blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Banff National Park

Het beroemde gezicht van de Rocky Mountains

Banff National Park in het westen van Canada is wereldberoemd. Dit komt voor door het woeste landschap van de Rocky Mountains. Hier kunnen je ogen verdwalen in de bergen, meren, gletsjers en talloze wilde dieren als bewoners. Dit zijn de bezienswaardigheden van Banff National Park. Met ook informatie over de leukste excursies en tours in het park.

Dit bijzonder stuk natuur heette vroeger Hotsprings Reserve. Waardoor dit het oudste nationaal park van Canada is. Maar de talloze warmwaterbronnen zijn inmiddels niet meer de grote trekpleisters. Banff ligt tegen Jasper National Park en Yoho National Park aan. De drie parken behoren tot de populairste trekpleisters voor natuurliefhebbers. Eerlijk is eerlijk, ze zijn essentieel voor het populaire rondje door het Westen van Canada met de huurauto.

De opvallend blauwe meren

Banff National Park is voor velen het gezicht van de Rocky Mountains. Wat met name komt door de bergen en talloze kristalblauwe meren. De oorzaak van de felblauwe meren is als volgt: gletsjers schuren met hun gewicht allerlei sediment van de rotsen af, dat met de rivier wordt meegevoerd. Als het tot rust komt in het meer drijft het bijna aan de oppervlakte. Dit sediment absorbeert alle kleuren, behalve groen en blauw. De intensiteit van de kleur verschilt van dag tot dag. Het water is ook van belang voor de vele wilde dieren die je kunt ontmoeten.

Lake Louise

Lake Louise in Banff NP is het meest gefotografeerde meer van de Rockies in Canada.

Het wereldberoemde Lake Louise is een meer in Banff National Park. Je kunt er goed wandelen, maar ook zwemmen (als je durft). Doordat de toevoer van water naar het meer varieert, varieert ook de kleur van het water. Het kan felblauw, maar ook gitzwart zijn. Ik vind het niet het mooiste meer van Banff, maar je moet hem wel hebben gezien.

Lees mijn artikel over Lake Louise

Moraine Lake

Moraine Lake in Canada is een felblauw meer dat wordt gevoed door gletsjerwater.

Moraine Lake is een bergmeer, dat vaak als mooiste van dit immense natuurgebied wordt beschouwd. Het meer ligt op 14 kilometer van het beroemde dorp Lake Louise en is eenvoudig te bezoeken. Ook kun je hier goed wandelen en kajakken op het opvallend blauwe water. Ik heb het gedaan en was er stil van.

Lees mijn artikel over Moraine Lake

Peyto Lake

Peyto Lake in Canada.

Zie jij ook de kop van een vos? Het is de vraag die iedereen stelt bij Peyto Lake. En ja, dit meer behoort tot de mooiste meren op aarde. De ligging, maar ook de vreemde vorm zorgt ervoor dat je dit meer moet zien. Al kun je hier nog meer activiteiten doen.

Lees mijn artikel over Peyto Lake

Bow Lake

Icefields Parkway

Icefields Parkway is de mooiste autoroute van Canada.

De Icefields Parkway is een 230 kilometer lange weg die dwars door Banff en Jasper National Park loopt. Neem de tijd voor deze route, de bergweg heeft als naam Highway 1. De weg biedt talloze attracties onderweg. En je kunt altijd een dier tegen komen, of meerdere.

Lees mijn artikel over de Icefield Parkway

Columbia Icefield

Columbia Icefield in Canada is een enorm ijsveld in de Rocky Mountains en kun je op diverse manieren kunt ontdekken.

Columbia Icefield is een ijsmassa op de grens van Banff National Park en Jasper National Park. Dit ijsveld ligt aan de beroemde Icefields Parkway. En is dus via de weg eenvoudig te bezoeken.Er zijn talloze excursie die je kunt doen. De meest bekende is met een specials truck het ijs op, waarna je uit mag stappen. Neem de tijd voor deze unieke belevenis.

Lees mijn artikel over het Columbia Icefield

Athabasca Glacier

Athabasca Glacier is de meest bekende en toegankelijke gletsjer van de Rockies in Canada.

