. De roestende restanten liggen op het strand. En het is een goede plek voor foto’s. Het schip heeft een bijzondere geschiedenis. Na jarenlange dienst zou het worden verkocht aan Japan. Op de dag dat het naar Japan zou reizen kwam het in een tropische storm terecht. Het raakte stuurloos en spoelde aan op Fraser Island. Je komt het wrak vanzelf tegen op het Seventy-Five Mile Beach.

Eli Creek

Het bijzondere Eli Creek op Fraser Island.

Eli Creek is populair voor een bijzondere excursie. Deze kreek is goed om te doorwaden, zodat je lekker afkoelt. Het is hier niet diep, dus je kunt makkelijk het water in. Je vindt Eli Creek dicht bij het wrak van de S.S. Maheno.

Indian Head

Indian Head is beroemd vanwege het uitzicht. En hier kun je geregeld dieren zien in het heldere water. Zoals roggen, maar ook haaien. En soms zelfs walvissen. Ook heb je een fraai zicht over 75 Mile Beach. Klim de heuvel op en ga er zitten met een drankje.

Champagne Pools

Zwemmen bij Champagne Pools op Fraser Island.

Champagne Pools is de beste plek om in zee te zwemmen op Fraser Island. Het is ook de enige plek, want de overige stranden hebben veel last van stromingen. En haaien, die hier veelvuldig in het water voor komen. Dit is echter niet het geval in Champagne Pools. Dit zijn een soort natuurlijke zwembaden tussen de rotsen en het strand. 

De rotsen beschermen je voor de golven, al slaan ze over de rotsen heen. Hierbij ontstaan veel zuurstofbubbels, vandaar de naam van het strand. Je vindt Champagne Pools in het noordoosten van Fraser Island.

De dingo’s van Fraser Island

Een dingo op Fraser Island.

De dingo wordt ook vaak wilde hond genoemd. De Latijnse naam is canis lupus dingo; de Engelse naam is Australian wild dog. Dit dier is anders dan alle honden op aarde. En op Fraser Island heb je een grote kans om dit dier te ontmoeten. Zeker als je vroeg in de ochtend op pad gaat. Of juist bij het vallen van de avond.

Nog steeds vechten wetenschappers over zijn status; vooralsnog is het geen officiële soort. De meest gangbare theorie over zijn herkomst is dat dit dier ergens tussen 10.000 en 3.000 jaar geleden door de mens is geïntroduceerd in Australië. 

Waarschijnlijk gebeurde dit vanuit Azië en mogelijk is het een afstammeling van de Indische wolf. Al zijn er ook wetenschappers die denken dat de dingo afstamt van de oerhond.

De dingo’s op Fraser Island zijn gewend aan mensen. Die soms zo dom zijn om de dieren te voeren. Hou afstand en geef ze altijd de ruimte om weg te lopen. 

Walvissen kijken bij Fraser Island

Een bultrug langs de kust van Fraser Island.

In de wateren rond Fraser Island kun je ook goed walvissen bekijken. Ook in Australië is walvissen kijken ook erg populair. En je hebt verschillende soorten ontmoetingen. Soms zie je alleen een rug in de verte, soms een mooie staart die langzaam in het water zakt en soms komen ze heel dichtbij.

Hoe kom ik op Fraser Island?

Fraser Island kun je eenvoudig bereiken vanuit Hervey Bay, Rainbow Beach en Noosa. Er gaan diverse veerboten voor zowel passagiers als auto’s. Let op, op dit eiland worden alleen vierwielaangedreven auto’s toegelaten. De reden is duidelijk het vele zand.

Zelf reizen of een excursie?

Er zijn diverse opties. Je kunt simpelweg een excursie boeken voor een dag. Daarbij heb je dan vervoer naar het eiland, een programma en lunch bijvoorbeeld. Al kun je dan nauwelijks genieten van het diverse eiland.

Het is ook mogelijk om meerdere dagen naar het eiland af te reizen. Dan moet je met de boot naar Fraser Island varen. Dit kan vanuit het populaire Hervey Bay, maar ook vanuit Rainbow Beach. Je huurauto kan mee op de veerboot. Heb je geen 4×4, dan kun je die voor een paar dagen huren in Hervey Bay.

Er is nog een optie om Fraser Island te bezoeken. Je kunt met je auto in een groepje over het eiland reizen. Zodat je geen zorgen hebt over de route, campings, hostels en meer. Deze tours zijn populair en eenvoudig online te boeken.

Let op:

Fraser Island is erg populair bij toeristen. Waardoor het hier erg druk kan worden. Probeer de schoolvakanties en weekenden te vermijden. Als je excursies gaat maken ga dan vroeg op pad. Zodat je de meeste andere wandelaars voor bent. Het maakt je kans om bijzondere dieren te spotten veel groter.

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen