Maastricht

Deze stad in het zuiden is Bourgondisch en gezellig met lekker eten en drinken

Maastricht in provincie Limburg is de meest zuidelijk gelegen stad van ons land. Waar het Bourgondische leven op straat ligt. Maar het is ook een stad met een rijk verleden. Waar je kunt genieten van het leven, maar vooral ook van de omgeving. Om je bezoek aan de stad en omgeving iets makkelijker te maken heb ik alle tips voor deze stad verzameld. Met bekende, maar ook minder bekende attracties en excursies. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Maastricht.

Dit is een populaire stad voor een dagje weg. Of een lang weekend. Waar je heerlijk kunt winkelen, maar ook het rijke verleden kunt ontdekken. Van de Romeinen tot en met het leven in de grotten van de hoogste berg van Nederland. Waar je lokale wijn kunt drinken. En genieten van het weer, dat hier net iets beter is dan in de rest van het land. De lokale bewoners zijn trots op hun parel van Limburg. En terecht. Je zult het zelf ontdekken als je hier rond loopt. Zuid-Limburg is een populaire regio. Dit komt met name door het heuvellandschap. En dan hoort Maastricht er ook wel bij. Deze stad is uniek in Nederland. In vele opzichten. 

Maastricht vanaf de Maas.

Het Vrijthof

Het Vrijthof is overbekend. Ga eens over dit plein lopen en kijk om je heen. Het imposante plein wordt omringd door talloze terrasjes en de Sint-Janskerk en de Sint-Servaaskerk. Het is een goede plek om een stadswandeling door Maastricht te beginnen. Alsook om de dag te eindigen in een van de cafeetjes en restaurants.

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is de meest opvallende kerk van Maastricht. Het is het symbool van de stad. Hij heeft namelijk een rode toren. Die je al van ver ziet. In de middeleeuwen kreeg de kerk de opvallende rode kleur. De Sint-Janskerk is gemaakt van mergel, dat redelijk poreus is. De bouwheren van de kerk gebruikten rood als een soort eigendomsbewijs. Deze zogeheten Kapittelheren van Sint Servaas lieten de kerk mede daarom rood verven. En om hem te beschermen tegen de elementen. Je kunt de kerk gratis bezoeken. Als je de toren wilt beklimmen moet je wel toegangsgeld betalen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Sint-Servaasbasiliek

De St. Servaaskerk in Maastricht.

De Sint-Servaasbasiliek is de oudste kerk van Nederland. Sommige delen stammen uit het jaar 560. Hij staat direct naast de Sint-Janskerk. Wat uniek is in Nederland. Deze imposante basiliek is vernoemd naar Sint-Servaas, de patroonheilige van Maastricht. Aangenomen wordt dat de kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas. De kerk alsook de kloostergangen zijn dagelijks geopend. Dit is wel tegen betaling.

Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek

De Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek is bijzonder. Dit museum herbergt talloze religieuze kunst van met name middeleeuwse edelsmeedkunst. Het museum is uniek in ons land. De Noodkist is het pronkstuk. Dit is een rijk versierde reliekschrijn van Sint-Servaas. Deze houten kist is bekleed met reliëfs van verguld koper. Je vindt hier onder meer ook de sleutel van Sint-Servaas. Dit is een siersleutel uit de 9e eeuw. In het museum is nog veel meer te ontdekken. 
Meer informatie: sintservaas.nl

Markt Maastricht

De markt van Maastricht.

De Markt is een plein in de binnenstad van Maastricht. Al eeuwenlang worden hier waren verhandeld. Mede daarom is hier ook het Stadhuis van Maastricht te vinden. Het is een heerlijk plein om rond te lopen en je te vergapen aan de fraaie gebouwen.