De Athabasca Glacier is een van de uitlopers van het immense Columbia Icefield. De ijsmassa is de absolute attractie van het befaamde Banff National Park. De Athabasca-ijstong is zo’n 6 km lang en tussen de 90 en 300 meter breed. In de afgelopen 125 jaar is deze gletsjer de helft minder dik geworden.

Lees mijn artikel over de Athabasca Glacier

Bow Lake

Zo mooi is Bow Lake bij zonsopgang.

Het minder bekende Bow Lake is een van de grootste meren van Canada. Je rijdt er langs als de Icefield Parkway af rijdt. De meeste mensen stoppen niet, maar dat is zonde. Dit meer wordt gevoed door het smeltwater van de Bow Glacier en is met name vroeg op de dag en in de avond zeer fraai.

Overnachten in Banff National Park

In dit natuurgebied moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts, campings en appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakanties zijn veel hotels volgeboekt.

De dieren van Banff National Park

Jonge bruine beren in Banff National Park.

Ik ben hier twee keer geweest en heb talloze dieren gespot. Van ver weg, maar vaak ook van dichtbij. Het massieve landschap is hier tastbaar, net als de bijbehorende flora en fauna. Zo lijkt het althans. Diverse dieren kunnen hier makkelijk worden gezien en relatief dicht worden benaderd. Zoals eland, wapiti, sneeuwgeit, dikhoornschaap, coyote en zelfs wolf. Je hebt hier een grote kans om zowel de zwarte beer als de bruine beer te zien. Met name langs de weg, al klinkt dat niet echt logisch.

Deze bergen zijn relatief jong; wetenschappers schatten dat ze tussen 50 en 120 miljoen jaar oud zijn. Geregeld komen oudere rotsformaties aan de oppervlakte. Zoals bij de diverse plekken met fossielen. Het is moeilijk voor te stellen, maar een groot deel van de Rocky Mountains waren ooit een immense zee. Op zo’n 100 meter hoogte in de Walcott- en Raymondsteengroeven zijn tientallen fossielen gevonden van de meest vreemde zeedieren.

Boek je excursie online

Beste tijd om te gaan

Voorjaar

Het gehele jaar door zijn hier veel dieren te zien, maar in het voorjaar trekken veel dieren er op uit. Om bijvoorbeeld eten te zoeken na een lange winterslaap, zoals de beren, maar ook om een partner te zoeken. Het hoogseizoen begint in mei als de bloemen beginnen te bloeien. Het is dan ook ideaal wandelweer, terwijl je ook wilde dieren zult zien.

Zomer

Dit is de drukste periode wat toeristen betreft. Ook nu kun je nog veel dieren tegen komen, maar je ziet ook veel toeristen. Dit duurt tot en met september. Dan zijn er opvallend veel dagjesmensen en veel Amerikanen die dan ook vakantie hebben.

Herfst

De Indian Summer, zoals het vallen van de blaadjes wordt genoemd, is ook in dit deel van Canada te zien. Hierdoor is de sfeer in het park totaal anders dan in de andere seizoenen. Een heerlijke tijd, omdat ook nog veel dieren actief zijn.

Winter

Ook in de winter is een behoorlijk deel van het park bereikbaar. Wel kan het hier in de wintermaanden erg koud worden, tot ver onder nul. Waardoor de beleving totaal anders is. Maar wel erg bijzonder.

Let op!

In hartje zomer kan het op de wegen in Banff National Park erg druk zijn. Wie alleen wil zijn moet dan gaan wandelen, het liefst een langer stuk.

Bij het kamperen kunnen allerlei dieren bij de tent verschijnen, ook als je op een camping staat. Het is verstandig eten en levensmiddelen niet in de tent te bewaren. Als je een bruine beer (of wolf of poema) tegenkomt is het erg oppassen. Maak zoveel mogelijk kabaal om de dieren weg te jagen.

Als je met meerdere mensen bent is het verstandig zoveel mogelijk kabaal te maken. Als je een beer verrast en te dichtbij bent is het verstandig je dood te houden. Hier zijn wel ijzeren zenuwen voor nodig.