Waarom moet ik hier heen?

Bij Borgloon staat een doorzichtige kerk. Daarmee is het één van de meest bijzondere kerken ter wereld. Het lijkt op een optische illusie van een traditionele parochiekerk, maar het is een uniek kunstobject.

Een doorzichtige kerk, je moet er maar op komen. De maker van deze bijzondere kerk in België is Gijs Van Vaerenbergh. Langs een fietsroute in het dorpje Borgloon heeft hij in 2011 deze constructie van 30 ton staal en 2000 kolommen gebouwd.

Je ziet overduidelijke contouren van een kerk. Maar je kijkt er ook doorheen. Waardoor het een optische illusie lijkt. Maar het is een zeer slim kunstwerk, dat middenin de natuur staat. En waar je grait naar toe kunt om er van te genieten.

Kerk bij Borgloon
De inmiddels bekende kerk bij Borgloon. Jacqueline Maschino

Alles staat op een fundament van gewapend beton. Het kunstwerk is ‘Reading between the lines’ gedoopt. De reden daarvan is simpel, het is prachtig om te zien hoe het licht door het gebouw heen valt. Met name bij een zonsondergang krijg je bijzondere effecten.

Doorzichtige kerk in België
De doorzichtige kerk in België bij zonsondergang. Jacqueline Maschino

Hoe kom ik er?

Het kunstwerk is Reading between the lines genoemd. Wat wel een toepasselijke naam is. Het is te zien in het Belgische Borgloon, ter hoogte van Maastricht.

Corno’s reistips:

België is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. En op een steenworp afstand. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar België te regelen.

KerkenKunstwerken