Banff National Park: 20 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Banff National Park

Het beroemde gezicht van de Rocky Mountains

Banff National Park in het westen van Canada is wereldberoemd. Dit komt voor door het woeste landschap van de Rocky Mountains. Hier kunnen je ogen verdwalen in de bergen, meren, gletsjers en talloze wilde dieren als bewoners.

Dit bijzonder stuk natuur heette vroeger Hotsprings Reserve. Waardoor dit het oudste nationaal park van Canada is. Maar de talloze warmwaterbronnen zijn inmiddels niet meer de grote trekpleisters. Banff ligt tegen Jasper National Park en Yoho National Park aan. De drie parken behoren tot de populairste trekpleisters voor toeristen. En zijn essentieel voor het populaire rondje door het Westen van Canada met de huurauto.

Banff National Park is voor velen het gezicht van de Rocky Mountains. De bergen en talloze kristalblauwe meren zijn het leefgebied van dieren als zwarte beer, grizzlybeer, wolf, eland en veel meer. Een ideaal wandel- en kampeergebied.

De dieren van Banff National Park

Jonge bruine beren in Banff National Park.

Het massieve landschap is hier tastbaar, net als de bijbehorende flora en fauna. Zo lijkt het althans. Diverse dieren kunnen hier makkelijk worden gezien en relatief dicht worden benaderd. Zoals eland, wapiti, sneeuwgeit, dikhoornschaap, coyote en zelfs wolf. Je hebt hier een grote kans om zowel de zwarte beer als de bruine beer te zien. Met name langs de weg.

De oorzaak van de felblauwe meren is als volgt: gletsjers schuren met hun gewicht allerlei sediment van de rotsen af, dat met de rivier wordt meegevoerd. Als het tot rust komt in het meer drijft het bijna aan de oppervlakte. Dit sediment absorbeert alle kleuren, behalve groen en blauw. De intensiteit van de kleur verschilt van dag tot dag.

Deze bergen zijn relatief jong; wetenschappers schatten dat ze tussen 50 en 120 miljoen jaar oud zijn. Geregeld komen oudere rotsformaties aan de oppervlakte. Zoals bij de diverse plekken met fossielen. Het is moeilijk voor te stellen, maar een groot deel van de Rocky Mountains waren ooit een immense zee. Op zo’n 100 meter hoogte in de Walcott- en Raymondsteengroeven zijn tientallen fossielen gevonden van de meest vreemde zeedieren.

Beste tijd om te gaan

Voorjaar

Het gehele jaar door zijn hier veel dieren te zien, maar in het voorjaar trekken veel dieren er op uit. Om bijvoorbeeld eten te zoeken na een lange winterslaap, zoals de beren, maar ook om een partner te zoeken. Het hoogseizoen begint in mei als de bloemen beginnen te bloeien. Het is dan ook ideaal wandelweer, terwijl je ook wilde dieren zult zien.

Zomer

Dit is de drukste periode wat toeristen betreft. Ook nu kun je nog veel dieren tegen komen, maar je ziet ook veel toeristen. Dit duurt tot en met september. Dan zijn er opvallend veel dagjesmensen en veel Amerikanen die dan ook vakantie hebben.

Herfst

De Indian Summer, zoals het vallen van de blaadjes wordt genoemd, is ook in dit deel van Canada te zien. Hierdoor is de sfeer in het park totaal anders dan in de andere seizoenen. Een heerlijke tijd, omdat ook nog veel dieren actief zijn.

Winter

Ook in de winter is een behoorlijk deel van het park bereikbaar. Wel kan het hier in de wintermaanden erg koud worden, tot ver onder nul. Waardoor de beleving totaal anders is. Maar wel erg bijzonder.

Let op!

In hartje zomer kan het op de wegen in Banff National Park erg druk zijn. Wie alleen wil zijn moet dan gaan wandelen, het liefst een langer stuk.

Bij het kamperen kunnen allerlei dieren bij de tent verschijnen, ook als je op een camping staat. Het is verstandig eten en levensmiddelen niet in de tent te bewaren. Als je een bruine beer (of wolf of poema) tegenkomt is het erg oppassen. Maak zoveel mogelijk kabaal om de dieren weg te jagen.

Als je met meerdere mensen bent is het verstandig zoveel mogelijk kabaal te maken. Als je een beer verrast en te dichtbij bent is het verstandig je dood te houden. Hier zijn wel ijzeren zenuwen voor nodig.

Boek je excursie online

Bezienswaardigheden Banff National Park