Helpoort

De Helpoort in Maastricht is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. Hij stamt uit de 13e eeuw. De Helpoort wordt ook wel de Twee Torens genoemd. Als je er bent begrijp je waarom. Deze toegangspoort was ooit onderdeel van de vestingmuur die de stad moest beschermen. De muren zijn gemaakt van kolenzandsteen, dat veel harder is dan mergel. Deze stenen werden eeuwenlang gewonnen in de groeve van het Geuldal nabij Epen. 
Adres: Sint Bernardusstraat 24b

Het Dinghuis

Het Dinghuis werd in de 15e eeuw gebouwd als gerechtsgebouw. Dit gebouw werd gebruikt als hooggerechtshof, maar ook als gevangenis. Terwijl de kelder een poppentheater was. De bijzondere naam stamt af van het Oud-Germaans; zoiets als ons huidig geding. Tegenwoordig zit de VVV er in en kun je hier allerhande informatie krijgen voor je bezoek aan de stad en omgeving.
Adres: Kleine Staat

Boekhandel Dominicanenkerk

Dominicanenkerk boekhandel. ©Bert Kaufmann

De boekhandel Dominicanen is bijzonder. En inmiddels beroemd. In 2006 opende deze boekhandel haar deuren in de voormalige Dominicanenkerk. Struinen door de ruim 85.000 boeken is heerlijk. Maar kijk ook vooral goed om je heen. Het decor is statig en toch sfeervol. Neem een kop koffie in de koffiebar en realiseer je dat je in een van de mooiste boekhandels ter wereld bent.
Adres: Dominicanerkerkstraat 1

Frontenpark

Het Frontenpark is een heerlijk stadspark aan de rand van de stad. Je loopt door de restanten van de vestingwerken van Maastricht. Het is opvallend groot en perfect om te wandelen. Hier krijgt de natuur de vrije hand, waardoor dit een andere park is dan in de meeste steden. 

Je kunt hier opvallend muurhagedissen zien. Een reptiel dat in de rest van Nederland zo goed als uitgestorven is. Ook de levendbarende hagedis vind je hier. Het oude huisje van de havenmeester in de Lage Fronten is nu een plek voor vleermuizen. Hier vind je ook een uitkijkpunt, waar je de ijsvogel kunt spotten met wat geluk.

Lekker overnachten in Maastricht

Om van deze stad te kunnen genieten is de nacht doorbrengen eigenlijk wel een must. zodat je lekker kunt eten en drinken, maar ook kunt relaxen. Ik heb het meerdere keren gedaan en vind het heerlijk. Je hebt een grote keuze aan gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en hostels, maar ook handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties in en rond Maastricht

Sint Pietersberg

De Sint-Pietersberg wordt wel de huisberg van Maastricht genoemd. Deze 171 meter hoge heuvel ligt net buiten de stad, op een half uurtje lopen. Dit is een heerlijke plek om te wandelen. Je hebt de keuze uit talloze wandelroutes. Waarbij je uitkijkt over de Maas en over delen van Maastricht, maar bijvoorbeeld ook over België. Deze wandelingen behoren volgens velen tot de mooiste die we in Nederland hebben.

Natuurlijk kun je ook de grotten in, onder leiding van een gids. Er zijn diverse rondleidingen, waaronder een met de step. Je krijgt veel informatie over hoe de grotten zijn ontstaan en hoe mensen de mergel wonnen. Maar ook over de unieke fossielen hier zijn gevonden. Waaronder die van mosasaurus een immens reptiel uit de tijd van de dinosaurussen. Ook is een tour naar Museum Zonneberg, inclusief de nagemaakte Nachtwacht. 

Fort Sint Pieter

Fort Sint Pieter.

Fort Sint Pieter ligt bovenop de Sint Pietersberg. In de 18e eeuw werd hij gebouwd om Maastricht en omgeving beter te kunnen beschermen. Het fort is recent gerestaureerd. Met een gids kun je een rondleiding volgen op en rond Fort Sint Pieter. En horen over de verhalen van de mensen die hier het fort moesten beschermen. 

Kazematten Maastricht

De Kazematten van de stad zijn tussen 1575 en 1825 gebouwd. Dit gebeurde aan de westkant in de grotten van de Sint Pietersberg. Deze gangen werden gebruikt om te schuilen, maar vooral ook om de vijand te verrassen. Het bijzondere is dat het merendeel van de 14 kilometer langen gangen is gegraven door vrouwen. In de Tweede Wereldoorlog weren de kazematten gebruikt om te schuilen voor de bombardementen van de Duitsers. 
Meer informatie: exploremaastricht.nl/rondleiding-kazematten-waldeck

Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum in Maastricht is bekend vanwege de krijtfossielen. Dit zijn fossielen die in de grotten van bijvoorbeeld de Sint Pietersberg zijn gevonden. Je vindt hier onder andere fossielen van de uitgestorven mosasaurus, een dinosaurus die in zee leefde. Toen dit deel van Nederland, en de rest van ons land, nog een oerzee was. 

Maar ook zijn hier resten gevonden van prognathodon, een zeedier die wel wat weg heeft van een mosasaurus. En je vindt hier de hadrosaurus, tot zover bekend de enige dinosaurus van Nederland. Ook zie je hier diverse fossielen van reuzenschildpadden, die in lokale mergelgroeves zijn ontdekt. Al is hier discussie over tussen wetenschappers.
Adres: De Bosquetplein 7 
Meer informatie: nhmmaastricht.nl 

Ruïne Lichtenberg

Ruïne Lichtenberg is bijzonder. Dit is volgens archeologen het oudste kasteelrestant van Nederland. Het was waarschijnlijk een zwaar beschermde woontoren. De fundamenten zijn uit de 10e eeuw. Wat ongekend oud is. De hogere delen, waaronder de toren, dateren uit de 12e en de 15 eeuw. Tegenwoordig is het een hoeve met een heerlijk zicht over het Maasdal. Je vindt de ruïne bij de ENCI-Groeve. 
Adres: Lichtenbergweg 2

ENCI-Groeve

Het blauwgroene meertje in de ENCI Groeve.

In de ENCI-groeve op de St. Pietersberg werd meer dan 100 jaar mergel gewonnen. In 2018 werd dit gestopt en sindsdien is het een natuurgebied. Al diverse keren broedde hier de grootste uilensoort in Nederland; de oehoe. Je kunt hier diverse wandelpaden volgen. Waardoor je deze groeve goed kunt beleven.

Er zijn twee ingangen: De trap vanaf het einde van de Luikerweg. Op de top vind je hier ook een uitkijkpunt. De trap heeft 108 treden. Ook kun je het gebied binnen vanaf Chalet d’n Observant. In de komende jaren wordt dit gebied verder ontwikkeld voor zowel natuur als recreatie.
Lees mijn artikel over de ENCI-Groeve

Eten en drinken in Maastricht

In Maastricht kun je andere gerechten bestellen dan in de rest van het land. 

  • Zoervleis; oftewel zuurvlees. Dit is een traditioneel Maastricht gerecht van paardenvlees. Al kan het ook met rundvlees. 
  • Tête de veau; kalfsvlees met champignons en een gebonden tomatensaus. het wordt vaak geserveerd met een koude schotel van gekookte eieren, augurken en broodjes.
  • Knien in ‘t zoer; konijn met marinade en stroop.
  • Bloedworst met appel; De bloedworst wordt gebakken, net als de appel. Dit kan zowel als los gerecht als op een broodje.

Parkeren in Maastricht

In het centrum zijn diverse parkeergarages, maar deze zijn duur. Een goedkoper alternatief is Park en Walk. Deze parkeerterreinen liggen op slechts 10 minuten lopen van het centrum. Je vindt ze onder meer aan de Cabergerweg, bij de Kennedybrug en de Noorderbrug.

Openbaar vervoer naar en in Maastricht

Je kunt eenvoudig met de trein naar Maastricht. Het Centraal Station ligt aan de oostkant van de Maas. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het Vrijthof. Je kunt ook met de stadsbus gaan. Een goed alternatief is een OV-fiets. Deze kun je eenvoudig op het station huren.

Meer artikelen over Zuid-Limburg