Sydney

Wereldstad met onder meer het Opera House

Sydney in Australië is een relaxte stad, waar je heerlijk kunt acclimatiseren na een lange vlucht. Een paar dagen Sydney is ook zeker de moeite waard, je ziet al snel hoe de Aussies hier leven. Sydney is wel de grootste en oudste stad in Australië, maar niet de hoofdstad. Dat is Canberra.

De stad is eenvoudig te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden van Sydney liggen in de stad. Maar een deel ligt er net buiten. Dit zijn de leukste excursies voor je reis. Daarnaast heb ik deze attracties en tips.

Sydney is ideaal als startpunt voor je rondreis door Australië. En je moet natuurlijk het wereldberoemde Opera House bezoeken. Van dichtbij, maar ook vanaf een afstandje, met uitzicht op de haven. Al snel zul je meegaan in de rustige levensstandaard van de Australiërs.

Darling Harbour

Darling Harbour in Sydney.

De Darling Harbour ligt bij de beroemde Harbour Bridge. Deze wijk is om de gelijknamige haven gebouwd en zeer populair. Je kunt hier heerlijk een drankje doen, shoppen en lekker eten. Met name ’s avonds is het hier druk en gezellig. Ook vind je hier diverse musea, zoals Madame Tussauds en het Australisch Nationaal Maritiem Museum. Ook vind je hier Tall Ship James Craig, een historisch zeilschip uit 1874.

Sydney Opera House

Je kunt de stad alleen al bezoeken om het beroemde Sydney Opera House te zien. Overdag, maar ook ’s avonds als het heerlijk is verlicht. Kijk eens goed naar het dak. De witte dakpannen en de zon, of in ieder geval het licht, zorgen voor het overbekende effect.

Het gebouw is ontworpen door de Deense architect Jørn Utzon. Het ging pas in 1973 open, maar is al tientallen jaren een icoon. Sinds 2007 staat het op de lijst van Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bondi Beach

Bondi Beach in Sydney.

Een stad met een wereldberoemd strand. Zo kun je Bondi Beach in Sydney wel noemen. Het opvallend lange strand ligt in de wijk Bondi en is zeer populair bij surfers. Maar ook bij zonaanbidders, al moet je je wel goed insmeren door de hoge UV-straling. Het water is meestal lekker van temperatuur, maar kan ook fris zijn.

Circular Quay

Circular Quay is de plek waar de beroemde foto’s van de Opera House worden genomen. En waar je ook een goed zicht hebt op de immense Harbour Bridge en de diverse cruiseschepen die hier aanmeren.

Royal Botanic Gardens

Het Sydney Opera House vanaf het Royal Botanic Gardens.

Net naast Circular Quay vind je de Royal Botanic Gardens van de stad. De botanische tuinen zijn feitelijk een groot park. Waar je opvallend veel planten en struiken ziet die in Australië voorkomen.

Ook zie je hier veel vogels en opossums, en soort buideldier. Vanuit het park kun je lopen naar het lokaal bekende Mrs. Macqauries Point. Deze uitstekende rots geeft je een heerlijk beeld over de stad. Met de Opera House en Harbour Bridge in je frame.

King’s Cross

King’s Cross is de uitgaanswijk van Sydney. Hier zijn talloze restaurants, bars en clubs te vinden. Het is leuk om even te kijken, maar niet heel anders dan in andere steden.

Nieuwjaar in Sydney

Sydney is tevens de eerste wereldstad waar het nieuwe jaar wordt gevierd. En ook traditioneel gaat dit met opzwepende muziek. Wie zijn Oud & Nieuw eens aan de andere kant van de wereld wil vieren: op 31 december doen ze het weer. En het is echt wel een bijzonder feest. Nieuwjaar vieren aan de andere kant van de wereld; wie wil het niet?

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen