blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Eland

Grootste hertensoort in Noord-Amerika en Europa

De eland is een graag geziene gast bij wandelaars en natuurliefhebbers. Deze dieren ogen wat log, maar kunnen ongekend snel zijn. En elegant met hun machtige gewei. Je kunt ze op talloze plekken tegen komen.

De eland is een groot uitgevallen hert. En ja, dit dier is dezelfde soort in de Verenigde Staten, Canada als bij ons in met name in het noordelijk deel van Europa rondloopt. Met wat geluk kom je ze vanzelf tegen als je daar rondreist. Ze worden het meest gezien bij meren. Of in de buurt daar van.

Hoe herken je een eland?

Een eland ziet er anders uit dan bijvoorbeeld een edelhert. Het immense gewei van de mannetjes valt het meest op, zeker in het najaar als het is volgroeid. Ook hun grote mond en neus vallen op. Ze eten voornamelijk jonge takken van bomen als de grove den, maar ook schors staat op het menu. Daarom kun je ze tegen komen terwijl ze op hun gemak zitten te eten.

Beste tijd om elanden te zien

Elanden zijn schuwe dieren. De meeste elanden worden in de vroege ochtend en late namiddag gezien. Dit zijn dus de beste momenten om op pad te gaan. Al worden ze ook wel overdag gezien.

Maar deze dieren hebben dezelfde kleur als een boomstam. En in een bos zie je maar zo over het hoofd. Totdat ze plots bewegen. Rij dus rustig en hou altijd je ogen goed open. Want deze dieren hebben de neiging plotseling over te steken.

Een ontmoeting met een eland vergeet je niet snel. Ten eerste omdat ze groter zijn dan je denkt. Ten tweede omdat je geen ongeluk met deze dieren wilt krijgen. Pas wel op. Een aanrijding met een eland levert veel schade op. Zowel voor het dier als je auto.

Je kunt eenzame mannetjes zien die door de bossen lopen. Maar ook moeders met jongen. Die hun jongen zullen verdedigen als je te dichtbij komt. De Engelse naam is moose, al wordt soms abusievelijk ook elk gebruikt. Waardoor verwarring kan ontstaan als je met een gids op pad bent bijvoorbeeld. De Latijnse naam is alces alces.

Beste plekken om een eland te zien