Las Lajas-basiliek

Kerk die half over een kloof is gebouwd. Met een unieke legende

De Las Lajas-basiliek is een bijzondere kerk in Colombia. Hij staat letterlijk in een steile kloof boven een rivier. De lokale naam is Santuario de Las Lajas, terwijl hij in het Engels Las Lajas Sanctuary wordt genoemd. Je kunt deze wonderlijke kerk eenvoudig bezoeken op je reis naar Cali.

De Las Lajas-basiliek is een bijzondere kerk die gedeeltelijk over een kloof is gebouwd. Daar is een bijzondere reden voor. Die goed past bij deze wonderlijke plek.

De legende van de Las Lajas-basiliek

Volgens de legende schuilden in 1754 een Indiaanse moeder en haar doofstomme dochter hier in de kloof voor een noodweer terecht. De dochter kreeg plots een verschijning van de maagd Maria, en begon voor het eerst in haar leven te spreken.

Als bewijs voor de gebeurtenis van de moeder met haar doofstomme dochter bleef er op de rotsen een schildering van Maria achter. Er werd een kleine kapel gebouwd, maar in 1916 werd begonnen aan de huidige kerk. 

Een van de sculpturen op de brug van de Las Lajas-basiliek.

De huidige basiliek

De basiliek werd tussen 1916 en 1949 gebouwd. De architectuur is neogotisch net opvallend witte sculpturen op de burg naar de kerk. In 1994 werd de kerk tot basilici minor verheven. Deze eretitel krijgt een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis.

Kabelbaan naar de basiliek

De kabelbaan bij de Las Lajas-basiliek.

Je kunt met een kabelbaan door de kloof. Waarbij je fraaie uitzichten hebt op de steile kloof, de rivier en uiteindelijk ook de basiliek. De Teleférico Santuario De Las Lajas is populair bij toeristen.

Hoe kom ik er?

Je vindt de Las Lajas-basiliek in de Colombiaanse stad Ipiales. Vanuit de stad kun je er naar toe lopen. Of de cable car pakken.

Wat is de beste tijd om de Las Lajas-basiliek te bezoeken?

Hou er rekening mee dat het hier druk kan worden. Met toeristen, maar ook met de lokale bevolking die de kerk wil bezoeken. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan. In de avond is de kerk fraai verlicht. wat ook perfect is voor foto’s.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Colombia

Lees mijn Tips

alle 10 artikelen over Colombia

Bekijk alle artikelen