Rincon de la Vieja Nationaal Park

Actief vulkaangebied met heetwaterbronnen, zwavelmeren en borrelende modderpoelen

Rincon de la Vieja National Park in Costa Rica is ruig vulkaanlandschap. Waarbij je een kijkje krijgt in de keuken van het ontstaan van Costa Rica. Dit zijn de beste tips voor jouw bezoek aan Rincon de la Vieja.

Het park is al eeuwenlang een actief natuurgebied. Hier zie je hoe je een vulkaan op allerlei manieren kunt beleven. Via heetwaterbronnen, stoompluimen en hete modder dat op talloze plaatsen borrelt.

Dit park is anders dan de meeste nationale parken in het land. Hier ligt de nadruk niet op het bewonderen van de regenwouden, de stranden en de dieren die er leven. Dit natuurgebied is ingesteld om de vulkaan Rincon de la Vieja te beschermen. Al zag ik er nog wel wat toekans, een nieuwsgierige neusbeer, diverse papegaaien en opvallend veel vlinders. Oh, en opvallend weinig toeristen. Dit park behoort niet tot de meest bekende nationale parken van Costa Rica en wordt dus vaak overgeslagen. Lees hier over de verschillende bezienswaardigheden en wandelroutes.

Santa Maria en Las Pailas

Het park is opgedeeld in twee sectoren. Santa Maria en Las Pailas. Las Pailas in het zuiden is het meest populair. Waarschijnlijk omdat dit deel het dichtst bij de stad Liberia ligt. Waardoor dit deel het meest toegankelijk is. Als je naar Santa Maria gaat is dit dus een stuk rustiger. Wat veel voordelen heeft, al is dit deel ook een minder ontwikkeld. Maar als je van avontuur houdt is het perfect.

Sendero Las Pailas (3 km)

De Sendero Las Pailas is een wandelroute in het zuidelijk gelegen deel van het park. Waarbij je langs allerlei borrelende modderpoelen en stoomgeisers loopt. Met vaak opvallend gekleurde stenen door alle mineralen, ijzers en dergelijks in het hete water. De meeste bezienswaardigheden liggen midden in het regenwoud. Waaronder een seizoenswaterval, die alleen in het regenseizoen te zien is. 

Ik was er na een fikse regenbui en werd bijna weggeblazen door de waterval. Wat een geweld, ik was er stil van. Ten eerste door de het vele water. Ten tweede door het natuurschoon, dat hier opvallend veel voorhanden is.

De tijdelijke waterval na een fukse regenbui. ©Corno van den Berg

Blue Lake en La Cangreja Waterval (9,6 km)

Als je een grotere uitdaging zoekt is de Blue Lake en La Cangreja Waterval wandeling zeer geschikt. Je loopt door diverse soorten landschap, zoals droog regenwoud en open savannelandschap. Het pad is goed aangegeven en niet moeilijk. Bij de Blue Lake (blauwe meer) valt de Cangreja waterval zo’n 30 meter naar beneden. Het is een goede plek om te zwemmen en om af te koelen, al is het eigenlijk niet toegestaan. 

Er is een tweede waterval: Escondido. Deze is kleiner en volgens velen minder mooi. Als je deze route erbij neemt kom je in totaal op bijna 20 kilometer wandelen. Aan jou de keus. Ook deze wandelingen vind je in het zuidelijk deel van het park.

Top van de vulkaan wandeling (16,6 km)

Tot 2013 kon je naar de krater van de vulkaan klimmen. Deze is gevuld met regenwater en is maar liefst 700 meter breed. Maar deze route is dicht vanwege toegenomen vulkanische activiteit. De wandeling is ongeveer zeven uur lang en op sommige plekken erg steil. De verwachting is niet dat deze wandelroute binnenkort weer open gaat. Deze moet je dus even laten schieten.

Modderpoel Rincon de la Vieja. ©Corno van den Berg

Heetwaterbronnen om in te zwemmen

Net buiten het park liggen diverse warmwaterbronnen, waar je kunt zwemmen. Weliswaar tegen betaling, dat wel. Een van de meest bekende is Hotel Hacienda Guachipelin, waar je ook kunt overnachten. De hot springs liggen naast de rivier waar je een heerlijk uitzicht hebt over het regenwoud.

Het regenseizoen

Hou er rekening mee dat in het regenseizoen de watervallen erg groot zijn. Al is het water niet blauw maar bruin van het vele regenwater dat in de waterval stroomt.

Hoe kom ik bij Rincon de la Vieja?

Het natuurpark ligt relatief dichtbij de stad Liberia; het is maar 35 minuten rijden. Terwijl de populaire Arenal-vulkaan op 1,5 uur rijden ligt. En het Monteverde nevelwoud op ruim twee uur rijden.

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen