Finse Meren

Land van de Duizend Meren: Water, wildernis en wilde dieren in Finland

De Finse Meren is een opvallend waterrijk gebied in Finland. Het Saimaa-gebied wordt ook wel het Land van de Duizend Meren genoemd. Je ontdekt hier een labyrint van meren, rivieren en kanalen, maar ook talloze eilanden, bossen en heuvels. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Finse Meren.

Bij de Finnen is dit gebied al eeuwenlang erg populair. Om er te zwemmen, wandelen, fietsen en natuurlijk van de sauna te genieten. Om daarna een frisse duik in een van de meren te nemen. Langzaamaan wordt het gebied ook meer en meer in ons land bekend. Ik maakte een rondreis van ruim een week en werd aangenaam verrast.

Goed klimaat en veel zonuren

Ik ging in het late voorjaar. Dat heeft meerdere voordelen merkte ik al snel. De dagen zijn lang. Sterker nog, het was bijna 24 uur per dag licht. De midzomernacht wordt hier groots gevierd en ik snap dat wel. Daarnaast was de temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Wat ideaal is om veel te doen of juist om lekker te relaxen.

Meer dan 33.000 eilanden

Zwemmers in de Finse Meren. ©Corno van den Berg

Dit netwerk van eilandjes, baaien en landtongen staat meestal in verbinding met elkaar door rivieren en kanalen, beekjes en stroomversnellingen. Berekend is dat de totale lengte van de oevers meer dan 50.000 km bedraagt en rond de 33.000 eilanden telt. Door de vele meren bestaat 10 procent van Finland uit water. Ruwweg wordt het gebied begrensd door de Russische grens, de stad Kuopio in het westen en het stadje Nurmes in het noorden.

Dieren in de Finse Meren

Dit is Finse wildernis, waar de mens slechts delen van kan bewonen. Mede daarom is dit ook nu nog het leefgebied van de vier grote carnivoren van Europa: bruine beer, wolf, veelvraat en lynx. Die hier zelfs te spotten zijn via bijzondere excursies. Maar ook eland, bosrendier, Europese bever, gewone vliegende eekhoorn en talloze vogelsoorten als steenarend en kraanvogel kun je hier tegen komen in de bossen en vlaktes.

Om te overleven hebben plant en dier zich hier moeten aanpassen. Met als meest opmerkelijke voorbeeld de Saimaarob. Deze ondersoort van de ringelrob die alleen in dit meer voorkomt. Het is een bijzonder dier dat vroeger in zout water leefde, maar tegenwoordig in zoetwater overleeft. Je zult hem niet snel zien, deze dieren zijn bijna uitgestorven.

Hoeveel Finse meren zijn er?

Zonsondergang in de Finse Meren. ©Corno van den Berg

Hoeveel meren er precies zijn weet niemand. Zeker is dat het er meer zijn dan 50.000, ook al worden wel eens aantallen van boven de 180.000 genoemd. Het hangt simpelweg af van de definitie die wordt gehanteerd: wat is een meer? 

Welke omvang moet het hebben? En als meren met elkaar zijn verbonden, geldt dat als een of als meerdere meren? Wie dit gebied bezoekt zal het al snel duizelen. Het ene meer volgt na het andere.

De leukste plekken om te overnachten

Ik heb op meerdere locaties geslapen, zodat ik veel van het immense gebied kon zien. Je kunt natuurlijk ook vanuit een hotel, cabin of vakantiewoning je trips doen. Er is een grote keuze, maar zorg wel dat je op tijd bent. Dit gebied wordt steeds populairder. Check wel of er een sauna in de buurt is, als je de typische manier van leven wilt ervaren.
Bekijk de beste accommodaties

Geschiedenis van de Finse Meren

Het landschap in dit deel van Finland wordt beheerst door water. Overal in Finland zijn talloze meren te vinden, maar het aantal tegen de Russische grens in het zuidoosten is ongekend groot. Het ontstaan van al deze meren is terug te voeren op de laatste IJstijd. 

De honderden Finse meren zijn ontstaan na die IJstijd, door de gletsjer die ook ons land bereikte. De ijskap trok zich door de opwarming van de aarde langzaam terug. Het ijs schuurde over de harde bodem en creëerde kuilen en bekkens. Het smeltwater kon niet weg, terwijl zand en grind bezonken. Deze vormen tegenwoordig de scheiding tussen de vele meren. 

Dit netwerk van eilandjes, baaien en landtongen is wildernis pur sang. Waar mens en dier zich aanpassen. Bijzonder is dat het water van de meren extreem schoon is. Sterker nog, overal in het land kan het water van de meren en rivieren worden gedronken. De beste indicatie dat er niets mis is met het water, blijkt wel uit het feit dat in diverse grote steden op forel kan worden gevist.

Waar liggen de Finse Meren?

Finse Meren met een kano. ©Corno van den Berg

Naast de menselijke grens is ook een natuurlijke grens. Het zuiden van het Finse merengebied wordt begrensd door de Salpausselkä, een circa 150 m hoge, lange heuvelrug. Deze is ook ontstaan tijdens het terugtrekken van het ijs, net als andere kleinere heuvelruggen in het gebied. Naarmate je verder naar het noorden gaat neemt het aantal meren af. Daar is geen duidelijke begrenzing zoals in het zuiden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen