blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Banff National Park

Het beroemde gezicht van de Rocky Mountains

Banff National Park is een natuurgebied in het westen van Canada. Het is vooral beroemd door het ruige landschap van de Rocky Mountains. Hier kun je wandelen in de bergen, langs meren en gletsjers en kun je talloze wilde dieren tegen komen. In dit artikel vind je informatie over de leukste excursies en tours in het park. Dit zijn de bezienswaardigheden van Banff National Park.

Welkom in het oudste nationaal park van Canada. Al op 25 november 1885 zagen de lokale bewoners in dat dit deel van de wereld moest worden beschermd. Het natuurpark kreeg in eerste instantie de naam Hotsprings Reserve. Maar de talloze warmwaterbronnen zijn inmiddels niet meer de grote trekpleisters. Banff National Park is inmiddels voor velen het gezicht van de Rocky Mountains. Wat met name komt door de steile bergen, de uitgestrekte bossen en talloze kristalblauwe meren.

Hoeveel dagen heb ik nodig voor Banff?

Veel mensen bezoeken Banff net iets te kort. Waardoor ze keuzes moeten maken. Deze zijn niet makkelijk, aangezien het aantal mooie plekken in Banff National Park erg groot is. Als je minimaal twee meren wilt bezoeken en een excursie op de gletsjer wilt doen heb je twee volle dagen nodig. Als je ook nog een van de vele wandelingen wilt doen is een minimum van drie dagen mijn advies. Ik ben er zes dagen geweest, omdat ik zoveel mogelijk wilde zien. En dan nog lukte dat niet. Dit zijn de belangrijkste en mooiste attracties.

Lake Louise

Lake Louise in Banff NP is het meest gefotografeerde meer van de Rockies in Canada.

Het wereldberoemde Lake Louise is een meer in Banff National Park. Je kunt er goed wandelen, maar ook zwemmen (als je durft). Doordat de toevoer van water naar het meer varieert, varieert ook de kleur van het water. Het kan felblauw, maar ook gitzwart zijn. Ik vind het niet het mooiste meer van Banff, maar je moet hem wel hebben gezien.
Lees mijn artikel over Lake Louise

Moraine Lake

Moraine Lake in Canada is een felblauw meer dat wordt gevoed door gletsjerwater.

Moraine Lake is een bergmeer, dat vaak als mooiste van dit immense natuurgebied wordt beschouwd. Het meer ligt op 14 kilometer van het beroemde dorp Lake Louise en is eenvoudig te bezoeken. Ook kun je hier goed wandelen en kajakken op het opvallend blauwe water. Ik heb het gedaan en was er stil van.
Lees mijn artikel over Moraine Lake

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Peyto Lake

Peyto Lake in Canada.

Zie jij ook de kop van een vos? Het is de vraag die iedereen stelt bij Peyto Lake. En ja, dit meer behoort tot de mooiste meren op aarde. De ligging, maar ook de vreemde vorm zorgt ervoor dat je dit meer moet zien. Al kun je hier nog meer activiteiten doen.
Lees mijn artikel over Peyto Lake

Icefields Parkway

Icefields Parkway is de mooiste autoroute van Canada.

De Icefields Parkway is een 230 kilometer lange weg die dwars door Banff en Jasper National Park loopt. Neem de tijd voor deze route, de bergweg heeft als naam Highway 1. De weg biedt talloze attracties onderweg. En je kunt altijd een dier tegen komen, of meerdere. Zeker als je vroeg op pad gaat.
Lees mijn artikel over de Icefields Parkway

Columbia Icefield

Columbia Icefield in Canada is een enorm ijsveld in de Rocky Mountains en kun je op diverse manieren kunt ontdekken.

De ijsmassa van het Columbia Icefield is ongekend fraai. Deze gletsjer ligt op de grens van Banff National Park en Jasper National Park. Dit ijsveld ligt aan de beroemde Icefields Parkway. En is dus via de weg eenvoudig te bezoeken. Er zijn talloze excursies die je kunt doen. De meest bekende is met een speciale truck het ijs op, waarna je uit mag stappen. Neem de tijd voor deze unieke belevenis.
Lees mijn artikel over het Columbia Icefield

Athabasca Glacier

Athabasca Glacier is de meest bekende en toegankelijke gletsjer van de Rockies in Canada.

De Athabasca Glacier is een van de uitlopers van het immense Columbia Icefield. De ijsmassa is de absolute attractie van het befaamde Banff National Park. De Athabasca-ijstong is zo’n 6 km lang en tussen de 90 en 300 meter breed. In de afgelopen 125 jaar is deze gletsjer de helft minder dik geworden.
Lees mijn artikel over de Athabasca Glacier

Bow Lake

Zo mooi is Bow Lake bij zonsopgang.

Het minder bekende Bow Lake is een van de grootste meren van Canada. Je rijdt er langs als de Icefield Parkway af rijdt. De meeste mensen stoppen niet, maar dat is zonde. Dit meer wordt gevoed door het smeltwater van de Bow Glacier en is met name vroeg op de dag en in de avond zeer fraai.

Kamperen in Banff National Park

De beste manier om Banff the beleven is in een tent of camper. Kamperen is alleen toegestaan in de aangewezen gebieden. Je moet een toegangspas voor het nationale park hebben en een reservering hebben om te kunnen kamperen op een Parks Canada-plaats. Dit kun je online regelen.
Meer informatie op de officiële website

Is kamperen gevaarlijk?

