blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Fulufjället National Park

Een beroemde berg in het hart van Zweden, met de hoogste waterval

Fulufjället National Park in Zweden is een heerlijk natuurgebied om te wandelen. Al vind je hier ook de hoogste waterval. De naam van het park komt van de gelijknamige berg in het park. Dit zijn de drie unieke bezienswaardigheden van Fulufjället National Park.

Dit natuurgebied met bergen, meren, moerassen en watervallen, die je eenvoudig zelf kunt ontdkeken. Het gebied is bergachtig met een grote rijkdom aan dieren en planten. Dit is ruig Zweden. 

De berg Fulufjället

Deze berg is de eerste berg die je vanuit het zuiden van Zweden ziet op weg naar het noorden. De Fulufjället berg  is 1.044 meter hoog. Feitelijk is het een zandsteenplateau van ruim 9 miljoen jaar oud. Je kunt de berg beklimmen, zoals veel Zweden doen. 

Njupeskär Vattenfall

Het park is onder meer bekend vanwege de Njupeskär Vattenfall (zie openingsfoto). Dit is de hoogste waterval van Zweden. De Njupeskär is in totaal 93 meter hoog; in vrije val valt het water van de Njupeskär-waterval 70 meter naar beneden. De waterval wringt zich een weg tussen de rotsen door. Met name in het voorjaar is hij zeer indrukwekkend door het vele smeltwater.

Old Tjikko

Old Tjikko in Fulufjallet. ©Corno van den Berg

Een ander fenomeen is Old Tjikko. Volgens wetenschappers is het de oudste spar ter wereld. Deze boom is ruim 9000 jaar oud, al is dat moeilijk te zien. De boom heeft een kleine stam; deze is slechts zo’n 600 jaar oud. Het gaat om de vertakkingen op de bodem, die veel ouder zijn. Het is bomen hier de enige manier om te overleven in deze harde omstandigheden. Waarbij de zomer en winter extreem zijn.

Bezoekerscentrum Naturum

Het bezoekerscentrum Naturum is ideaal om meer te weten te komen over het park, zoals de diverse seizoenen. Maar ook alles over het uitgebreide dieren- en plantenleven, zoals over de bessen die je hier in de zomer kunt plukken en proeven. Maar ook is veel informatie te vinden over de talloze wandelingen die mogelijk zijn.

Hiken in Fulufjallet. ©Corno van den Berg

Welke dieren kan ik zien in Fulufjället?

Dieren die je in Fulufjället National Park tegen kunt komen zijn onder meer: Europese bruine beer, wolf, Europese lynx en veelvraat (allemaal zeer kleine kans om te zien). Ook leven hier kleinere roofdieren als steenmarter, hermelijn, lemming en vos. De eland loopt hier ook rond en wordt vaker gezien. Net als de giervalk, die je bij de Njupeskär kunt zien. 

Bijzondere vogels die hier relatief vaak worden gespot zijn: sneeuwuil, steenarend, taigagaai, regenwulp, waterspreeuw, korhoen, auerhoen, blauwe kiekendief, dwerguil, sperweruil en ruigpootuil. Ook beflijster, toppereend en grauwe franjepoot worden door vogelliefhebbers geregeld gezien.

Zonsopgang. ©Corno van den Berg

Wandelen in Fulufjället

In totaal is er in Fulufjället zo’n 140 kilometer aan gemarkeerde paden te vinden. Eerlijk is eerlijk, ik moest af en toe wel even zoeken naar de volgende markering. Ik neem daarom altijd een kompas mee, zodat ik de juist richting kan volgen. Deze wandelroutes zijn goed voor een wandeling van een paar uur tot een paar dagen. Of een week. De meest populaire is die naar de Njupeskär-waterval. 

Geschiedenis van Fulufjället National Park

Het park bestaat sinds 2002 en heeft dus pas relatief kort een beschermde status. Maar omdat het merendeel rots, veenmos en heide is kan de mens er weinig mee. En werd het gebied door mensen juist gemeden. Het natuurpark ligt in Dalarna in Midden-Zweden, op de grens met Noorwegen. In Noorwegen gaat het park over in het Noorse Fulufjellet Nationaal Park.

Overnachten in speciale hutten

In het nationaal park zijn 15 speciale hutten waar je kunt slapen. Deze dien je wel vooraf te boeken, maar hou er rekening mee dat ze zeer gewild zijn. Ik merkte tijdens mijn bezoek dat de hutten basic zijn ingericht. Je moet van alles zelf meenemen, zoals eten en drinken. Daarnaast is het verplicht om niets achter te laten, dus al je afval moet mee terug.

Meer informatie op de officiële site

Kamperen in Fulufjället National Park

Zweden staat bekend om zijn wildkamperen. Logischerwijs is dit ook in dit nationaal park toegestaan, maar dan wel in zones I, II en III. Dit houdt in dat je niet bij de belangrijkste bezienswaardigheden kunt kamperen. Wat op zich niet erg is, juist de plekken die zijn aangewezen zijn vaak opvallend rustig. Check vooraf alle regels om te kamperen op deze website.

Overnachten in hotels

Ik heb ook overnacht in een van de weinige hotels net buiten het park. Hierdoor kun je in de avond lekker relaxen en weer vroeg op pad de volgende dag. Er zijn ook diverse vakantiewoningen die je kunt huren. Hou er wel rekening mee dat ze snel volgeboekt zijn, dus wees er op tijd bij.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zweden

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Zweden

Bekijk alle artikelen