Rotstekeningen van Serranía La Lindosa

In de Amazone zijn 12.500 jaar oude tekeningen ontdekt van mensen, dieren en zelfs mammoeten

In de Amazone jungle van Serranía La Lindosa vind je kilometerslange rotstekeningen van de bewoners. In 2019 werden in het gebergte duizenden rotstekeningen van de eerste bewoners van dit deel van Colombia ontdekt. Volgens geleerden zijn de tekeningen minstens 10.000 jaar oud. De duizenden tekeningen zijn van mensen, dieren en zelfs eeuwen geleden uitgestorven dieren. en, de tekeningen zijn in een opvallend goede staat.

Colombiaanse onderzoekers werken hier samen met wetenschappers van de Universiteit van Exeter uit Engeland. Zij willen achterhalen wanneer de eerste mens in de Amazone leefde. Sommige geleerden noemen de plek al de Sixtijnse Kapel van de Amazone. De tekeningen zijn over een lengte van maar liefst 13 kilometer gemaakt.

De Rotstekeningen van Serranía La Lindosa.

Een kijkje in het leven 12.000 jaar geleden

Waardoor deze plek een unieke kijk in hun leven geeft. En we dus nu veel meer weten over het leven in dit gebied. Waarbij het opvalt dat hier bijvoorbeeld paarden leefden, maar ook herten, tapirs, alligators, vleermuizen, apen en stekelvarkens.

Maar je ziet hier ook uitgestorven dieren als kameelachtigen en opvallend grote luiaards. Maar ook dieren die geen naam hebben. Deze dieren stierven uiteindelijk uit. Waarschijnlijk door een immense vulkaanuitbarsting. 

De rotswand in Serranía La Lindosa in Colombia.

Volgens geleerden hebben indianen die hier destijds leefden de tekeningen op een steile rotswand gemaakt. De tekeningen zijn met veel oog voor detail gemaakt. Zo kun je onder meer haar zien bij een paard. Het bewijst dat mensen hier leefden samen met zogeheten Megafauna. Die overal ter wereld zijn uitgestorven.

Serranía La Lindosa was lang afgesloten

Dit deel van Colombia was lang in handen van het communistische en zwaar bewapende FARC. Hierdoor was onderzoek lang niet mogelijk. Inmiddels is het gebied beschermd als cultureel erfgoed. En als je de foto’s ziet dan wil je deze plek bezoeken.

Je vindt hier ook veel nog niet vertaalde rotstekeningen.

Kun je als bezoeker Serranía La Lindosa bezoeken?

Er zijn plannen om de rotstekeningen in Serranía La Lindosa te openen voor het publiek. Maar daarvoor moeten nog wel enkele faciliteiten worden gebouwd. Al is de verwachting dat het snel open kan voor toeristen die de wonderlijke tekeningen willen zien.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

alle 10 artikelen over Colombia

Bekijk alle artikelen