Bij het kamperen kunnen allerlei dieren bij de tent verschijnen, ook als je op een camping staat. Ik had stinkdieren en wasberen, die even kwamen kijken. Het is verstandig eten en levensmiddelen niet in de tent of auto te bewaren. Je kunt speciale metalen containers gebruiken waarin je alles goed verpakken. Ter plekke kun je meer informatie verkrijgen over hoe je veilig kunt kamperen.

Hotels in en bij Banff National Park

In dit natuurgebied moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan een verblijf van minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je eenvoudig kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakantieperiodes zijn veel hotels volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Wandelen in Banff National Park

Wandelen in Banff National Park. ©Unsplash

Wandelen in dit immense natuurgebied is de beste manier om het gebied te verkennen. Het natuurgebied biedt talloze wandelmogelijkheden. De meeste wandelroutes variëren van korte en gemakkelijke paden tot meerdaagse trekkings. Ik heb de 10 mooiste verzameld, ze hebben een lengte van enkele uren tot complete dagen.
Lees mijn artikel over Wandelen in Banff National Park

Waarom zijn de meren van Banff zo blauw?

De oorzaak van de felblauwe meren is volgens wetenschappers simpel te verklaren. Gletsjers schuren met hun gewicht allerlei sediment van de rotsen af, dat met de rivier wordt meegevoerd. Als het tot rust komt in het meer drijft het bijna aan de oppervlakte. Dit sediment absorbeert alle kleuren, behalve groen en blauw. En dat is dus precies wat je ziet. De intensiteit van de kleur verschilt van dag tot dag. Het water is ook van belang voor de vele wilde dieren die je kunt ontmoeten.

Welke dieren leven in Banff National Park?

Jonge bruine beren in Banff National Park.

Het massieve landschap is hier tastbaar, net als de bijbehorende flora en fauna. Zo lijkt het althans. Ik ben hier twee keer geweest en heb talloze dieren gespot. Sommige dieren zag ik van ver weg, maar vaak ook kon ik ze van dichtbij observeren. Diverse dieren kunnen hier makkelijk worden gezien. Zoals eland, wapiti, sneeuwgeit, dikhoornschaap, coyote en zelfs wolf. Je hebt hier een grote kans om zowel de zwarte beer als de bruine beer te zien. Deze roofdieren worden met name langs de weg gespot, al klinkt dat niet echt logisch.

Boek je excursie online

Wat is de beste tijd om Banff National Park te bezoeken?

Voorjaar

Het gehele jaar door zijn in het park veel dieren te zien, maar in het voorjaar trekken veel dieren er op uit. Om bijvoorbeeld eten te zoeken na een lange winterslaap, zoals de beren, die dan veel bessen zoeken. Ook gaan ze vaak op pad om een partner te zoeken. Het hoogseizoen begint in mei als de bloemen beginnen te bloeien. Het is dan ook ideaal wandelweer, terwijl je ook wilde dieren zult zien.

Zomer

Dit is de drukste periode wat toeristen betreft. Ook nu kun je nog veel dieren tegen komen, maar je ziet ook veel toeristen. Dit duurt tot en met september. Dan zijn er opvallend veel dagjesmensen en veel Amerikanen die dan ook vakantie hebben. het is slim om dan vroeg op de dag op pad te gaan. Veel dieren zijn dan actief.

Herfst

De Indian Summer, zoals het vallen van de blaadjes wordt genoemd, is ook in dit deel van Canada te zien. Hierdoor is de sfeer in het park totaal anders dan in de andere seizoenen. Dit is een heerlijke tijd, omdat ook veel dieren actief zijn.

Winter

Ook in de winter is een behoorlijk deel van het park bereikbaar. Wel kan het hier in de wintermaanden erg koud worden, tot ver onder nul. Waardoor de beleving totaal anders is. Maar het is wel erg bijzonder.

Hoe is Banff ontstaan?

Deze bergen zijn relatief jong; wetenschappers schatten dat ze tussen 50 en 120 miljoen jaar oud zijn. Geregeld komen oudere rotsformaties aan de oppervlakte. Zoals bij de diverse plekken met fossielen. Het is moeilijk voor te stellen, maar een groot deel van de Rocky Mountains waren ooit een immense zee. Op zo’n 100 meter hoogte in de Walcott- en Raymondsteengroeven zijn tientallen fossielen gevonden van de meest vreemde zeedieren.

Locatie van Banff National Park

Banff ligt in de provincie Alberta, in het westen van Canada. Het ligt naast andere bekende natuurparels als Jasper National Park en Yoho National Park aan. De drie parken behoren tot de populairste trekpleisters voor natuurliefhebbers. Eerlijk is eerlijk, deze national parken zijn essentieel voor het populaire rondje door het Westen van Canada met de huurauto. Banff ligt op slechts 1,5 uur rijden van de stad Calgary.

Let op!

In hartje zomer kan het op de wegen in Banff National Park erg druk zijn. Wie alleen wil zijn moet dan gaan wandelen, het liefst kies je een langere wandeling.

Als je een bruine beer (of wolf of poema) tegenkomt bij het wandelen is het erg oppassen. Maak zoveel mogelijk kabaal om de dieren weg te jagen. Het is handig om met meerdere mensen op pad te gaan. bij een Bear Encounter is het verstandig zoveel mogelijk kabaal te maken. Als je een beer verrast en te dichtbij bent is het verstandig je dood te houden. Hier zijn wel ijzeren zenuwen voor nodig.

Meer artikelen over Banff National Park