blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Fulufjället National Park

Een beroemde berg in het hart van Zweden, met de hoogste waterval

Fulufjället National Park in Zweden is een heerlijk natuurgebied om te wandelen. De naam van het park komt van de berg Fulufjället in het park. Deze berg is feitelijk de eerste die je vanuit het zuiden van Zweden tegen komt op weg naar het noorden. Hij is 1.044 meter hoog. Feitelijk is het een zandsteenplateau van ruim 9 miljoen jaar oud.

Dit natuurgebied met meren en watervallen ligt op de grens met Noorwegen. Het gebied is bergachtig met een grote rijkdom aan dieren en planten. Dit zijn de drie bezienswaardigheden van Fulufjället National Park.

Njupeskär Vattenfall

Het park is onder meer bekend vanwege de Njupeskär Vattenfall; de hoogste waterval van Zweden. De Njupeskär is in totaal 93 meter hoog; in vrije val valt het water van de Njupeskär-waterval 70 meter naar beneden. De waterval wringt zich een weg tussen de rotsen door. Met name in het voorjaar is hij zeer indrukwekkend door het vele smeltwater.

Old Tjikko

Old Tjikko in Fulufjallet. ©Corno van den Berg

Een ander fenomeen is Old Tjikko. Volgens wetenschappers is het de oudste spar ter wereld. Deze boom is ruim 9000 jaar oud, al is dat moeilijk te zien. De boom heeft een kleine stam; deze is slechts zo’n 600 jaar oud. Het gaat om de vertakkingen op de bodem, die veel ouder zijn. Het is bomen hier de enige manier om te overleven in deze harde omstandigheden. Waarbij de zomer en winter extreem zijn.

Bezoekerscentrum Naturum

Het bezoekerscentrum Naturum is ideaal om meer te weten te komen over het park, zoals de diverse seizoenen. Maar ook alles over het uitgebreide dieren- en plantenleven, zoals over de bessen die je hier in de zomer kunt plukken en proeven. Maar ook is veel informatie te vinden over de talloze wandelingen die mogelijk zijn.

Hiken in Fulufjallet. ©Corno van den Berg

Welke dieren kan ik zien in Fulufjället?

Dieren die je in Fulufjället National Park tegen kunt komen zijn onder meer: Europese bruine beer, wolf, Europese lynx en veelvraat (allemaal zeer kleine kans om te zien). Ook leven hier kleinere roofdieren als steenmarter, hermelijn, lemming en vos. De eland loopt hier ook rond en wordt vaker gezien. Net als de giervalk, die je bij de Njupeskär kunt zien. 

Bijzondere vogels die hier relatief vaak worden gespot zijn: sneeuwuil, steenarend, taigagaai, regenwulp, waterspreeuw, korhoen, auerhoen, blauwe kiekendief, dwerguil, sperweruil en ruigpootuil. Ook beflijster, toppereend en grauwe franjepoot worden door vogelliefhebbers geregeld gezien.

Zonsopgang. ©Corno van den Berg

Wandelen in Fulufjället

In totaal is er in Fulufjället zo’n 140 kilometer aan gemarkeerde paden te vinden. Goed voor een wandeling van een paar uur tot een paar dagen. Of een week. De meest populaire is die naar de Njupeskär-waterval. De speciale cabins in het park zijn ideaal voor een overnachting.

Het park bestaat sinds 2002 en heeft dus pas relatief kort een beschermde status. Maar omdat het merendeel rots, veenmos en heide is kan de mens er weinig mee. En werd het gebied door mensen juist gemeden. Het natuurpark ligt in Dalarna in Midden-Zweden, op de grens met Noorwegen. In Noorwegen gaat het park over in het Noorse Fulufjellet Nationaal Park. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zweden

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Zweden

Bekijk alle artikelen