Waarom moet ik hier heen?

Banff National Park is voor velen het gezicht van de Rocky Mountains. De bergen en talloze kristalblauwe meren zijn het leefgebied van dieren als zwarte beer, grizzlybeer, wolf, eland en veel meer. Een ideaal wandel- en kampeergebied.

Banff National Park is wereldberoemd vanwege het woeste Rocky Mountains landschap met bergen, meren gletsjers en talloze wilde dieren als bewoners.

Banff en omgeving heette vroeger Hotsprings Reserve. Dit is het oudste nationaal park van Canada. De talloze warmwaterbronnen zijn inmiddels niet meer de grote trekpleisters. En niet alleen omdat de geisers in Yellowstone indrukwekkender zijn. De broertjes Banff en Jasper behoren tot de populairste trekpleisters voor toeristen.

Het massieve landschap is hier tastbaar, net als de bijbehorende flora en fauna. Zo lijkt het althans. Diverse dieren kunnen hier makkelijk worden gezien en relatief dicht worden benaderd. Zoals eland, wapiti, sneeuwgeit, dikhoornschaap en zelfs wolf en zwarte en bruine beer.

Het hart van het gebied wordt gevormd door de Columbia Icefields, de grootste ijsvlakte van het Noord-Amerikaanse continent. Volgens wetenschappers is de ijsmassa in de afgelopen 125 jaar anderhalve kilometer kleiner geworden. Het is in die jaren de helft van zijn volume kwijtgeraakt.

Het Columbia Icefield in Banff. Paul Gorbould

De gletsjers leveren water aan maar liefst drie zeeën: de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. Maar het ijs voedt ook meren, zoals Lake Louise. Dit meer is beroemd vanwege zijn opvallende blauw/groene kleur.

De oorzaak is als volgt: gletsjers schuren met hun gewicht allerlei sediment van de rotsen af, dat met de rivier wordt meegevoerd. Als het tot rust komt in het meer drijft het bijna aan de oppervlakte. Dit sediment absorbeert alle kleuren, behalve groen en blauw. De intensiteit van de kleur verschilt van dag tot dag.

Deze bergen zijn relatief jong; wetenschappers schatten dat ze tussen 50 en 120 miljoen jaar oud zijn. Geregeld komen oudere rotsformaties aan de oppervlakte. Zoals bij de fossielenbedden. Het is moeilijk voor te stellen maar een groot deel van de Rocky Mountains waren ooit een immense zee. Op zo’n 100 meter hoogte in de Walcott- en Raymondsteengroeven zijn tientallen fossielen gevonden van de meest vreemde zeedieren.

Beste tijd voor Banff National Park:

Voorjaar
Het gehele jaar door zijn hier veel dieren te zien, maar in het voorjaar trekken veel dieren er op uit. Om bijvoorbeeld eten te zoeken na een lange winterslaap, zoals de beren, maar ook om een partner te zoeken. Het hoogseizoen begint in mei als de bloemen beginnen te bloeien. Het is dan ook ideaal wandelweer.

Zomer
Dit is de drukste periode. Ook nu kun je nog veel dieren tegen komen, maar je ziet ook veel toeristen. Dit duurt tot en met september. Dan zijn er opvallend veel dagjesmensen en veel Amerikanen die dan ook vakantie hebben.

Herfst
De Indian Summer, zoals het vallen van de blaadjes wordt genoemd, is ook in dit deel van Canada te zien. Hierdoor is de sfeer in het park totaal anders dan in de andere seizoenen.

Winter
Ook in de winter is een behoorlijk deel van het park bereikbaar. Wel kan het hier in de wintermaanden erg koud worden, tot ver onder nul.

Let op!

In hartje zomer kan het op de wegen in Banff National Park erg druk zijn. Wie alleen wil zijn moet dan gaan wandelen, het liefst een langer stuk.

Bij het kamperen kunnen allerlei dieren bij de tent verschijnen, ook als je op een camping staat. Het is verstandig eten en levensmiddelen niet in de tent te bewaren. Als je een bruine beer (of wolf of poema) tegenkomt is het erg oppassen.

Als je met meerdere mensen bent is het verstandig zoveel mogelijk kabaal te maken. Als je een beer verrast en te dichtbij bent is het verstandig je dood te houden. Hier zijn wel ijzeren zenuwen voor nodig.

Meer informatie: www.pc.gc.ca/

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Wandelen