Waarom moet ik dit dier zien?

De eland is een graag geziene gast bij wandelaars en natuurliefhebbers. Deze dieren ogen wat log, maar kunnen ongekend snel zijn. En elegant met hun machtige gewei. Je kunt ze op talloze plekken tegen komen.

De eland is een groot uitgevallen hert. En ja, dit dier is dezelfde soort in de VS, Canada als bij ons in met name Noord-Europa rondloopt. Met wat geluk kom je ze vanzelf tegen als je daar rondreist. Al worden de meeste dieren in de vroege ochtend en late namiddag gezien. Hou dus altijd je ogen goed open, want een eland op de weg vergeet je niet snel.

Hoe herken je een eland?

Een eland ziet er anders uit dan bijvoorbeeld een edelhert. Het immense gewei van de mannetjes valt het meest op, zeker in het najaar als het is volgroeid. Ook hun grote mond en neus vallen op. Ze eten voornamelijk jonge takken van bomen als de grove den, maar ook schors staat op het menu. Daarom kun je ze tegen komen terwijl ze op hun gemak zitten te eten.

De Engelse naam is moose, al wordt soms abusievelijk ook elk gebruikt. Waardoor verwarring kan ontstaan. De Latijnse naam is alces alces.
 

De beste plekken om de eland te zien: